Un om de nota zece!

Gavril Țărmure este managerul Centrului județean pentru cultură al județului Bistrița Năsăud! E bine! E bine! E foarte bine! Citesc acum că a obtinut 9,55 la proiectul managerial(ce-o fi asta?) și 10,oo ca Nadia Comăneci la Montreal, la interviu! Mă întreb numai cine i-o fi luat interviul? Ceva marțieni? Vreo comisie condusă de Monica Macovei sau una condusă de Dan Șova? Sau de vreun aparatcik de pe vremuri? Toată lumea are glume în program! După ce s-au vehiculat la conducerea acestei institutii fundamentale pentru cultura județului nostru nume care de care mai năstrușnice, unele poate chiar adecvate, altele încă ( doar ... încă) necoapte, iată că le-a dat Dumnezeu înțelepciunea necesară celor care l-au...intervievat! Ce-i drept legea este lege dar și ridicolul cu R mare poate fi chiar Ridicol! Gavril Țărmure - o spun direct, unul dintre cei mai destoinici manageri culturali(caraghios in limba romană acest termen!) din România - nu de Interviu ar fi avut nevoie ci de o INVITAȚIE respectuoasă pentru a ocupa funcția aceasta! Bine că membrii comisiei de interviu au sesizat ridicolul situației și deși pentru cârcotași pare a fi fost non-combat, au decis că omul este de nota 10,00!
Nu știu ce incompatibilități lumești, legale, ilegale,dâmbovițene sau doar ialomițene, curate, mafiote, de partid sau doar de stat, invenții ale unei prese ticăloșite de-a dreptul sau doar ale unor ziariști de cartier, descoperite la partid sau în partida adversă, poate să aibă Gavril Țărmure. Aici este treaba legii. Și legea ar trebui să fie lege și pentru cei cu 65% și pentru cei cu 15%! Ba chiar și pentru cei cu 100% și cu cvorum! Un lucru știu însă cu siguranță: omul de cultură Gavril Țărmure merită tot respectul nostru. Prin ceea ce a realizat deja s-a impus în toate conștiințele care contează. Ba a facut nopți albe tuturor veleitarilor care în loc să-și consume drama în tăcere au fost vocali peste măsură prostind, pe cei dornici să țină ochii închiși, de la tribune mai înalte sau mai potrivite dar toate improvizate! Un Gavril Țărmure nu are orice județ din patria noastră comună, unică, indivizibilă, națională și unitară! Ba, dacă mă gândesc, cred că nu prea are un asemenea om nici Dâmbovița, apa aceasta când murdară foarte, când sublimă prin ridicol, când minunată, fie și numai prin măruntele și rarele ei momente de inspirație...
Nu mă leagă nimic lumesc de acest om. Pur și simplu sunt un spectator - stau în cel mai umil fotoliu din sală - al acestei lumi minunate în fond dar obositoare, stresantă, agasantă și înspăimântătoare în forma ei de fiecare zi! Eu exprim o opinie pe care nu o impun nimănui dar în care cred! Nu am nici o clipă impresia că scriu doar pentru a mă auzi pur și simplu pe mine! Îmi asum aceste cuvinte care vor fi trandafiri cu țepi mulți, sper nu pentru foarte mulți! O spun răspicat! Gavril Tărmure este un om adevărat. Adică un om simplu, fără ifose, modest și în același timp conștient de valoarea lui, răbdător și înțelegător până în pânze albe, dar în mod egal dotat cu un orgoliu pe măsură fără de care nici un artist nu ar fi artist niciodată! Alături de Nicolae Gălățean și de Dorel Cosma, doi manageri culturali de talie europeană - ( ne este frică oare de cuvinte și de realități? Să nu ne fie, sunt români de-ai nostri! Dacă ei sunt cu adevărat mari și nouă ne crește sufletul! Cine cârtește - are tot dreptul să o facă - dar în sufletul meu se osândește și român nu este!!! Gavril Tărmure este un reper pe care ar trebui măcar să-l privim cu respect!
Rostesc deci răspicat respectul meu pentru omul acesta, pentru artistul acesta, pentru managerul acesta care cu ani în urmă a avut inspirația, nebunia și curajul să declare că, fiind departe de Paris sau de Roma, își va face din orașul său, din Bistrița noastră adică, o mică Romă și în mod egal un Paris! Și chiar a reușit! Cei care au zis că bate câmpii cu grație se desfătează azi cu simandicoase concerte simfonice, cu piese de teatru adevărate, cu concerte folclorice de la isvoare, cu expoziții de pictură încântătoare pentru inimi simple si pentru minți rafinate! Se întâlnesc cu scriitori celebri și dau mâna cu personalități pe care alții - clujenii și mureșenii de exemplu- le văd doar în vis! Scriitori celebri sunt încântați să vină la Bistrița iar tinerelor speranțe în ale artei românești - din județ și țara asta adică- li se întinde o mână chiar în clipa în care ar trebui să rodească plenar.
