PSIHOLOGIA VIEŢII

SPIONAJ DE MOBIL

De multe ori spionăm telefonul mobil al partenerului, când e vorba să păstrăm sau să cucerim pe cineva, sau, atunci când nu avem destulă încredere în celălalt. Şi astfel, devenim victime ale propriilor noastre sentimente de inferioritate sau suspiciuni.

Unealta este josnică şi totuşi destul de frecvent folosită.

Dintr-o cercetare australiană (Reuters) reiese univoc, că unul, din trei oameni, controlează sms-urile partenerului, cu care totodată, se expune la eventuale şocuri imprevizibile.

Un procent de 73 % din 500 de subiecţi chestionaţi, au găsit mesaje pe care ar fi dorit să nu le fi văzut, iar 10 % dintre subiecţi, s-au şi despărţit din această cauză. Aproape jumătate, adică 45 % au descoperit mesaje de flirt sau mesaje cu conţinut sexual pe mobilul partenerului/partenerei.

Fenomenul are mai multe faţete: este neplăcut să te gândeşti că până faci un duş, cineva îţi controlează mesajele; dar fenomenul este de înţeles şi din punctul de vedere al celuilalt: dacă cineva a găsit mesaje secrete, nu mai are încredere în partenerul său. Azi multă lume face flirt, canalele de comunicare actuale asigură mai multe posibilităţi pentru ambele părţi. Filarea clasică s-a transformat în trimiteri de e-mail, mesaje pe net sau pe telefon, dar cei implicaţi afirmă, că aceasta nu înseamnă de fapt nimic. Iar cei care descoperă asemenea mesaje suferă cumplit.

Fenomenul afectează atât legătura de cuplu, cât şi stima de sine.

Puţini sunt cei care au curajul să mărturisească spionajul, fiind ruşinos, aşa, rămân cu mustrarea de conştiinţă, frustrarea, mânia mascată, impulsivitatea, care subminează încet legătura de cuplu.

Se pun multiple întrebări. Tu ai iniţiat convorbirea ? Tu ai întreţinut comunicarea, atunci când aveai un partener sau parteneră ? De ce ? Din plictiseală, din nevoia de a şti că te place şi altul ? Din orgoliu ? Din necesitate ? Dacă accepţi să primeşti sau chiar trimiţi expresii intime, nu se mai poate spune, că nu te interesează de loc persoana respectivă.

Atunci comunicăm cu alţii pe aceste canale, când avem diferite nevoi. Comunicarea între o femeie şi un bărbat străin (sau invers, între un bărbat şi o femeie străină), dezvăluie necesităţi de atenţie, afecţiune, de relaxare sau din contră o stimulare suplimentară în momentele sau perioadele când relaţia nu merge bine, când anii căsniciei au tocit entuziasmul şi dăruirea necondiţionată.

O altă întrebare importantă este: de ce păstrează cineva un mesaj care îl discreditează ? În primul rând, că are intenţia să se uite din când în când la acel text din necesităţi interioare.

În al doilea rând, nu-i trece prin minte, că partenerul /partenera ar putea să-i spioneze telefonul, iar când este prins asupra faptului, este târziu să susţină, că acel mesaj nu a însemnat pentru el/ea nimic. Psiholog SUZANA DEAC

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5