Tabletă culturală / Fascinația Artei

Uniunea Scriitorilor din România și-a desemnat președintele. Cele 14 filiale din țară au decis ca scriitorul Varujan Vosganian să continue munca regretatului Nicolae Manolescu, în fruntea scriitorilor din România. Ca membru al filialei din Sibiu, am participat și am votat pentru programul bine conturat de noul nostru președinte. Îi dorim succes în noua calitate și-l așteptăm cu bucurie și în mijlocul scriitorilor din B-N.

         Drumul la Sibiu nu a rămas fără ecou. Împreună cu scriitorii Elena Câmpan și Menuț Maximinian am invitat-o pe distinsa profesoară universitară și scriitoare Anca Sîrghie să ne facă o vizită la Bistrița. Așa s-a născut o întâlnire  literară deosebită, organizată sub patronajul U.Z.P-Filiala Bistrița și Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor.

         Plină de optimism și vivacitate, Anca Sîrghie ne-a încântat din nou atât cu cărțile pe care le-a adus la Bistrița cât și cu farmecul ei inepuizabil de povestitor.

         Numeroasele deplasări în țară și străinătate, documentarea permanentă, prietenia și căldura cu care vorbește auditoriului, au făcut și din această seară o întlnire deosebită. Menuț Maximinian, directorul cotidianului „Răsunetul” și moderatorul întâlnirii a făcut o prezentare a vastei activități desfășurată de Anca Sîrghie și s-a oprit asupra volumului „Fascinația Adevărului”.

Prof. Elena M. Cîmpan, inspector școlar și președinta U.Z.P-Bistrița a prezentat pe larg volumul „Radu Stanca și Sibiul”.

         Mi-a revenit, cu bucurie „sarcina” de a vorbi despre „Fascinația Artei”-o carte de „dialoguri româno-americane” care, de fapt, este o carte document despre cum trebuie să realizezi un interviu. Este și motivul pentru care am insistat asupra acestei idei: interviu cu diferențele sale, față de un simplu dialog.

         Anca Sîrghie a fost în ultimul timp un adevărat navetist între România și America. Drumurile prin toată America au fost făcute ca un observator deosebit al „Spectacolului lumii pe meridianele românismului american”. Discuțiile purtate în America de Nord s-au concretizat încet în acest volum de interviuri care ne prezintă nouă personalități din lumea culturală, cu tot atâtea destine, care o face pe autoare să mai concluzioneze o dată: „viața bate filmul”. Printre cei nouă intelectuali intervievați sunt și câteva personalități din România, de la care Anca Sîrghie a dorit să afle opinia lor cu privire la cultura românească din această parte de lume. Cu părintele dr. Remus Grama din Cleveland-Ohio deapănă amintiri despre vizita făcută aici de poetul-senator Ioan Alexandru,  cu Alexandra Iulia Stoenescu abordează pictura în America și România, cu Costel Busuioc intră în sfera muzicii clasice iar cu Cătălina Antonia Stoenescu-Sidea din Cicago, face o comparație între pictura americană și cea europeană.

Șirul interviurilor continuă cu o personalitate de marcă a culturii românești din America-Theodor Damian. Profesor doctor, preot poet, scriitor, filozof pentru care paginile unei cărți sunt insuficiente spre a realiza un interviu. Și totuși, Anca Sîrghie știe să surprindă esențialul și să transmită cititorului remarcabila personalitate a cărturarului plecat din zona Botoșanilor. Cred că nu greșesc dacă afirm că este cea mai importantă personalitate românească din New York. Și când spun acest lucru o fac și prin prisma celor văzute la New York, acolo unde „Lumina Lină” și „Familia de duminică” zidesc cu temeinicie, zi de zi, pentru cultura și păstrarea identității neamului nostru.

Ana Blandiana, fostă colegă de facultate și Silvia Macrea – conducătoarea ansamblului „Junii Sibiului” sunt alte două personalități de la care Anca Sîrghie s-a oprit să afle impresii de pe pământ american. Alina Diaconu din Argentina, Radu Popescu din California, Simona Laiu din Hawaii și poeta Cristina Bejan din Denver continuă șirul interviurilor americane.

La finalul cărții Anca Sîrghie devine ea însăși o scriitoare intervievată. De data aceasta Victor Neghină și Sebastian Doreanu încearcă să afle puterea de muncă și dragostea extraordinară a scriitoarei Anca Sîrghie pentru limba română, pentru cultura românească. Fiindcă, într-adevăr, axa principală a cărții  „Fascinația Artei” este modul în care se păstrează și este salvată limba română în aceste colțuri îndepărtate de lume. Patriotismul și abnegația față de „tot ce-i românesc nu piere” pot fi considerate ca și coordonatele generale și mesajul extraordinar ce răzbate din paginile acestei cărți. „Fascinația artei” cu finalul ei esențial-cultural românesc-este o adevărată carte de învățătură pentru cei de azi și pentru cei care vor veni.

 

                                                               Dorel  Cosma

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5