La Bistriţa,

Timpul se măsoară de ceasul din turn

De Zilele municipiului Bistriţa timpul a căpătat din nou sens în urbea noastră. Ceasul din turnul Bisericii Evanghelice a început, după 756 zile de la incendiu, să măsoare din nou timpul bistriţenilor.

Deschiderea oficială a „Zilelor municipiului Bistriţa” a fost făcută prin intonarea Imnului Naţional al României, Bistriţa fiind cunoscut şi drept oraş al Imnului Naţional, fiind urbea în care s-a născut ctitorul versurilor „Deşteaptă-te, române”, tribunul Andrei Mureşanu. Pentru că suntem parte integrantă a Europei, a urmat intonarea Imnului European. Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, a salutat delegaţiile oraşelor înfrăţite din Zielona Gora (primar Janusz Kubicki, viceprimar Dariusz Lesicki, consilier Robert Jagielowicz), Herzongerath (primar Kristoph von den Druesch, preşedinte Comitet Parteneriat Reinhard Granz, consilier municipal Bjorn Bock), Besancon ( consilier delegat cu cooperarea şi dezvoltarea – Nicolas Guillemet), după care a făcut o prezentare a urbei Bistriţei la 769 ani de atestare documentară, fiind cunoscut, în momentul de faţă, drept oraş al florilor. S-au făcut câteva precizări asupra proiectelor cu finanţare europeană în derulare, punându-se accent pe Centrul istoric, Parcul municipal, Cetatea Medievală şi pasaje. S-a remarcat modul în care primarul a salutat în poloneză, germană şi franceză fiecare delegaţie prezentă la sărbătoarea oraşului.

La rândul lui, din partea francezilor, Nicolas Guillemet a vorbit româneşte. Primul care a luat cuvântul din partea Cetăţenilor de onoare a fost Hans Franchy, preşedintele Asociaţiei HOG Bistritz Nosesn, care a făcut un istoric al ceasului din turn, bucurându-se că la doi ani de la incendiul bisericii, Bistriţa prinde din nou viaţă prin ceasul dăruit de asociaţia germană. Urarea a fost ca noul ceas, performant, dirijat prin satelit, care funcţionează la secundă şi bate la sfert de oră, să funcţioneze sute de ani. Cetăţean de onoare al municipiului nostru, dr. dr. Ana Tătar a avut un discurs în germană şi engleză, prin care îi invita pe oaspeţii Bistriţei să cumpere 5 volume din opera dânsei, banii urmând a fi donaţi sinistraţilor din Moldova. La rândul lui, Teodor Tanco, cetăţean de onoare, şi-a amintit de liceul „Alexandru Odobescu”, în care era coleg de clasă cu dr. dr. Ana Tătar, bucurându-se de sărbătoarea bistriţenilor, pe care i-a îndemnat să nu-şi uite valorile. Dintre cetăţenii de onoare prezenţi îi mai amintim pe Ursula Hofmann din Elveţia, scriitorul Aurel Rău, coregraful Corneliu Octavian Botoş, dar şi poetul stabilit în Franţa, Dinu Flămând. Din partea consilierilor locali a vorbit preşedintele în exerciţiu a C.L., prof. Camelia Tabără, şi ea bucurându-se de revederea ceasului în turn, semn că se poate şi că lucrurile frumoase întotdeauna se împlinesc.

Au mai luat cuvântul deputaţii Ioan Ţintean, Ioan Nelu Botiş şi Radu Moldovan. În sală au fost prezenţi protopopul Alexandru Vidican şi doi din foştii primari ai Bistriţei, Marian Toniuc şi Vasile Moldovan, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

În încheiere, istoricul Vasile Duda a prezentat un material cu titlul „Timp şi istorie”, axat tocmai pe ceasul din turnul bisericii. Primul fiind montat în jurul anului 1519 şi a stat în turn 323 ani, până la incendiul din 1860. La câţiva ani, a fost montat cel de-al doilea ceas, care a rămas în turn până în 2008. Acum, bistriţenii au un nou ceas, protocolul de donare fiind semnat de preşedintele HOG Bitritz Nosesn, Hans Francy - cei care au donat ceasul în valoare de 80.000 euro, primarul municipiului Bistriţa – Ovidiu Teodor Creţu şi preotul Johann Dieter Krauss. Actul a fost parafat sub „ochii” lui Andrei Mureşanu, în parcul central, lângă turnul simbol al oraşului. Asociaţia a mai donat şi clopotele, în valoare de 96.000 euro.

Manifestările continua cu o serie de simpozioane, derulate în parteneriat cu delegaţiile din străinătate, cu spectacole de muzică de ambianţă, uşoară şi populară, organizate de Centrul Cultural Municipal, director Dorel Cosma, şi prin concerte de muzică simfonică, rock şi pop, susţinute de artişti consacraţi ai scenei româneşti. Un punct aparte il constituie alegerea celei mai frumoase bistriţence. Timp de trei zile oraşul petrece in sunetele timpului măsurat din Turnul Saşilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5