Tratamente pentru inimă

Editura Studis din Vatra Dornei propune întâlnirea cu şase poeţi în antologia „Tratamente pentru inimă”. Bistriţeanul Liviu Ioan Mureşan este prezent în volum cu o serie de poezii adunate sub genericul „Să fim rezonabili”. O poezie a căutării sensurilor vieţii, în care „vom păşi pe iarbă şi pietre”. Aşa cum ne-a obişnuit, Liviu Ioan Mureşan rămâne în acelaşi stil al apocalipsei: „Azi cerul a fost negru, mai negru decât la naştere”. Într-un oraş al poeziilor se caută noi modalităţi de abordare a riturilor şi miturilor, astfel încât: „Cenuşăreasa umblă liberă pe străzi/ cu un picior desculţ/ pentru căutătorii de urme”. Dragostea capătă chipuri nebănuite, fiind prezentă în cele mai diverse situaţii.

O revoluţie a cuvintelor găsim şi la Teodor Dume – „A iubi înseamnă a trăi înăuntrul celuilalt”. Atunci când viaţa „se agită să iasă ca lumina”, versul se precipită – „în toată graba asta, doar eu şi Ana” întru aşteptarea clipelor eterne: „închid ochii şi respir/ din plămâni ies aripi”. Dorind o întâlnire prin tunelul timpului cu copilăria, Teodor Dume observă cum „fluturele s-a întors şi/ priveşte înspre mine”. Adică, sufletul se înalţă spre bucuria literelor.

„Poemele din dreptul inimii”, semnate de Ottilia Ardeleanu, sunt adevărate pasteluri post-moderne în care natura este părtaşă la bucuria eroinei: „Când treci pe la mine/ flori de cireş/ deschid/ inimi/ reverberează/ gândurile/ gândul”. Când zumzetul stăruitor te ademeneşte în braţe, salvarea vine din cuvinte: „Citeşte cu mine umezindu-şi buzele/ cântă, dansează”. Apropierea de cele sfinte o face pe poetă să vadă icoana nemuririi: „Sfioasă ca o marie/ în care se pogoară/ lumina stelei/ sfinte”. „Chiar şi marea/ se frige la limbă” întru aşteptarea iubirii: „Să iubesc/ să iubesc până nu/ se va închide poarta”. O poezie în care „cu ochii însăilaţi de cer/ inimile bat aripi de fluturi”.

Alexandru Gheţie îşi grupează poeziile sub titlul „Tipa care colorează iarba”, fiind în căutarea nuanţelor vesele prin opoziţia dintre alb şi negru: „Am căutat să fug de lumină, de răul/ care i se târăşte prin sine, de claritatea/ din spatele ei”, adică albul devine negru, iar puritatea se emană din întuneric întru aşteptarea clarităţii. În căutarea lumii, poetul găseşte „nimic şi o bucată zdravănă de/ fericire”. Este momentul în care „am învăţat să mă iubesc sincer/ ca pe ultimul om care trăieşte/ pe dunga asta aglomerată dintre/ viaţă şi moarte”.

Vali Slavu vine cu un „Debut inimos”. Registrul este unul al tonurilor calde: „E 9 dimineaţa/ o dimineaţă nouă”. Atunci când visul este pe muchia morţii poetul caută „prieteni de suflet/ suflet de prieteni/ întru alinare”, versuri în care „ziua se stinge alene/ umbre de aripi/ se preling peste umbra copacului/ noaptea coboară în rămuriş”. O poezie în care este desenată iubirea în dreptul inimii.

„Când nu mai este timp pentru iubire” Ioan Bar vine cu fardurile menite să mascheze suferinţa, timpul rotunjindu-se în ochii cu lumină cenuşie: „lua inima ta din scrumieră/ o scutura de scrum, trăgea un fum/ şi flirta”. Când iubeşti „miroase a levănţică/ cerul îşi potriveşte/ cămaşă nouă de trandafiri/ coboară/ ca o fecioară/ în inima ta”. Viaţa este văzută ca un bulgăre de iubire „rostit sub paşii/ pe care au nins/ cuvintele ce nu s-au spus”. Cuvintele meşteşugite sunt un reper întru aşteptarea paradisului: „Înfloreau gutui în mai/ rupeau aerul florile albe/ ca nişte fluturi mari/ pierduţi în ochii tăi”.

Antologia conturează personalitatea a şase poeţi ai generaţiei actuale într-un schimb post-modern de gânduri, versuri care, aşezate liniştite, aşteaptă ochiul cititorului.

Comentarii

08/04/11 21:54
Vizitator

mulţumesc domnului Menuţ pentru gestul de a
face public apariţia acestei antologii.

mulţumesc şi colegilor mei din antologie pentru adevărul smuls din cuvintele rânduite cu suflet între coperţile acestei cărţi

cu sinceritate,
teodor dume,

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5