În taina vindecării la biserica din Şieu-Sfântu

Una din cele şapte taine ale bisericii ortodoxe, Sfântul Maslu, e un prilej de invocare a puterii divine, la timpul neputinţelor, în nădejdea tămăduirii. Anotimpul săvârşirii acestei slujbe e permanent. Oare este vreodată vreun moment când nu e vreo durere de luat în seamă? Încrederea creştinilor în ritual de uşurare, de vindecare sufletească e netăgăduit. Stau mărturie orele îndelungi în aşteptarea închinării la sfintele moaşte, încrederea în candelele bisericii, acum, când grijile oamenilor aici par a fi / sau chiar sunt neluate în seamă de către oficialităţile statului. Sufletul are mărturia atâtor iluminări, revărsări de har, prin slujbele religioase, astfel încât se-adună la sine în biserici, cu speranţa, nicicând înşelată, că acela care nădăjduieşte nu va fi ruşinat.

Reazăm şi încredere în ajutor în toate încercările au credincioşii din satul Şieu-Sfântu şi în ocrotitorul parohiei lor, Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care revarsă, prin puterea harului divin, izbăvire. Moaştele sale, veşmintele, mirul ce izvorăşte necontenit din trupul său nu cunosc hotar şi revarsă tămăduiri acolo unde află deschidere sufletească, credinţă şi smerenie. După modelul păstorului lor, părintele Vasile VÂRTIC, blând şi smerit cu inima, şi credincioşii acestei localităţi se pleacă, întru frângerea inimii, aşteptând binecuvântarea. Smerenia părintelui şi naturaleţea cuvântului său prind rădăcini în ogorul sufletesc al satului.

În zi de sărbătoare, în 26 octombrie a. c., de Sfântu’ Dumitru, copii şi vârstnici au ascultat de clopotul bisericii, adunându-se laolaltă, participând la săvârşirea tainei Sfântului Maslu, slujbă oficiată de un sobor de zece preoţi, împreună cu părintele protopop Alexandru VIDICAN. Alături de părintele protopop şi de preotul paroh, au participat şi preoţi de la parohiile din jur: Vasile RUSU (Cociu), Vasile VULTUR (Blăjenii de Jos), Ilie PIORAŞ (Şieu-Măgheruş), Florin CORA (Şieu-Cristur), Toader TOMOROGA (Blăjenii de Sus), Florin MOLDOVAN (preot misionar, Bistriţa), Alexandru BUIA (Şieu-Odorhei), Grigore LINU (Chintelnic).

Credincioasele au avut grijă să aducă din roadele casei, din obiectele de îmbrăcăminte ale celor neputincioşi, spre binecuvântare şi-ntru speranţa vindecării. O bună rânduială în toate. Când omul îngenunchează, ceva în noi se aşează împăcat şi se acordă libertatea lui Hristos de a ne fi ocrotitor. El aşteaptă semnul învoirii noastre pentru a intra în cămara sufletului, pentru a risipi furtuna, după cuvântul Evangheliei zilei. El – de care ascultă şi vântul şi furtunile vieţii noastre, risipindu-se.

Comuniunea credincioşilor de la biserica din Şieu-Sfântu a fost sporită, avem încredinţarea, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, prin oblăduirea Sfântului Dimitrie, prin cuvântul de întărire spus de părintele protopop. În fiecare cuvânt – o forţă lucrătoare, când sufletul înţelege atât de bine. Inima deschisă a credincioşilor, mărturisită şi prin simţirea aleasă, prin felul de a fi, prin râvna părintelui paroh de a ieşi toate cât mai bune, a dat întâlnirii un aspect atât de primitor. Satul surâdea în lumina şi frumuseţea unei zile de octombrie, respira o împăcare a bunei rânduieli şi frunţile, adineaori plecate, s-au ridicat mai întremate, primind pecetea untdelemnului sfinţit. Activitatea misionară s-a prelungit apoi, în cadrul unei şedinţe duhovniceşti şi a unei agape frăţeşti.

Comentarii

30/10/09 21:18
Vasile

De biserica de lemn din Sieu Sfantu ce se mai aude? Pacat ca se prabuseste vazand cu ochii, mai ales ca e in curtea casei parohiale. Amercianii ar lua-o, ar duce-o la ei sa o faca muzeu, dar romanii isi bat JOC de cultura, istoria si identitatea nationala. RUSINE preotului si comunitatii pentru modul cum arata in acest moment biserica de lemn declarata MONUMENT ISTORIC. RUSINE inca o data.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5