Tabără internaţională de creaţie la Agrieş

În comuna Târlişua a avut loc iniţierea taberei de creaţie coordonată de către Asociaţia Culturală "Perpetuum Artis", reprezentată de către Cătălin Rus, în colaborare cu Ambasada Republicii Artiştilor în România.

În acest mod inedit a fost marcată Ziua Republicii Artiştilor într-un mod activ. Scopul taberei este stimularea actului creaţional, facilitarea schimburilor culturale şi, nu în ultimul rând, explorarea culturala şi promovarea zonei. Participanţii au fost plăcut impresionaţi de călduroasa primire a localnicilor, element cheie în viitoarele colaborări şi schimburi culturale. Au fost vizitate mănăstirile Rohia şi "Sfânta Treime" din Breaza, muzeul părintelui Găurean Timoftei din Agrieş şi a avut loc o şezătoare autentică in toată puterea cuvântului, coordonată de învăţătoarea Floarea Pop, moment de polarizare interactivă intre participanţii veniţi din alte părţi şi artişti locali cunoscuţi în ţară, cum este rapsodul Teodora Purja, dar şi Grupul folcloric Glanetaşul.

Nucleul grupării care a iniţiat tabăra a fost alcătuit dintr-un grup de artişti sibieni din care au făcut parte Petronela Mareş, Adriana Chidu, Ana-Maria Chidu, Gheorghe Igna. Petronela Mareş este artist plastic membru in Asociaţia Artiştilor Independenţi, care a expus la şezătoare lucrări inspirate din opera lui Liviu Rebreanu. Adriana Chidu este artist plastic şi muzeograf la Muzeul ASTRA din Sibiu. În cadrul discuţiilor culturale din cadrul taberei a punctat în mod deosebit legătura dintre moştenirea culturală a zonei şi spiritualitatea tibetană, referindu-se cu precădere la cântatul cu noduri al Teodorei Purja. Ana-Maria a fost translatorul oficial al taberei. Dimensiunea socio-culturală a taberei a fost subliniată de către Anja Räubertochter din Dresda, viitor specialist în inginerie alimentară, plăcut impresionată de gastronoimia bistriţeană şi Toshie Kato din Nagoya, Japonia. Ming, chinezoaica stabilită în Canada, a făcut o paralelă interesantă între sculptorul Henri Moore şi motivele descoperite în porţile tradiţionale din Maramureş. Tomas Perez Vega, din Mexico City, a efectuat un work-shop de elemente de circ. Oaspeţii mulţumesc învăţătoarei Floarea Pop, părintelui Tuturas Daniel şi părintelui Găurean Timoftei, precum şi tuturor localnicilor pentru sprijinul acordat şi enuziasmul transmis.

Continuitatea proiectului va fi concretizată prin organizarea taberei de vară in perioada 22 iulie - 7 august şi prin deschiderea de consulate ale Republicii Artiştilor la Agrieş şi Bistriţa.

Comentarii

25/01/13 05:58
vera

Cei mai frumosi romani. Bravo si continuati . Sunteti grozavi - cel mai frumos port popular din lume. Iesiti cu el in strainatate, aratati-l , aveti grija

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5