Un nou focar de pestă porcină africană, confirmat în comuna Nușeni. Măsurile se extind și în comuna Chiochiș!
Comitetul Local pentru Combatere a Bolilor s-a întrunit în 27 ianuarie a.c. pentru conceperea și punerea în aplicare a măsurilor de combatere a trei focare de pestă porcină africană în localitățile Vița și Beudiu din comuna Nușeni, iar în 8 februarie a fost confirmat un nou focar pe raza localității Nușeni.
Astfel, prefectul Stelian Dolha, în calitate de Președinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistrița-Năsăud, însoțit de conducătorul Unității Operaționale Locale, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, s-a deplasat azi la Primăria Nușeni și Primăria Chiochiș (unitate administrativ-teritorială unde există un pericol imediat ca PPA să se răspândească, fiind zonă în care se face comerț intens cu animale), pentru că se impune acordarea unei atenții sporite atât înspre aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenție și combatere specifice, dar și din perspectiva asigurării faptului că măsurile sunt respectate pe plan local. La ședințele din aceste două comune au fost prezenți membrii Unităților locale de Sprijin, compuse din primarul localității, medic veterinar, șef de post și reprezentanții fondurilor de vânătoare adiacente.
Directorul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, dl. Romulus Bița, a expus importanța declarării din partea crescătorilor de suine a numărului real de porci crescuți în gospodării și a identificării lor prin crotal pentru ca, în cazul în care aceștia sunt afectați de apariția pestei porcine africane, crescătorii să poată fi despăgubiți.
Este, de asemenea, subliniată importanța respectării cu rigurozitate de către proprietarii de animale a măsurilor minime de prevenție și biosecuritate (tăvițe dezinfectante, limitarea circulației persoanelor în zonele afectate sau suspicionate cu PPA, interzicerea vânzării și cumpărării suinelor), astfel ca, în cazul apariției PPA, în 45 de zile D.S.V.S.A. să poată stinge focarele; dacă, în schimb, măsurile sunt tratate superficial, riscul este foarte mare ca pesta să fie difuzată dintr-o gospodărie în alta, fiind vorba de un virus extrem de contagios.
În continuare, se va instista pe campaniile de informare a măsurilor de prevenție, precum și de conștientizare a contagiozității pestei porcine africane, intensificate de medicii veterinari, urmând ca autoritățile din zonă, precum și membrii Unității Locale de Sprijin să monitorizeze respectarea acestora. De asemenea, vor continua patrulările zilnice pe raza fondurilor de vânătoare pentru a depista eventualele animale bolnave sau moarte din cauza pestei porcine și a limita răspândirea.
Citiţi şi:
- Trei focare de pesta porcină africană, într-un judeţ vecin. Prefectul a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Filtru de control în Dealul Ştefăniţei
- La Târlişua, echipe mixte de jandarmi şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare vizitează gospodăriile. Pesta porcină are o rată de mortalitate de 100%
- În judeţ, NU există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA). Crescătorii de porci sunt rugaţi să anunţe orice modificare a stării de sănătate a animalelor!
- Pesta porcină africană, confirmată într-un complex de vânătoare din Bistrița-Năsăud
- Pesta porcină africană, diagnosticată la doi mistreţi din fondul de vânătoare Agrieş 3!
Comentarii
Vai dau-ar Dumnezeu sa intre si-n Parlament... sa auzim ca macar asa, se vor reduce ( macar ) la 300... cum s-a votat pevremea lui Base...
Adaugă comentariu nou