Stațiune balneară la Susenii Bârgăului şi microhidrocentrală la izvorul pârâului Secu, proiecte propuse de Fundația „Valea Bârgăului”
Valorificarea resurselor naturale în proiecte de amenajări economico-turistice, prin utilizarea de surse regenerabile și necostisitoare
1.Microhidrocentrală cu funcționare periodică, alimentare cu apă menajeră și posibilități de agrement turistic, la izvorul pârâului Secu și Muntele Heniu
Proiect de construire a unui mic baraj la izvoarele pârăului Secu, între stâncile vulcanice din zona denumită „La beserici”, care să conducă la acumularea apei într-un lac montan în bazinul superior „Râpa Roșie”, de sub creasta Heniu Mic-Heniu Mare.
Se va forma un lac de altitudine, la cota de circa 1200m, cu expunere sudică, utilizat, în principal, pentru alimentare cu apă menajeră a comunei, prin cădere liberă, dar și cu posibilitatea amenajării unei microhidrocentrale cu funcționare periodică, în momentele de plin, folosirea lacului și a împrejurimilor în scop de agrement, prin amenajarea în siguranță a malurilor și a potecilor de acces pentru turiști, pe itinerarii bine stabilite, cu eventualitatea construirii unei telegondole sau a unor telescaune dinspre Brujeni sau Poderei spre vârful Heniu Mic și a unui adăpost montan în zona de creastă.
2.Susenii Bârgăului, o posibilă stațiune balneară
Proiect de amenajare a slatinilor abandonate din Valea Sărății și Dealul Runc, prin efectuarea unor lucrări de escavare până la identificarea și dezvelirea orizontului de sare, îndiguirea cu pământ a bazinului format și umplerea lui cu apă din pârâu, în vederea salinizării naturale a acesteia și folosirea ei pentru băi.
Amenajarea bazinului sărat și a dependințelor exterioare, precum și construirea unor pavilioane pentru efectuarea de masaje și tratament natural, cu nămol adus de la Sărata, vor putea duce la folosirea băilor și în anotimpurile reci.
Băile de sare vor fi de real folos, mai ales pentru bârgăuani, dar și pentru toți cei pentru care accesul din șosea va fi scurt, existând posibilitatea modernizării drumului existent.
Băile sărate bârgăuane vor costa cu mult mai puțin decât un uriaș parc acvatic, cu apă pompată și încălzită, sau pârtie de ski alpină, cu lac de pompare a apei necesare producerii zăpezii artificiale, în perimetre izolate, cu pante având expunere solară, situate în zone fără drumuri de acces, în present.
Însăși denumirea Sărata (de Bârgău), va contribui la formarea unui brand reprezentând o atracție de mare utilitate balnear turistică.
Citiţi şi:
- Primarul din Prundu Bîrgăului, Doru Crişan, bilanţ de Sfintele Sărbători
- Un an de succes pentru administraţia din Prundu Bârgăului
- PRIORITĂŢI ALE COMUNEI PRUNDU BÂRGĂULUI
- Lucrările de amenajare a pârâului Secu, în plină desfăşurare, la Prundu Bârgăului! Zonă de promenadă, cu spații verzi, locuri de relaxare
- Prundu Bârgăului în retrospectivă şi perspectivă
Adaugă comentariu nou