Vasile Blaga: Răspunderea pentru raportul negativ pe MCV aparține Guvernului USL și majorității USL
Raportul MCV dat publicității astăzi de către Comisia Europeană este al doilea raport negativ încasat de România în șase luni. Să fie clar: dincolo de tonul diplomat al Comisiei Europene, România este pusă la colț pentru că majoritatea parlamentară USL și Guvernul USL nu respectă independența justiției și tot ei nu arată suficientă determinare pentru a întări instituțiile statului de drept. Prin urmare, răspunderea pentru raportul de astăzi aparține Guvernului USL și majorității parlamentare a USL.
Să nu ne prefacem că nu înțelegem ce a transmis Comisia astăzi României – sunt progrese comparativ, și subliniez comparativ, cu momentul iulie 2012 când, vă reamintesc, România era în plin atac la adresa democrației, când era principala sursă de îngrijorare pentru toate Cancelariile europene. Comisia demonstrează și că dl Ponta nu spune adevărul atunci când susține că a respectat toate cele 10 cerințe specifice formulate în precedentul raport, din iulie 2012. Nu le-a respectat.
În ultimele 9 luni de zile, instituţiile care aparţin sistemului de justiţie au fost atacate și decredibilizate prin campanii concertate împotriva Curții Constituționale, ANI, CSM și ÎCCJ. Și Comisia Europeană confirmă acest lucru.
Scuza domnului Ponta care ne transmite că Guvernul pe care îl conduce și-a făcut treaba în ce privește respectarea cerințelor Comisiei Europene nu este validă. Domnul Ponta nu conduce doar Guvernul, ci și PSD și USL, deci majoritatea parlamentară. Prin urmare, domnul Ponta nu răspunde doar pentru ce se întâmplă la Guvern.
Să ne reamintim. Parlamentarii USL sunt cei care au refuzat ridicarea imunității parlamentare a unuia dintre ai lor. Parlamentarii USL sunt cei care au votat împotriva unei decizii irevocabile a celei mai înalte instanțe din România. Guvernul și majoritatea USL au refuzat să îi demită din Guvern pe incompatibili. Și tot Guvernul și majoritatea USL au adus oameni anchetați pentru corupție în Parlament și în noul Cabinet. Guvernul USL a refuzat o procedură transparentă pentru numirea șefilor Parchetului și DNA. Și tot parlamentarii USL se plâng că ANI, CCR, CSM și DNA au prea multe puteri.
Noi toți, românii, plătim deja și vom mai plăti pentru raportul din iulie 2012 și pentru raportul de astăzi.
- Deși cu totul incorect și nedrept, unele Guverne europene vor găsi în acest raport scuza de a amâna aderarea României la Schengen. Repet, România a îndeplinit criteriile tehnice pentru aderare demult. Amânarea afectează companiile românești și, prin ricoșeu, toată economia românească.
- Investitorii străini se vor uita în continuare cu circumspecție la România, așa cum fac de la criza politică din vară. A spus-o și FMI-ul zilele acestea foarte clar, la București – nimeni nu își riscă banii într-o țară care nu demonstrează că democrația este ireversibilă.
- România riscă să piardă din credibilitate la nivelul Uniunii Europene. Iar puterea sa de negociere scade în consecință. Momentul este foarte important – acum se negociază bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani. O Românie necredibilă este o Românie slabă în negocieri.
În lumina acestui raport care spune adevărul despre starea de fapt din România, PDL are următoarele solicitări:
- Cerem Guvernului și majorității USL să își asume deschis responsabilitatea pentru acest raport și să ia măsurile pentru respectarea recomandărilor făcute în raportul de astăzi de Comisia Europeană.
- Cerem o dezbatere serioasă a acestui raport în Parlament în cadrul căreia să se prezinte măsurile luate pentru corectarea deficiențelor majore semnalate.
- Nu în ultimul rând, cerem majorității USL, Guvernului USL, liderilor USL să stopeze presiunile politice la adresa magistraților și instituțiilor statului de drept și să demonstreze determinare și în fapte, nu numai în vorbe, pentru respectarea independenței justiției în România.
PDL, ca principal partid de opoziție, își reafirmă angajamentul pentru respectarea regulilor statului de drept, a independenței justiției, a egalității tuturor în fața legii și nu va înceta să semnaleze derapajele USL de la aceste principii.
Citiţi şi:
- Frunzăverde: Guvernul are o problemă de comunicare la nivel european
- LA REFERENDUMUL DIN 29 IULIE, NU MǍ PREZINT!
- Deputatul Diana Morar: Victorie pentru România în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei!
- PMP ia act de ruperea oficială a USL şi consideră momentul potrivit pentru a face bilanţul guvernării
- Gabriela Montoiu: Obiectivul Schengen este un eşec pe care liderii USL ar trebui să şi-l asume în mod oficial
Adaugă comentariu nou