Varvara Mititean - director Liceul Solomon Haliță Sângeorz Băi: O felicit pe profesoara Anamaria Mihăilă. Există o Metodologie de ocupare a posturilor

Marți, 27 august 2019, domnul Alexandru Dărăban, în numele ”oamenilor de cultură din Sângeorz-Băi”, a publicat un articol în care își exprima îngrijorarea față de greutățile pe care le întâmpină absolvenții foarte buni din mediul universitar în încercarea de a-și găsi un post pe care să fie titulari în sistemul de învățământ și formula diverse acuze la adresa conducerii  școlii.  Este foarte adevărat că este greu pentru tinerii absolvenți să își găsească un post titularizabil în învățământ, dar aceasta se  datorează populației școlare în scădere și în consecință, a diminuării numărului de catedre disponibile.   Pe de altă parte, numărul de absolvenți nu este niciodată echivalent cu numărul de posturi libere în niciun domeniu, fiind cunoscut faptul că universitățile școlarizează pe bandă rulantă, neținând cont de piața muncii. Iar profesorii titulari nu pot fi pensionați anticipat, disponibilizați, (sau trimiși în Siberia, după caz), pentru a face loc absolvenților valoroși. Așa funcționează orice sistem, nu numai cel din învățământ.

  În continuare, domnul Dărăban acuză  ”superiorii învățământului de la județ” că au impus conducerii liceului să dea ore ”cu dedicație” pentru cineva ” de-al casei ”, sau că aceeași conducere, din invidie și orgoliu, nu a vrut să scoată orele de română pentru a nu pune în valoare tinerii din localitatea natală. Atunci când a fost contactat la telefon pentru a i se cere lămuriri, domnul în cauză s-a scuza, motivând că nu a dat nume (evident, cititorii știu că atunci când vorbim despre conducerea liceului ne gândim instantaneu la femeia de serviciu și la paznic) și că totul ar fi chipurile ”politic”, iar aplicația în care apar posturile din învățământ a fost comparată cu ” a lui Dragnea cu morții care votează”. O felicit pe profesoara Anamaria Mihăilă pentru rezultatele obținute și regret faptul că a fost folosită ca pretext pentru eliberarea unor frustrări de către persoane care au pretenția că știu despre ce vorbesc. Deoarece domnul Alexandru Dărăban a refuzat să admită că a greșit și să publice o dezmințire, mă văd nevoită să fac uz de dreptul la replică și să răspund acuzațiilor nefondate ale acestuia .

 În ciuda a ceea ce își imaginează domnul Alexandru Dărăban, există o Metodologie-Cadru  a Ministerului Educației Naționale privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar. Aceasta este cunoscută de către cei care doresc să ocupe un post în învățământ sau de către cei care fac parte deja din sistem. Există cadre didactice care anual susțin examene de titularizare pentru posturi de suplinitori pentru că posturile titularizabile sunt din ce în ce mai puține. Aceeași Metodologie are un calendar și etape de mobilitate. Prima etapă este aceea în care sunt repartizați cei care au susținut examenul de titularizare în anul în curs. Detașările au loc după această etapă. În urma detășării unui profesor titular, se eliberează catedre sau ore care sunt făcute publice, în aplicație, evident, a doua zi, după încheierea etapei de detașare, fără niciun amestec al conducerii școlii. Cele 13 ore de limba și literatura română pe care conducerea liceului a fost acuzată că ” le-a ascuns sub preș” au apărut în urma detășării prof. titular Panți Olesia , iar acestea au fost publicate conform legislației în vigoare și repartizate în ședință publică, conform legii, fără amestecul conducerii școlii sau al inspectoratului, sau al vreunui partid politic, așa cum presupune domnul Alexandru Dărăban. Eu nu fac parte din niciun partid politic, am obținut postul de director în urma unui concurs și nu văd cine ar putea să îmi impună ceva referitor la instituția pe care o conduc. Liceul nostru are 5 profesori titulari și doar 4,2 catedre de limba și literatura română. Prin urmare,  nu putem ascunde ceva ce nu avem.

