Ştiri, evenimente din lumea creştină (22-30 martie 2013)
* Patriarhul Ciprului, Chryssostomos al II-lea a declarat că „Tot patrimoniul Bisericii este la dispoziţia ţării pentru a evita falimentul economic.” Biserica Ortodoxă a Ciprului este, ca şi cea din România, foarte influentă şi deţine multe proprietăţi ce ar putea fi oferite contra unor obligaţiuni emise de stat.
* Datoriile Mănăstirii Colţ din Episcopia Devei şi Hunedoarei pentru care ANAF a pus sechestru (cum aminteam) au fost achitate se spune într-un comnicat al Episcopiei.
* „Aş vrea mult o Biserică săracă pentru săraci” –pare să nu fie doar o simplă exprimare a noului Părinte al Romei, Francisc, ci şi un mod de viaţă. „Dacă îl mărturisim pe HRISTOS fără asumarea Crucii, suntem ai lumii. Suntem preoţi, cardinali, papi, dar nu ucenici ai Mântuitorului.” Văzând somptuoasa reşedinţă papală, a exclamat: „Aici ar putea trăi 300 de oameni,”A căutat şi a primit o cameră modestă, iar în locul tronului a cerut să i se aducă un scaun simplu. (nici HRISTOS n-a avut în viaţa pământească un tron, ci Crucea!)
* Semne bune pentru ecumenism. Noul Părinte al Romei este un foarte bun cunoscăor al tradiţiilor Răsăritului Ortodox. A întreţinut excelente relaţii cu prelaţi răsăriteni, iar la Liturghia oficială de întronizare, fapt neobişnuit, a muiat ostia în vin, cum se procedează în Bisericile Răsăritului ortodox ( spune cardimalul Achillo Silvestrini).
* Zi şi noapte, 500 de muncitori –sudori, fierari, dulgheri- lucrează la finalizarea subsolului de la Catedrala Mântuirii Neamului, edificiu care va fi capabil la finele lui 2014, să primească 5.000 de credincioşi. (Să ne grăbim şi noi financiar, după puteri, fiindcă ctitor al unui lăcaş sfânt este socotit doar acela care contribuie la lucrările „în roşu”, plus tencuirea. Picturile, dotările se mai schimbă la o biserică, dar structura nu.) Donaţii importante –spune Patriarhia Română, au venit de la românii din diaspora: Statele Unite, Italia, Germania.
* „Grea e viaţa, măi bădie,/ Pretutindeni sărăcie/ Birurile se ţin scai/ Ai, n-ai...dai!” Aşa se plânge un giornalist de la „Curentul”, care se vaietă cu prioritate pentru cele cerute de Catedrala Neamului, deşi pentru restaurante şi chiolhanuri se cheltuiesc sume astronomice comparativ cu modestele „taxe” bisericeşti, la care forţat, nu e nimeni. Nu vrei, nu da. Desigur, la masă în Împărăţia cerurilor, vrem grabnic, dar aici avem „dureri de buzunare”.
Adaugă comentariu nou