Tapiseria din colecțiile Muzeului Bistrița, în expoziţie
„Tapiseria din colecțiile Muzeului Bistrița”
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud deschide azi 4.02.2020 expoziția cu titlul „Tapiseria din colecțiile Muzeului Bistrița”. Această expoziție temporară strălucește în lumina acestei selecții de tapiserie, exprimând un patrimoniu cu înaltă valoare artistică și estetică purtând semnăturile unor renumiți artiști tapiseri români și a unor meșteri populari.
Arta tapiseriei a cunoscut de-a lungul secolelor numeroase transformări şi momente de cotitură, în acord cu tendinţele şi stilurile artistice dominante ale fiecărei epoci. De la primele manifestări în forma consacractă, aceea de obiect decorativ bidimensional realizat din fibre textile în tehnici specifice de ţesere, şi până în prezent, arta tapiseriei a pendulat pe rând între statutul de artă de prim rang şi artă aplicată fiind strâns legată de meşteşugul ţesutului care adesea a precedat-o.
Expoziţia dată reunește lucrările semnate de artiştii: Ana Lupaș, Ileana Teodorini-Dan, Vasiliu Simona Chintilă, Liana Şaru, Ana Tivadar care pornesc, în creația lor, de la elemente decorative, clasice, de la un limbaj plastic cunoscut, dar care ne demonstrează „rădăcini vizibile în arta tradiţională populară românească”.
Arta tapiseriei şi artele textile în general sunt un domeniu în care reformele fundamentale se bazează pe implementarea meşteşugurilor tradiţionale (țesere, împletire, tehnica macramé, tehnica chilim etc.). Această particularitate a contribuit semnificativ la transformarea radicală a artei textile moderne şi contemporane din artă aplicată în artă monumentală.
Vă invităm să veniţi alături de noi pentru a ne bucura împreună de explozia şi bucuria ce domină fiecare lucrare cu diverse semnificații, simboluri și metafore.
Vă așteptăm cu drag!
Muzeograf, Dr.Alina Ilea Sabo
Adaugă comentariu nou