STAGIU PROFESIONAL FINALIZAT

În perioada 28 mai – 10 iunie 2012 un grup de 7 elevi ai Grupului Şcolar Silvic au participat la un stagiu de formare profesională în Franţa, la Ecole Forestière Javols. Acest flux încheie acţiunea Leonardo da Vinci care s-a derulat pe un interval de trei ani. Fluxul anterior s-a derulat în Suedia tot în acest an şcolar iar impresiile elevilor sunt foarte proaspete şi redate în spaţiul de mai jos pentru câţiva dintre participanţi.
Impresii din Franţa

Harosa Adrian Dănuţ - clasa IX D

După părerea mea această experienţă a fost una de neuitat şi aş vrea să mai am una de acest fel anul viitor, deoarece a fost foarte frumos. Totul a fost foarte bine pus la punct şi în amandouă săptămânile am văzut, auzit şi experimentat la nivel pedagogic lucruri total diferite faţă de Romania. A fost cu adevarat o placere să fiu ales şi să particip în acest program.

Roxana – IX D - clasa IX D

Cel mai mult mi-a placut în Franţa faptul că punctualitatea, bunul simţ şi egalitatea şanselor sunt pe primul plan, nu o vorbă în vânt. Nu a existat niciun aspect care să nu-mi placă la această ţară. Mâncarea a fost delicioasă, naturală. Se vede că francezii ţin la sănătatea lor şi prin faptul că la nici o masa de prânz nu lipsea salata. În timpul săptămânii, cand ieşeam pe teren pentru activităţile practice, profesorii îşi luau foarte în serios treaba şi aveau rabdare să ne explice un lucru şi să ne răspundă la întrebări până când erau ferm convinşi că am ramas fără îndoieli.
Ar fi multe de povestit multe. Mă rezum doar să vă spun că noul meu motto este: Vive la France!

Cosmina Şoldea – IX D

Experienţa trăită în Franta a fost una mai mult decât interesantă .Francezii sunt nişte oameni deosebiţi şi diferiţi de cei din Romania. Locurile pe unde am trecut sunt de asemenea, deosebite: era extrem de curat, inclusiv râurile şi malurile, şi pe lângă toate acestea nivelul de trai este foarte ridicat.
Mi-am pregatit un constum popular din satul Cosbuc, vechi de 100 de ani, cu care să mă prezint la Sarbatoarea padurii si peisajului tinuta la Javols in ultimul week-end al sederii noastre in Franta. Am prezentat standul romanesc imbracata in acest costum, lucru foarte apreciat de vizitatorii francezi, domnul Bernard Gardes, directorul scolii si televiziunea locala

Victor Surdu – IX D

Impresia mea despre experienţa pe care am trăit-o în Franţa este foarte bună deoarece că am aflat multe lucruri noi şi am avut experienţe profesionale de nivel tehnic ridicat, precum şi nişte realităţi pedagogice de neînchipuit în Romania.

Impresii Suedia:
Corciu Dorin- clasa a IX-a C: Beneficile de care am avut parte in strainatate au fost urmatoarele: masa gratuita, cazare gratuita, transport gratuit, cand am mers la padure am mers cu microbuzul, mancare am primit din belsug 6 mese pe zi, caldură in cameră, am avut apa caldă si tot ce trebuie inclusiv condiţii de a pregăti mâncare suplimentară daca era necesar. Am zburat prima data cu avionul, am circulat cu tren de mare viteză, cu metroul, am fost prima dată într-o ţară straină. Din punct de vedere profesional sînt foarte mulţumit pentru că am văzut tehnologie de vârf în domeniul silviculturii şi cât de importantă este pădurea pentru suedezi care mai mult o protejează decât o exploatează fiind principala bogatie a ţării pe baza căreia oamenii traiesc foarte bine.
Pavel Danuţ - clasa a IX-a C: Organizatia de primire a fost perfectă din toate punctele de vedere. Ea se numeste Kvinnerstaskolan si este situata la 11 km de Örebro. Kvinnerstaskolan este dotată cu foarte multe utilaje si are toate lucrurile necesare. Au o ferma bogata. Aici au 90 de vaci 20 de cai si tot felul de animale interesante. Au o mulţime de utilaje cu care se lucrează la pădure şi în agricultură. Aici este un mare campus şi mai multe clădiri cu multe camere de locuit pentru elevi si oaspeti. Condiţiile sunt foarte bune şi totul este foarte curat. Fiecare cameră are baie proprie, şi fiecare internat are bucatarie, frigider, aragaz si cuptor cu microunde. În cantină condiţiile sunt foarte bune, mâncarea este sanatoasă si fiecare elev mănâncă cât vrea. Profesorii sunt oragnziati foarte bine şi fiecare ştie ce are de făcut.
Gavrilă Neamţ - profesor însoţitor: ” Mobilitătile transnaţionale au deschis orizonturi şi au adus idei pentru noi curricula astfel încat in fiecare an şcolar s-au elaborat programme şcolare noi în concordanţă cu cele văzute şi aprofundate în organizaţiile de primire. În ultimii 4 ani s-au elaborat următoarele curricula în dezvoltare locală: Flora indicatoare din pădurile Năsăudului, Elemente de protecţie a mediului şi dezvoltare durabilă, Protecţia mediului pentru bazinul Someşului Superior.”
Gioconda Neamţ - coordonator proiect: ” Managementul calitaţii proiectelor derulate in ultimii 4 ani s-a îmbunătăţit de la an la an atât in ceea ce priveste partea administrativa, de monitorizare, de mobilitate, certificare, de validare si evaluare a proiectului. Certificarea instituţională acordată de Agenţia Naţională reprezintă o recunoaştere a muncii depuse în şcoală şi asigură o procedură simplificată a mobilitaţilor cu şcolile patenere fiind un element pozitiv pentru Grupul Şcolar Silvic”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5