Studiu unic al profesorului Vasile Găurean
Profesorul Vasile Găurean, colaborator apropiat al cotidianului „Răsunetul”, iese în lume cu o carte plămădită de-a lungul mai multor ani, un studiu unic. „Sub raza aceluiaşi Luceafăr: Eminescu şi Ovidiu”, exegeză de literatură universală comparată, apărută la Editura ieşeană Junimea, este un prim studiu de caz asupra celor doi mari poeţi, în această formulă. Stăpânind elementele de congruenţă şi de topire sinergică, Vasile Găurean studiază cu acribie opera, dar şi viaţa poeţilor, dându-ne o lucrare de comparatistică literară de cel mai înalt nivel.
Atât Eminescu, cât şi Ovidiu marchează câte un hotar în dezvoltarea literaturii popoarelor lor, despărţind două lumi. Ambii au destine celebre, Ovidiu fiind exilat la noi pe malul mării, la Tomis, de aici trimiţând scrisori în versuri, prin care imploră ajutorul unor mari personalităţi ale imperiului, sperând la iertarea pedepsei. La rândul lui, al nostru Eminescu va sfârşi tragic. Ambii poeţi provin din familii bogate, Ovidiu fiind din familia cavalerului Publius, iar Eminescu din cea a lui Gheorghe Eminovici, care deţinea o moşie la Ipoteşti. O trăsătură comună părinţilor lui Eminescu şi Ovidiu era aceea de a vedea copiii absolvenţi de şcoli cât mai înalte, pentru a avea un viitor strălucit. În timp ce Ovidiu era dat la un ludimagister în oraşul Sulmo, micul Mihai ajunge la Cernăuţi. Dacă şcoala din Cernăuţi nu-l impresionează, anii şederii la Iaşi (1874-1876) au fost anii de acumulări pentru poetul român, din acest tezaur înălţându-se viitoarele mari realizări (Floarea albastră, Lacul, Dorinţa, Crăiasa din poveşti, Călin file din poveste). Pe Ovidiu îl aflăm la Roma anului 23, ante H.r., cunoscând mari talente ale vremii. Acum vor apărea „Tragedia Medeea”, volumul „Amores”, ducând o viaţă frumoasă, căsătorindu-se de trei ori. Sabia destinului îl va lovi pe Ovidiu fulgerător, într-o singură zi, prin porunca exilului, iar pe Eminescu, tot într-o zi, când aşa-zisa întunecare a minţii (28 iunie 1883) îi schimbă destinul de om şi poet.
Pe când împlinise 50 ani, nava lui Ovidiu ajunge la Tomis, unde va fi exilat până la finele vieţii (8-9 ani). În Fastele ar fi indicii că ar mai fi trăit în anul 18, biografii săi pun însă data morţii la 1 ianuarie anul 17.
Mihai Eminescu avea 21-22 ani în tristul moment vienez, de atunci şi până la momentul de criză trecând 10-11 ani, cercetările vin însă cu dovada asocierii bizare a factorilor politici interni la scoaterea lui Eminescu din circuit.
Vorbim de portretele morale, Eminescu şi Ovidiu sunt descrişi, de Vasile Găurean, drept personalităţi cu totul remarcabile, cei doi poeţi punându-şi amprenta până şi în această relaţie a lor cu semenii. Calităţile durabile ale amiciţiilor lor au fost dezinteresarea, statornicia, respectul adânc şi total, sinceritatea. Despre Eminescu s-a spus că, asemenea regelui Midas, a transformat în aur tot ceea ce a atins, fiind admirat nu doar Eminescu poetul, ci şi omul, bibliotecarul, revizorul şcolar, gazetarul sincer. Atât Eminescu cât şi Ovidiu au avut o pasiune pentru oamenii înţelepţi din popor, pentru vorbire, datini, fiind cunoscători şi valorificatori ai unui tezaur de înţelepciune pentru propriile lor creaţii, preluând legende, eseuri, idei, cărora le-au dat un nou veşmânt strălucitor. Pasiunea de a sta de vorbă cu singuraticii, de la prisăci sau de la stâne, le-a fost comună celor doi poeţi, deşi între ei se află atâtea secole ce îi despart. Există, în viaţa lui Eminescu şi Ovidiu, un moment pe care l-am putea denumi al descoperirii patriei. Despărţirea de locurile natale aduce individului o nouă perspectivă şi poate avea un rol formativ. Cele două tabele cronologice, puse faţă-n faţă ale celor doi mari înaintaşi ai culturii ne dezvăluie modul unic în care aceştia au fost stâlpi ai literaturii universale.
Studiu profesorului Vasile Găurean este, de acum, un reper în literatura comparată, putând fi aşezat în rândul lucrărilor de specialitate. Îl aşteptăm, pe domnul profesor, şi cu volumele de critică, precum şi cu celelalte cărţi de specialitate pe care le are în pregătire.
Adaugă comentariu nou