Toleranţă zero pentru comportamentul abuziv al cadrelor didactice la adresa elevilor

Deputatul USR de Bistriţa-Năsăud, Cristina Iurişniţi, cadru didactic şi membră a Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, a transmis către Avocatul Poporului o sesizare având ca obiect sprijinirea şi protejarea elevilor şi părinţilor acestora de la Școala Gimnazială „Enea Grapini” din comuna Șanţ împotriva profesorului Vasile Maternik, condamnat pentru purtare abuzivă.

În situaţia de faţă, Vasile Maternik, profesor de educaţie fizică şi sport la şcoala gimnazială „Enea Grapini” din comuna Șanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, a comis infracţiunea de purtare abuzivă faţă de elevii unităţii şcolare, punându-le în pericol integritatea fizică şi psihică. Comportamentul abuziv este evidenţiat şi de antecedentele de natură penală săvârşite cu intenţie încă din anul 2015. Mai mult, la momentul de faţă, Vasile Maternik este cercetat într-un nou dosar de pe rolul judecătoriei Năsăud pentru comiterea aceleiaşi fapte penale.
Este evident că atitudinea şi comportamentul lui Vasile Maternik se află într-o vădită contradicţie cu statutul de cadru didactic. Prin simpla prezenţă a acestei persoane în spaţiul unei unităţi şcolare, siguranţa elevilor, a cadrelor didactice, precum şi a personalului didactic auxiliar şi nedidactic este pusă sub semnul incertitudinii.
La momentul de faţă, profesorul condamnat penal doreşte să se reîntoarcă la catedră, iar zeci de părinţi şi elevi au protestat în faţa unităţii de învăţământ faţă de întoarcerea la catedră a profesorului de educaţie fizică Vasile Maternik, cel condamnat în primăvara acestui an la patru luni de închisoare cu suspendare şi 30 de zile în folosul comunităţii, după ce, în 2017, a bătut doi elevi la şcoală în aceeaşi zi, respectiv un copil de 11 ani şi o adolescentă de 13 ani.
„Îmi exprim revolta şi solidaritatea deplină faţă de protestele părinţilor din Șanţ împotriva pseudo-profesorului de sport Vasile Maternik care începând cu 2012 a agresat şi violentat mai mulţi elevi, acesta fiind condamnat în instanţă la 4 luni de închisoare cu suspendare. Acum acest agresor s-a întors la şcoala din Șanţ unde este titular, dar din punct de vedere educaţional, pedagogic şi moral acest om cu un profil psihologic şi comportamental deviant nu mai are ce căuta la catedră, el punând în pericol siguranţa, integritatea fizică şi psihologică a copiilor pe care trebuia să îi educe nu să îi trateze cu violenţă fizică şi verbală. Este absolut uman şi firesc ca părinţii revoltaţi să protesteze pentru siguranţa copiilor lor împotriva unui om cu o condamnare penală pentru purtare abuzivă!”, a declarat Cristina Iurişnţi.
Pentru că asemenea cazuri nu sunt singulare în ţară, deputatul USR a trimis, în calitate de parlamentar, membră în Comisia de învăţământ şi preşedintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse, Avocatului Poporului o sesizare cu privire la situaţia amintită şi va supune atenţiei publice o modificare necesară a Legii 1/2011 şi a Statutului cadrului didactic, astfel încât la catedră să se limiteze accesul persoanelor cu probleme psihologice sau care au cazier.
„Astfel de oameni nu mai au ce căuta la catedră, să modeleze şi să formeze copii, fiind din start un pericol pentru aceştia. Este absolut urgent ca un examen psihologic şi psihiatric să fie obligatorii la intrarea în sistemul de învăţământ, iar apoi periodic, tocmai pentru a asigura calitatea resursei umane, absolut esenţială în sistemul de educaţie”, a mai spus deputatul USR, Cristina Iurişniţi.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5