Vezi câţi urşi şi lupi pot fi capturaţi în Bistriţa-Năsăud, dacă pun în pericol siguranţa oamenilor!
Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a transmis o adresă tuturor prefecților și directorilor agențiilor județene pentru protecția mediului, din județele care dețin populații de carnivore mari, prin care îi informează cu privire la noile reglementări pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup și pisică sălbatică, precum și la aprobarea numărului maxim de intervenție, repartizat pe județe și gestionari de fonduri cinegetice, așa cum prevede Ordinul 1575/16.09.2014.
Potrivit documentului, exemplarele din speciile urs, lup și pisică sălbatică, ce pun în pericol sănătatea și siguranța publică, dar și cele care se află în intravilanul localităților, punând în pericol siguranța animalelor domestice și a personalului de îngrijire, pot fi recoltate sau capturate și în afara perioadelor stabilite pentru derogare.
”Consider că dumneavoastră, ca reprezentanți ai Guvernului și autorității de mediu în teritoriu, aveți obligația să vă asigurați că numărul maxim de intervenție alocat gestionarilor este utilizat în primul rând pentru situații în care siguranța cetățenilor are de suferit”, le-a transmis ministrul Attila Korodi prefecților și directorilor de APM.
Ministrul Mediului le-a solicitat ca, în interval de o săptămână, să transmită o adresă comună a Prefecturii și Agenției pentru Protecția Mediului către toate autoritățile locale din județele vizate, prin care să informeze fiecare primar despre numărul maxim de intervenție pe care îl are la dispoziție, precum și cu privire la gestionarii de fonduri cinegetice din județ.
”Această obligație o puteți îndeplini numai printr-o comunicare continuă cu autoritățile locale de pe teritoriul județului dumneavoastră, astfel încât să înțeleagă că prioritatea o reprezintă siguranța cetățenilor și nu activitățile de vânătoare recreativă sau sportivă”, a subliniat Attila Korodi.
Din punctul de vedere al ministrului, implicarea prefecților și directorilor de APM în procesul de informare a autorităților responsabile va întări colaborarea acestora cu gestionarii fondurilor cinegetice și va diminua numărul cazurilor în care animale-problemă pun în pericol siguranța cetățenilor.
Citiţi şi:
- Vezi câţi urşi, lupi, râşi şi pisici sălbatice sunt prin pădurile judeţului!
- Începe "recensământul" în fondurile cinegetice la urs, lup, râs şi pisică sălbatică
- Recensământ: Ursul brun, lupul, râsul, pisica sălbatică, vizitaţi la ei acasă de echipe mixte
- S-a încheiat „recensământul” speciilor strict protejate! Vezi câţi urşi şi lupi se plimbă prin pădurile judeţului!
- Începe numărătoarea la speciile strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică!
Comentarii
Daca un animal este periculos si pune in pericol o anume comunitate, trebuie impuscat neconditionat , apoi fie unul, dou, noua sau zece. Ce-s cu magariile astea ? Este mai important un animal ( priculos ) decat oamenii... ? Cica "nu-l putem impusca ptr ca nu ne-a aprobat nu stiu care minister... " asa mi-a raspuns un anume administrator de la un fond de vanatoare privat. Deci, n-are decat sa omoare oamenii din sat, sa le manance animalele si sa le distruga recoltele... cu alte cuvinte... , ca n-au voie sa-l "omoare" ...!
Mai... cred ca numai aici la noi in tzara asta ( era sa zic de ra.h.at ) mai auzi de asa ceva... Deci, sa vina ursul la mine in "ograda"... sa-mi sfasie vaca si porcu, sa ma atace si pe mine... si eu sa stau cu mana-n san, sa ma uit la el... ca daca-l "omor"... cica-i "braconaj" ( adica l-am vanat fara autorizatie) . Trebuie sa ma duc sa obtin autorizatie, pe cand mai vine inca odata la mine... sa-l pot omora sa-mi apar gospodaria si familia... ? Mai sa fie... Eu cred ca "mai marii" nostri de la Bucuresti ( din Ministerul Padurilor ... banuiesc... ) , au mancat "ciuperci " de care nu trebuie... ca altfel, nu pot sa-mi explic cum vine asta...
Sa vina la mine in ograda si sa ma atace ca-i pun eu pielea pe "bota"... si n-au decat sa-mi faca dosarul lui peste. Potrivit Legii penale romane ( chiar si civile... ) este dreptul meu la autoaparare, atunci cand viata, sanatatea, ori bunurile mele sunt puse in pericol si nu poate fi inlaturat decat numai luand masura extrema, de omorare a animalului si cu asta PUNCT !
Ceea ce au afisat ei in acest "tabel"... este planul de recolta anuala, stabilit de Ministerul Padurilor... si nicidecum doar daca animalele sunt periculoase... Acest efectiv, va fi vanat in cadrul societatilor de vanatoare de stat ori particulare, in acest sezon de vanatoare 2014-2015 ... contra-cost , cu autorizatie speciala, de catre vanatorii interesati ( si care de regula sunt strainii care cumpara trofee pe valuta ) .
Adaugă comentariu nou