Statul român nu respectă drepturile cetățenilor români plecați în străinătate de a le fi recunoscute calificările profesionale!

Declaratie politică
Abuzurile, nepăsarea și iresponsabilitatea guvernanților față de Diaspora în respectarea drepturilor fundamentale ale omului, devin tot mai repetitive și foarte grave! 
De la obstrucționarea dreptului de vot în Diaspora, la nerecunoașterea calificărilor profesionale! 
 
Statul român nu respectă drepturile cetățenilor români plecați în străinătate de a le fi recunoscute calificările profesionale!
 
Prin Directiva 2005/23/CE, s-a impus statelor membre obligația de a armoniza legislația cu privire la recunoașterea calificărilor profesionale ale tuturor cetățenilor europeni. Nici până astăzi, după mai bine de 14 ani, autoritățile române nu au transpus Directiva 2005/36/CE, iar cetățenilor români plecați în străinătate le este foarte dificil să își echivaleze sau să le fie recunoscute diplomele din România.
 
Este inadmisibil faptul că statul nu este capabil să răspundă nevoilor românilor plecați în străinătate, cu atât mai mult cu cât aceștia au demonstrat în nenumărate rânduri că dau dovadă de o înaltă pregătire și competență profesională.
 
Ca titlu de exemplu, cetățenilor români plecați în Spania, nu le sunt recunoscute calificările de asistent medical generalist deoarece statul român nu și-a îndeplinit obligațiile legale de transpunere a Directivei.
 
Am solicitat pe această cale Ecaterinei Andronescu și Sorinei Pintea să clarifice această situație și să îmi explice cât se poate de urgent cum de autoritățile pe care le conduc, Ministerul Educației și respectiv Ministerul Sănătății, nu au făcut nimic în vederea soluționării acestor probleme semnalate.

 

Deputat
prof. Cristina Iurisniti
Membru in Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse 
Membră în Delegația parlamentară a Francofoniei

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5