Viața în timpul Marelui Război a unui ofițer ardelean: Albert Porkolab. Lansare de carte !
Povestea ofițerului Albert Porkolab, născut la Năsăud în anul 1880, a fost prezentată în cartea de tip album fotografic “Un năsăudean în Marele Război Albert Porkolab (1880-1920)”, vineri 17 februarie 2017, odată cu lansarea acesteia. Cartea a fost lansată la Muzeul grăniceresc năsăudean, instituție care în ultimii ani și-a câștigat rolul de promotor al culturii și valorilor Ținutului Năsăudean. Prin grija directorului dr. arheologie Dan Lucian Vaida, care a făcut parte dintre editorii acestei cărți documente, alături de: Ion Cârja, Lorand L. Madly și Dan Prahase, această carte a văzut lumina tiparului la Editura Argonaut & Mega din Cluj-Napoca.
Despre viața ofițerului care a trecut prin această mare “teroare a istoriei” și anume Primul Război Mondial, a vorbit conf. Ion Cârja. “Aducându-l pe Albert Porkolab în actualitate scoatem în evidență o pagină de istorie regională și locală mai puțin cunoscută, dintr-un orășel ardelean cu bogată zestre istorică și cu o semnificație profundă în conștiința românească, Năsăudul. Fotografiile și corespondența care au ajuns până la noi ne restituie un personaj, pe tânărul ofițer Albert Porkolab, în contextul relațiilor sociale și de familie în care era angrenat, ne prezintă o atmosferă și un climat uman de factură multiculturală, în care oamenii și modelele culturale interferau, relațiile interumane în desfășurarea vieții cotidiene neținând seama de delimitările și segregările dorite de ideologie. Zestrea documentară pe care o datorăm lui Porkolab ne înfățișează o secvență de viață socială dintre cele mai interesante, o felie de viață a unei comunități care face parte din memoria istorică a orașului Năsăud”.
Au mai luat cuvântul în cadrul acestui eveniment de lansare de carte: Dan Lucian Vaida, Cristian Găzdac, Lorand L. Madly, Ioan Seni, Ioan Boțan, Liviu Păiuș și nu în ultimul rând prof. Dana Lupoaie, cea care a donat întreg albumul fotografic, precum și cărțile poștale pentru realizarea acestei cărți de tip album fotografic. După cum afirmă editorii cărții este vorba de “peste 300 de fotografii și de câteva zeci de piese epistolare, care se întind pe durata a aproape două decenii (1903-1919), și care dat fiind ineditul lor merită să intre în circuitul științific.”
Astfel de inițiative locale, precum a doamnei prof. Dana Lupoaie, care a decis să doneze Muzeului Grăniceresc din Năsăud aceste fotografii, fac posibilă reconstruirea unor pasaje din istoria locală și regională și cresc gradul de conservare al acestor documente. Așadar, cei prezenți în sală: elevi, profesori, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, astriștri năsăudeni și alți invitați au fost îndemnați să doneze muzeului documente de acest gen pentru conservare și punere în valoare.
Adaugă comentariu nou