Zi de zi, prin 10 proiecte, Biserica Ortodoxă este alături de credincioşii din Bistrița-Năsăud aflaţi în dificultate. Pr. dr. Marius Pintican : Asociaţia Filantropia Ortodoxă oferă ajutor, ocrotire, mângâiere şi dragoste

Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Andrei, în luna decembrie a anului  2012 a fost înfiinţată Asociația „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistrița-Năsăud, ca o necesitate vitală de dezvoltare a asistenţei social-filantropice în judeţul Bistriţa-Năsăud.

În fiecare zi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Bistriţa-Năsăud oferă ajutor, ocrotire, mângâiere şi dragoste familiilor aflate în dificultate, copiilor sărmani, bătrânilor bolnavi şi singuri, persoanelor aflate în suferinţă şi oamenilor fără adăpost, prin cele 10 servicii sociale și medico-social-filantropice, deosebit de importante pentru societatea zilelor noastre:

1. Cantina socială „Sfânta Muceniță Filofteia” – Piaţa Unirii Nr. 9.

- asigură zilnic, de luni până vineri, masa de prânz pentru 80 de persoane aflate în situaţii de dificultate.

 

2. Centrul de zi pentru vârstnici „Sfântul și Dreptul Simeon” – Piaţa Unirii Nr. 9.

- oferă posibilitatea socializării și punerii în valoare a unui număr de aproximativ 25-30 de vârstnici, într-un spațiu special amenajat în cadrul Centrului „Filantropia Ortodoxă” Bistrița-Năsăud din Piaţa Unirii nr. 9.

 

3. Cabinetul medico-social „Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei” – Piaţa Petru Rareş nr. 15.

 

4. Serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu „Sfântul Nectarie” – – Piaţa Petru Rareş nr. 15.

 

5. Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfinții Ioachim și Ana” – loc. Cuşma, com. Livezile.

            - capacitate de 40 de locuri, 20 de camere cu 2 paturi în cameră, baie proprie, lift, capelă, sală de mese, sală de club, bucătărie, dependinţe, curte generoasă.

 

6. Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfinții Zaharia și Elisabeta” – Com. Maieru

            - capacitate de 26 de locuri.

 

7. Centrul rezidențial pentru persoane cu nevoi speciale „Sfântul Filaret cel Milostiv” – Com. Tîrlișua.

            - capacitate de 31 de locuri, baie proprie, lift, capelă, sală de mese, sală de club, bucătărie, dependinţe, curte generoasă.

 

8. Serviciul de Ambulanță Filantropia Ortodoxă – Piaţa Unirii Nr. 9.

- efectuează activități de transport sanitar neasistat, adică transportul pacienților care nu se află în stare critică și nu necesită monitorizare și îngrijiri medicale speciale pe durata transportului.

- transportul sanitar neasistat se efectuează cu 3 Ambulanțe tip A1/A2, dotate conform standardelor medicale şi cerinţelor legale pe teritoriul României cât şi în afara ei.

 

9. Serviciul de transport nemedicalizat al pacienţilor hemodializaţi – Piaţa Unirii Nr. 9.

            - efectuează transport nemedicalizat al pacienţilor hemodializaţi de la şi la domiciliul pacienţilor (dializă) de pe raza județului Bistrița-Năsăud, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, secţia de Hemodializă şi retur.

10. Masa Bucuriei cu sprijinul Magazinului Selgros  

            - se distribuie, săptămânal, alimente în stare perfectă pentru consum, dar care, din diferite motive, nu mai pot fi valorificate în procesul economic (marfă cu ambalaj necorespunzător dar fără afectarea conținutului, supraproducţie, termen de valabilitate redus).

Toate aceste activități social-filantropice,în care care boala se suferă cu răbdare, nenorocirile sunt adesea binecuvintate, iar milostivirea se găseşte din belşug[1], se bucură de susținerea, implicarea și dăruirea deosebită a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a colaboratorilor apropiați, în mod deosebit a Părintelui Arhidiacon Claudiu Ioan Grama – Consilier eparhial pe probleme de misiune și protocol, a Domnului Liciniu Câmpean – Consilier misionar-social și a Părintelui Arhimandrit Benedict Vesa – Secretar eparhial.

Pr. dr. Marius Pintican | Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud

Președinte Asociația „Filantropia Ortodoxă” Filiala Bistrița-Năsăud

 

 

 
[1] Sfântul Vasile cel Mare, Scrieri, Partea întâia, Omilii la Hexaemeron, Omilii la Psalmi, Omilii și cuvântări, în PSB 17, Traducere, introducere, note și indicii de Pr. D. Fecioru, EIBMBOR, București, 1986, p. 28.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5