   Și aș vrea să îi spun domnului Alexandru Dărăban că poate acuza conducerea liceului, probabil, de orice îi trece prin minte , dar cel mai puțin de mediocritate, de lipsă de implicare și responsabilitate. Cea pe care o numește dânsul generic ”conducerea școlii” a obținut premiul de ”Director al anului” la Gala Educației în anul școlar 2018-2019, a absolvit Academia de Leadership și Management Școlar de la București (singura din județ) și a fost selectată ca facilitator al Asociației pentru Valori în Educație dintre 40 de directori din întreaga țară. Nu știu ce înțelege dânsul prin ”post călduț”, dar îl invit să ia parte o săptămână la toate activitățile școlii și după aceea să scrie articole.  Datorită colectivului de profesori dedicați  și conducerii școlii, Liceul Teoretic Solomon Haliță se află în topul liceelor din județ potrivit procentului de promovabilitate la Examenul de Bacalaureat, se află la al doilea proiect Erasmus și va fi centru Edunetworks pentru proiecte în educație.

   Le mulțumesc pe această cale ”oamenilor de cultură” mai mult sau mai puțin revoltați din Sângeorz-Băi, care iată, ne promovează, și îi amintesc domnului Alexandru Dărăban că mântuirea despre care vorbește se obține prin adevăr, fapte bune și respect față de aproapele, nu prin false acuze și lipsă de considerație.

                                           ” Conducerea școlii ” și prof. Varvara Mititean - Director LTSH

 

Comentarii

30/08/19 14:30
Calciăr menii d...

Nu va mai stresati atâta, se vede de la o posta ca e "inside job". Cineva nu va doreste acolo pt ca nu sunteti dintre cei crescuti "la munce cu lapce si parcioci". Interesant e de vazut cine a oferit si ofera informatii din interior!!!

01/09/19 15:35
Adrian Onofreiu

Bine scris. D-l. care „incriminează”, le „știe pe toate”.

02/09/19 13:49

Pericolul nu vine de la cel care mușcă, ci de la cel care linge!
Se aude că tov.Onofrei și-a luat cal? Și că el s-a transformat în muscă? De ce? Ca să se poată băga în c...l calului!

03/09/19 09:19
mary

Adevarat ,exista o metodologie in privinta miscarii cadrelor didactice .Faptul ca tineri cu note de 9 si chiar 10 nu se pot titulariza e tragic , mai ales cand stii ca sunt pline scolile de titularizati cu 5 -6 in urma cu vreo 10 -15 ani . Nu e singurul lucru care ii impiedica pe tineri sa intre in sistem , e vorba si de pensionabilii care sunt tinuti ca titulari pana la 68 de ani fapt care blocheaza pur si simplu accesul tinerilor . Nu am nimic cu pensionarii dar e nedrept pt tinerii care an de an dau acest examen in zadar si care ,desi iau note mari , adesea raman fara post ,ori cu jumatate de norma .Si mai sunt si alte anomalii ,titularizarea cu 253 care e ,de fapt o frauda .Sunt sute , mii de situatii in care X care se are bine cu inspectorul ,ori cu directorul ,stie ca postul scos pana in ...ianuarie de exemplu este viabil ,in realitate , nu -l ia nimeni , decat cine trebuie care ulterior va fi titularizat cu 253 ,desi avusese in fata cel putin 15 sau mai multi candidati cu note mai mari .Nu este vorba de Liceul LTSH e vorba asa in general . Si se mai intampla un lucru straniu ,si anume ,unii invatatori fac si ei Litere Psihologie Geografie Istorie etc la distanta asa cam dupa 40 de ani si , desi s -au titularizat ca invatator adica dand examen din materia pt invatatori , iata ca acestia se pot transfera pe post de profesor FARA A MAI DA EXAMEN DE SPECIALITATE !Ceea ce e nedrept pt tineri .Adica sa iei an de an note peste 8 si sa nu poti intra in sistem din pricina acestor anomalii ale actualei legi a invatamantului e tragic !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5