Un destin didactic împlinit
Aflu întâmplător, de la profesorul Liviu Conea, directorul Clubului Copiilor din Beclean, că profesoara de limba şi literatura română, Maria Laar a primit decizia de pensionare începând cu data de întâi iulie a.c. .
Vestea mi-a declanşat o uşoară undă de invidie, gândindu-mă că eu, deşi sunt născut în acelaşi an cu fosta mea colegă de liceu, profesoara Maria Laar, mai am de parcurs câţiva ani buni de activitate didactică până la pensionare.
Apoi m-am bucurat pentru împlinitul ei destin didactic, de slujitor al învăţământului. M-a impresionat cifra anilor de muncă stăruitoare, optsprezece, în aceeaşi unitate de îţnvăţământ, Clubul Copiilor din Beclean. Optsprezece ani dânsa a condus cercul de creaţie literară şi de teatru. A urcat pe scenă pentru a-i învăţa pe copii să joace teatru, a privit în ochi zeci de elevi, ca să-i determine să-şi ,,aştearnă” sufletul pe coala albă în curgeri poetice sau în emoţionante povestiri, compuneri, jurnale.
Rezultatele eforturilor sale scenice sau literare s-au concretizat în zeci de premii şi diplome. Pasionat şi eu, atât de teatrul şcolar, cât şi de creaţiile literare ale elevilor, ne-am aflat nu de puţine ori în postura de concurenţi, prin elevii noştri. Totdeauna a fost corectă, a acceptat cu bunăvoinţă fair- play-ul.
A colaborat prin intermediul unor parteneriate cu învăţătoarele Rodica Şimon, Magdalena Moldovan, Delia Pop, de la Şcoala Generală ,,Liviu Rebreanu” Beclean, Melania Stupinean şi profesoara Alina Morar, de la Şcoala Generală ,,Grigore Silaşi”.
Prin ,,ocheanul întors” al celor 38 de ani de carieră didactică s-au perindat şi alte şcoli pe unde profesoara Maria Laar a slujit cu pasiune limba română: Uriu, Căianu Mic, Chiochiş, Agrişu de Jos, Cociu, Grădinişa cu Orar Prelungit Beclean, Casa de Copii Beclean, Grădiniţa Specială Beclean.
Acum profesoara Maria Laar ,,a coborât” de pe ,,scenă”, nu va mai îndruma harnicile talente literare sau teatrale ale şcolarilor care frecventau Clubul Copiilor Beclean.
Probabil că mâine, dintre şcolarii pe care profesoara Maria Laar, i-a învăţat să joace teatru sau să compună un text literar, se vor afirma nume actoriceşti sau talentaţi literaţi. Dăruirea ei sunt sigur că va rodi.
A continua ,,să rămâi” rodind prin alţii, prin discipolii tăi, iată răsplata meritată a unui destin didactic împlinit.
Citiţi şi:
- Simţindu-l pe Eminescu…
- Profesorul Gedeon Francisc, din Beclean, a predat ștafeta didactică
- Spectacol de teatru, dans modern şi muzică la Muzeul Grăniceresc Năsăud
- Cei mai mici locuitori ai Lechinței au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române
- 16 trupe de teatru şi 28 de scenarii, în competiţie, la Mărişelu. “La Hanul lui Mânjoală” a ajuns la ediţia a IV-a
Adaugă comentariu nou