La noi

”Tabor”

În acest penibil haloimăs politico-economic şi moral se întâmplă şi fapte bune; precum apariţia numărului 4/iulie 2010 al revistei de cultură şi spiritualitate românească TABOR, editată de Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Citeşti şi simţi că te tămăduieşti.

Doresc mai întâi să dau nişte explicaţii celor care sunt mai puţin umblaţi prin cărţi de istorie şi prin Biblie.

În şcoală, la orele de istorie, noi am reţinut că Tabor era o cetate în sudul Cehiei, construită în 1420, fiind una dintre cele mai importante fortăreţe ale husiţilor; aşa se explică de ce cuvântul ”taboriţi” desemna aripa revoluţionară a husiţilor. Noi, la şcoală, a trebuit să ştim că husiţii erau revoluţionari, atât. Jan Hus, reformator religios ceh, n-a fost iubit de către Vatican (pentru mişcarea religioasă şi socio-politică îndreptată împotriva papalităţii şi a feudalilor germani), încât i s-a trântit o excomunicare, după care, condamnat ca eretic, a fost ars pe rug. Dar ideile husitismului au ajuns până în Transilvania şi Moldova.

Biblic, Tabor se referă la muntele din Galileea (la câţiva kilometri de Nazaret). Aici a avut loc momentul ”Schimbării la faţă”. Mântuitorul îi avea alături pe Petru, Iacov şi Ioan.

Ei bine, după aceste sumare informaţii se înţelege de ce revista se numeşte ”Tabor”.

Faptul că Înalt Preasfiinţia Sa - Bartolomeu Anania - este fondatorul publicaţiei, poate fi un indiciu pentru profilul publicaţiei şi tonul textelor: o glagorie bine stăpânită, un discernământ persuasiv şi un curaj (firesc) de a spune lucrurilor pe nume. Edificatoare pot fi chiar câteva titluri: ”Adevăr şi exagerare în reflecţiile despre spiritualitatea poporului român la Părintele Dumitru Stăniloaie”, ”Traducerea ca literă şi glosa ca spirit”, ”Religie şi universitate în postmodernism”, ”Moartea metafizicii şi (im)posibilitatea teologiei”.

E o satisfacţie personală să remarc în recentul număr al revistei ”Tabor” prezenţa a două nume apropiate nouă: Mircea Gelu Buta şi Ioan Pintea.

Deopotrivă, trebuie reţinut şi faptul că eleganţa grafică a mensualului e asigurată de gândirea grafică a lui Marius Ghenescu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5