Vitalia a solicitat rezilierea contractului pentru colectarea deşeurilor în Bistriţa-Năsăud

Compania SC Vitalia Servicii pentru Mediu SRL a depus, în 8 august, la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud (ADI Deşeuri)  o solicitare de reziliere a contractului de precolectare, colectare şi  transport al deşeurilor municipale şi managementul staţiilor de transfer şi al centrelor de colectare. Motivul invocat este dezechilibrul contractual care a determinat pierderi estimate la 12,4 milioane lei în doar un an şi 10 luni de la debutul activităţii. 
 
„Nu este un contract echilibrat, dacă ne gândim la populaţie şi capacităţi. În documentaţia de licitaţie era trecută o populaţie de 320.000 locuitori, iar în fapt sunt între 220-240.000. Capacităţile de deşeuri sunt, la fel, reduse, iar deşeurile reciclabile sunt în cantităţi foarte mici. Toate acestea au dus la pierderi de 12,4 milioane lei într-un an şi 10 luni. Preţul a fost stabilit în urma licitaţiei în funcţie de populaţie, dar lipsesc zeci de mii de oameni”, ne-a declarat directorul de comunicare al Vitalia, Liviu Tănase.
 
Acesta a subliniat faptul că Vitalia nu a avut un partener în judeţul nostru şi nu au fost făcute îmbunătăţiri ale sistemului de colectare, în ciuda fondurilor disponibile ca urmare a achitării redevenţei. 
 
Am plătit în jur de 6,6 milioane lei drept redevenţă, care au intrat în conturile ADI Deşeuri. Noi am plătit aceste sume în condiţiile în care redevenţa a fost plătită pentru acel număr de 320.000  de persoane, chiar dacă în realitate lipseau câteva zeci de mii”, a adăugat Liviu Tănase.
 
Acesta a menţionat că stafful Vitalia este dispus să aibă o discuţie cu factorii responsabili din judeţ, în sensul echilibrării acestui contract, inclusiv prin aplicarea Legii 101/2006, republicată, care prevede instituirea taxei speciale de salubrizare pentru cei care nu au încheiat un contract cu firma.
 
„Aşa cum prevede contractul, rămânem 90 de zile la muncă pentru a presta aceste servicii. Vom vedea ulterior ce se va întâmpla”, a menţionat Liviu Tănase.
...
Primarii, convocaţi în Adunarea Generală a ADI Deşeuri
 
Cei 62 de primari şi preşedintele Consiliului Judeţean au dezbătut această solicitare în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Municipale. Foarte probabil, trendul merge spre acceptarea acestei solicitări a companiei Vitalia, de reziliere a contractului. Între timp, ar urma să fie constituită o comisie, în care să fie cooptaţi primari de oraşe şi comune, de la toate formaţiunile politice, în vederea pregătirii caietului de sarcini pentru o nouă licitaţie în care să fie stabilit operatorul unic judeţean.

Comentarii

10/08/16 14:09
Cititor

Pai, eram sigur ca scopul "smecherului " de la VITALIA, a fost nu pentru culegerea gunoaielor si asanarea municipiului CI S-A GANDIT CA A DAT LOVITURA CULEGAND DESEURI PENTRU RECICLAT, gata sortate pe categorii, sa nu mai faca el cheltuieli ptr asta... si a cam dat-o-n bara ... ptr ca nici deseuri la capacitatea la care s-a gandit n-au fost si nici "gata selectate " pe categorii, el numai sa le duca la valorificat n-au fost .
Daca a vazut ca nu-i mai "iese " lui "pasientza"... acuma nu-i mai convine ...
De la inceput am sesizat asta... ptr ca toti, la inceput accepta un pret mic, sa castige licitatia, dupa care incearca din rasputeri sa majoreze preturilele pana-i fac "smecherului" profitul la care s-a gandit...
Ar trebui ca-n contractele cadru, ( ocazionat de contractele incheiate urmare a licitatiei ), sa fie obligati cei care castiga licitatia, sa nu poata mari preturile pentru perioada licitata ( si asta sa fie de cel putin 2 ani ... ca la telefoanele mobile... ) ,licitatiile sa se faca din 2 in 2 ani . Cui nu-i convine, dupa 2 ani, sa vina altul " la rand "...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5