Teaca: început de an şcolar
Luni, 13 septembrie a.c., în curtea Liceului din Teaca au fost prezenţi, la deschiderea noului an şcolar, aproape 500 de elevi, 44 cadre didactice, părinţi ai elevilor. Fără ţinuta festivă a anilor trecuţi, de această dată a avut loc o festivitate sobră: Te Deum rostit de preotul bisericii ortodoxe din Teaca, Vasile Chiţa, şi o scurtă alocuţiune a primarului Damian Iustin Muntean, care i-a îndemnat pe copiii prezenţi ca viaţa austeră de azi să nu-i împiedice „să înveţe mai mult şi mai bine pentru anii care vor veni şi care, poate, vor fi mai buni ca vremurile de acum”. Am privit clădirea relativ nouă, somptuoasă a liceului, dar care de aproape 2 ani funcţionează fără electricitate, la lumina zilei, şi asta pentru că nu sunt bani pentru finalizarea lucrărilor de reparaţii la instalaţia electrică, începute cu aproape 2 ani în urmă, directorul instituţiei, prof. Ioan Mihalci luptându-se cu morile de vânt în acest sens, iar această situaţie a dus la funcţionarea unităţii fără autorizaţie de funcţionare.
Cu toate acestea, instituţia şcolară din Teaca a ocupat locul 11 la performanţă şcolară din 34 de grupuri şcolare şi licee din judeţ şi primul loc din mediul rural în anul şcolar 2009-2010, iar ca o recompensă pentru aceste rezultate pozitive, cadrele didactice primesc azi un salariu lunar cu 25% mai mic, salariul net al unui profesor cu studii superioare fiind în prezent de 600 lei, iar dacă mai face şi naveta, 200 lei îi dă pe navetă. De amintit şi faptul că la 15 cadre didactice, cei 15% reprezentând salariu de merit le-a fost tăiat încă de la începutul anului 2010. Până la ce grad de suportabilitate merg aceste măsuri iresponsabile de austeritate, într-un domeniu în care se modelează caractere şi nu oale de lut?
Anul şcolar 2010-2011 va fi unul dificil, cel mai dificil din ultimii 20 de ani, fiind marcat de sărăcia în care se scaldă ţara, sărăcie generată de nemuncă, de corupţie, de ineficienţa clasei politice iresponsabile care îşi urmăreşte doar propriile interese meschine, de gaşcă.
De unde venim se ştie, nu se ştie însă încotro ne îndreptăm.
Adaugă comentariu nou