Un nou liceu al Mitropoliei, inaugurat la Bistriţa. Centrul Educaţional Grigore Pletosul, în clădirea în care a funcţionat Liceul de Muzică. Pe listă şi Centrul de la Gledin şi Centrul de îngrijiri paliative la Bistriţa

La Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale, care au făcut bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2018 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Legat de judeţul nostru, au fost organizate la Centrul misionar „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi pentru copii, tineri sau familii, cu scop recreativ, pe tema prevenţiei consumului de droguri, dar şi tabere pentru tineri din afara granițelor țării. Mitropolia Clujului a organizat, la Centrul misionar „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, cea de-a treia ediție a Taberei „Tradiție și noutate”, la care au participat 60 de tineri din întreaga țară, dar și din Basarabia, Bucovina de Nord și Cernăuți, dedicată Anului Centenar. În sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în valoare totală de 80.000 de lei, la care se adaugă şi bursele și premiile în valoare de 45.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.
Arhiepiscopia Clujului are în derulare în prezent 50 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijii medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrare filantropică au beneficiat anul trecut peste 15.700 de persoane. Anul trecut a fost deschis, în cadrul Asociației „Filantropia” Bistrița, serviciul de transport medical pentru pacienții hemodializați din județul Bistrița-Năsăud, care are la dispoziție 8 ambulanțe. În anul 2018 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 878.840 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 114.800 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 260.130 lei şi suma de 245.843 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului şi suma de 58.087 lei, rezultată în urma colectei pentru proiectele sociale ale Societăţii Femeilor Ortodoxe. A fost organizată o colectă specială pentru victimele incendiilor din Grecia, în urma căreia s-au strâns 200.000 lei. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 488.333 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale. În anul 2018, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie 63 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 34 de biserici.
Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei se numără inaugurarea Centrului rezidențial pentru persoane vârstnice de la Gledin, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, dar și deschiderea activităților din cadrul Centrului educațional „Grigore Pletosu” din Bistrița. Mitropolia Clujului a cumpărat clădirea de pe strada Alexandru Odobescu (fostul Liceu de Muzică) pentru a demara un centru confesional pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Clădirea este monument istoric cu demisol, parter, etaj unu și mansardă și oferă spații generoase pentru diverse activități. Se vor desfășura activități after-school, diverse activități filantropice, ateliere tematice: de pictură, de lectură etc. Școala va funcționa după legea Ministerului Învățământului.
„Pe lângă activităţile filantropice, noul centru social-educativ va avea şi un liceu în cadrul căruia vor funcţiona clase de la cea pregătitoare până la a XII-a. Vom începe treptat, mai întâi cu elevii care fac parte din proiectului nostru, care sunt în momentul de faţă la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare, în cadrul şcolii Sfântul Stelian. Va fi o şcoală obişnuită, însă cu aplecare spre viaţa morală, iar cursurile se vor derula întocmai ca în toate instituţiile de învăţământ după programa şcolară”, ne-a declarat protopopul Alexandru Vidican.
La rândul ei, inspectorul şcolar general Camelia Tabără ne-a spus că a avut deja o serie de discuţii cu responsabilul de proiect, în sectorul pe probleme de tineret, preotul Teodor Mudure, urmând ca în luna februarie să fie o întâlnire cu mitropolitul Andrei, menţionând însă că este nevoie de autorizare din partea ARACIP.
În Bistrița funcționează Liceul Creștin Logos a cultului penticostal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5