Un colţ de rai din Bistriţa-Năsăud îşi arată, în aceste zile, splendoarea !

Poiana cu Narcise de pe Vf. Saca din Munții Rodnei a înflorit – jandarmii montani Rodna patrulează în zonă pentru a le oferi sprijin turiștilor care o vizitează
Narcisele atrag mai ales în această perioadă foarte mulţi turişti din ţară şi din străinătate. Având în vedere faptul că florile au început să înflorească, turişti dar şi localnici vizitează în aceste zile această zonă.
Poiana cu Narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.
Jandarmii montani din Rodna, informează faptul că momentan narcisele se află la începutul perioadei de înflorire şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile şi în perioada imediat următoare, când va fi perioada de maximă înflorire.
Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei, are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.
Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.

Comentarii

23/05/20 17:44
Vizitator

Poiana de narcise din Muntii Rodnei, nu este singura de acest fel din tara, insa ea prezinta o serie de particularitati, intre care si faptul ca este situata la altitudinea cea mai mare din tara (1600 m). De altfel, diversitatea floristica din Muntii Rodnei, face zona atractiva tot timpul anului. In acest sens, exista o lucrare a regretatului profesor Livius Gubesch, intitulata „Excursii botanice în Munţii Rodnei” aparuta in revista „Natura” seria biologie-nr. 3/1968. In aceasta lucrare sunt prezentate speciile de plante din Muntii Rodnei cu perioada lor de inflorire, intre care si narcisele sălbatice de pe Masivul Saca.
In alta ordine de idei, Profesorul Gubesch Livius Mircea (20.05.1930 – 15.05.2005), a avut o contributie majoră realizarea Parcului Dendrologic al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, dar si pentru publicatiile prin care sunt declarate monumente ale naturii exemplare botaice sau asociatii floristice de pe teritoriul judetului, in special din Muntii Rodnei. Avand in vedere ca in luna mai 2020 s-au implineit 90 de ani de la nasterea profesorului dar si 15 ani de la trecerea sa in eternitate, ar fi oportun ca Parcul Dendrologic de la colegiul Liviu Rebreanu să poarte denumirea de Parcul Dendrologic „Profesor Livius Gubesch”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5