Un bărbat din Monor s-a dat drept inspector de pensii şi a păcălit două bătrâne
Poliţiştii bistriţeni au identificat, vineri, un bărbat, în vârstă de 66 de ani, din comuna Monor, bănuit de săvârşirea unor înşelăciuni prin metoda „inspectorul de pensii”, fapte comise în dauna a două bistriţence, în vârstă de 75 de ani, respectiv 84 de ani.
„În fapt, în cursul lunii august a.c., sub pretextul că în calitate de angajat al Casei de Pensii Bistriţa-Năsăud le poate facilita acestora întocmirea dosarului pentru mărirea cuantumului pensiei, bărbatul ar fi încasat de la cele două femei 45 de lei, respectiv 50 de lei, sume de bani necesare pentru îndeplinirea formalităţilor. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a bărbatului. Prejudiciul cauzat, în valoare totală de 95 de lei, a fost recuperat, urmând a fi restituit persoanelor vătămate”, se arată în comunicatul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Iată modul de operare!
De regulă, aşa-zişii ,,inspectori de pensii” abordează pe stradă persoane vârstnice, pretabile la statutul de pensionar. Acest mod de operare speculează, aşadar, vârsta înaintată a persoanelor păgubite (constituite în populaţie ţintă).
Escrocii le promit bătrânilor pensii mai mari întrucât în calitatea lor de aşa-zişi inspectori le pot modifica dosarele foarte repede. În schimb, le solicită acestora aproximativ 50 de lei pentru întocmirea actelor necesare la dosar.
Astfel, pensionarul român, al cărui nivel de trai nu este foarte ridicat, poate foarte uşor pica în plasa escrocilor, crezând că pensia îi va fi mărită.
RECOMANDĂRI NECESARE PENTRU A EVITA VICTIMIZAREA:
· În situaţia în care o persoană se prezintă drept angajat al unei instituţii publice şi vă promite ajutor în modificarea/mărirea pensiei, solicitând o sumă de bani în vederea întocmirii/modificării dosarului de pensii, nu daţi bani sau documente necunoscuţilor!
· Solicitaţi cât mai multe informaţii despre inspectorii care vi se prezintă. Insistaţi să vă arate o legitimaţie sau un act de identitate. Notaţi aceste informaţii care sunt foarte utile pentru poliţie. Vă informăm că inspectorii unei case de pensii dispun de legitimaţii standard, care conţin informaţii precum: numele, funcţia, o fotografie şi ştampila oficială a instituţiei, pe care sunt obligaţi să le poarte în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
· Anunţaţi în cel mai scurt timp cea mai apropiată unitate de poliţie sau sunaţi la 112 şi prezentaţi cazul. Poliţiştii vă vor sprijini şi vă vor spune cum să acţionaţi!
Citiţi şi:
- Pensia socială minimă stabilită prin bugetul de stat
- Procura specială utilizată în sistemul public de pensii
- Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud şi-a stabilit programul pe perioada stării de alertă!
- Casa Judeţeană de Pensii scoate la vânzare 52 bilete de tratament, pentru pensionarii şi asiguraţii din sistem!
- Încetarea si suspendarea pensiei conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Adaugă comentariu nou