Celor care îl critică pe Gavril Țărmure le dau dreptate! Omul acesta încă nu a avut timp să facă mai multe!
Le dau dreptate și indiferenților! Prea multe sunt durerile țării acesteia și ale oamenilor, prea ieftin este teatrul care se joacă azi în arena infectă a politicii naționale pentru a mai avea apetit să ne desfătăm în amfiteatrul alternativ unde ne invită de ani de zile cu răbdare infinită Gavril Țărmure!
Nu le dau dreptate - numai într-un fel insă! - celor care sunt alături de el și îl iubesc! Gavril Țărmure este la început de drum! Ce a făcut am văzut și ne-am bucurat! Însă de abia ceea ce va face de azi înainte noi vom urmări cu interes, mult mai însetați- și deci mai exigenți- decât până acum!
Țara lui Coșbuc și Rebreanu este o țară complexă! Complexă și complicată! Bistrița-Năsăudul este Țara folclorului românesc! Însă în mod egal este țara poeziei și prozodiei sufletului smerit - sau răsvrătit, de ce nu?- al Neamului! În Țara aceasta râurile și ramul, bradul ilvelor și bârgaielor, grâul și spinul câmpiei transilvane se însăilează naiv, naiv și Dumnezeiește în tablouri de geniu, de geniu naiv este adevărat, dar cu atât mai divin! În Țara aceasta de basm, cioplitorii în lemn se întrec cu suflătorii în sticlă, asprul război de țesut dacic se întrece cu simfonia automatizată a țesăturilor ițite pe calculator, biserica arhaică dacică, săsescă sau ungurească se întrece în semeție și smerenie cu altarele sufletești ale unei generații de tineri talentați, nerăbdători și peste măsură de inteligenți și dispuși la sacrificiu în numele unui ideal curat! Prozatori și poeți de talent, pictori de geniu, cântăreți dăruiți școliți în lumea largă sau doar născuți în satele meleagului nostru fermecat, oameni simpli cu chemare spre a dărui ceva din sufletul lor alături de intelectuali cu greutate, cu operă în spate și cu statură morală impunătoare așteaptă clipa descătușării!
Vă amintiți desigur domnule Gavril Țărmure versurile Poetului: ''N-au avut decât cu ochiul sau cu mâna semn a face'' !? Oștile sunt desigur desfășurate! Aveți în față în mod egal dușmanul necruțător sau/și priveliștile minunate care așteaptă de la Dumneavoastră nu doar contemplare ci mai ales aplecare spre cercetare, spre înțelegere și lucrare! Eu cred ca sunteți omul potrivit la locul potrivit! Nu am înțeles însă, încă, de ce ați luat doar 9,55 la Proiect!? Vreau să cred că a comunicat greșit comisia: ați luat 10,00 la Proiect și doar 9,55 la interviu! Eu mă așteptam să luați la interviu doar nota 7! Șapte! Minumum necesar! Nota de trecere! Ar fi fost desigur o notă falsă dar care ar fi dat un semnal, un avertisment necesar! Pentru că zece la interviu în țara aceasta înseamnă doar vorbărie multă! Or eu știu că sunteți eminamente un om al Proiectului, al faptei.Vă respect și vă îmbrac cu speranța mea ca om al faptei! Și cred din toată inima că și semenii mei gândesc la fel! Iar primul dintre ei sunteți Dumneavoastră!
Am scris aceste rânduri pentru că mi s-au părut hazlii notele la admiterea pe post!! Ați intrat în arenă, în amfiteatru! Dar dacă doar veți vorbi, acustica acestuia va amplifica vorbele meșteșugindu-le și golindu-le de sens și de utilitate. Știu sigur că nu va fi așa.
Este vremea faptelor! Așa a fost vremea de când este lumea lume, numai noi ne-am lăsat prostiți uneori!! Doamnelor și Domnilor, un om al faptei se află în fața unei provocări sublime! Este ca noi, este adesea chiar mai bun ca noi! Rămâne să ne dovedească acum că este mai bun chiar decât...el însuși!
Suntem cea ce iubim( Nichita Stănescu) Doamne nu uita de noi!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5