Unii tineri preferă consumul de droguri

Cu siguranţă că presiunile exercitate de prieteni constituie un motiv esenţial pentru care mulţi adolescenţi experimentează drogurile. La aceasta se adaugă însă şi exemplul dat de idolii lor din lumea spectacolelor, idoli care exercită o puternică influenţă asupra fanilor lor aflaţi de multe ori la vârste atât de fragede.

Împreună cu noi trăiesc într-o lume complexă, agresivă, care dezvoltă o multitudine de factori mai degrabă favorabili decât inhibitori ai consumului de substanţe. Deziluziile prieteniei şi ale vieţii cotidiene, depresia, lipsa unui scop în viaţă, problemele economice ale părinţilor care devin şi ale lor câteodată, şomajul, exemplul negativ al adulţilor în rezolvarea situaţiilor de viaţă, singurătatea, abandonul camuflat, atunci când părinţii pleacă la muncă într-o altă ţară şi sunt lăsaţi în grija unei rude sau cunoştinţe.

Mai sunt cei cărora le vine greu să lege relaţii cu semenii lor şi recurg la droguri pentru a putea face faţă situaţiilor din societate. În aparenţă, drogurile par un prieten bun din moment ce „îi ajută” să aibă mai multă siguranţă de sine, făcându-i să se simtă agreabili, plini de umor şi isteţi. Alţii, pur şi simplu consideră că este mai uşor să consume droguri decât să preia controlul propriei lor vieţi, asumându-şi responsabilităţile pe care le implică acest lucru.

Alt motiv pentru care tinerii recurg la droguri ar fi plictiseala. Iată ce spune în cartea „The Romance of Rosk – Vhy Teenagers Do the Things They Do” referitor la plictiseala şi la lipsa supravegherii părinteşti: „Băieţii şi fetele vin de la şcoală şi nu găsesc pe nimeni acasă. Nu e de mirare că se simt singuri şi îşi doresc o companie. Dar, chiar şi când le vin prietenii, de multe ori se plictisesc. Se uită ore în şir la televizor şi la videoclipuri, ori navighează pe internet în căutare de lucruri care să le stârnească interesul. Fumatul drogurile şi alcoolul pot pătrunde cu mare uşurinţă în acest cadru”.

Se pare că avertismentele referitoare la cât de periculoase sunt drogurile nu-i sperie deloc pe tineri. În general se gândesc că lor nu li se poate întâmpla nimic rău, că ştiu să ţină lucrurile sub control. Cartea „Talking With Your Teenager” arată motivul pentru care adolescenţii ignoră avertismentele privind efectele negative pe care le au drogurile asupra sănătăţii: „Îşi revin atât de repede şi sunt atât de plini de energie, încât nu cred că sănătatea lor va avea de suferit”.

Nu venim cu nicio noutate afirmând că „nimic nu-i sperie pe cei tineri”! Nici afirmaţia „să ne reconsiderăm relaţiile de familie” nu aduce nimic nou. Până în punctul în care am şi început să procedăm ca atare.

În cazul în care aveţi suspiciuni că adolescentul de lângă voi s-ar putea să consume substanţe care dau dependenţă, puteţi apela la: Linia Verde 08008700700, Toxapel: 021.2106183; Centrul Local de Consiliere Antidrog 0263.231066.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5