Zilele Lechinţei sub pecetea „Istoriei regăsite”
Un film documentar
Ediţia din acest an a Zilelor Lechinţei, iniţiată în urmă cu şase ani de primarul Romeo Florian, s-a desfăşurat sub semnul „Istoriei regăsite”, un film documentar realizat de postul de televiziune Direct TV, producător general fiind jurnalistul Ciprian Moldovan. Manifestarea a debutat cu vizionarea filmului, la Biserica Evanghelică, un film documentar realizat printr-un proiect finanţat de Primăria Lechinţa, prin Fundaţia „Liviu Rebreanu”. Primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian, deschizând sărbătoarea aflată la cea de-a şasea ediţie a spus, printre altele: „Avem astăzi o activitate dedicată culturii, vom viziona un film documentar care va face parte din monografia comunei Lechinţa, monografie la care se lucrează în acest moment. Filmul documentar pe care îl vom viziona va fi tradus în engleză şi germană şi va fi ataşat la monografie. Am ales acest loc de desfăşurare, Biserica Evanghelică, pentru că este cea mai veche clădire din Lechinţa, datând din secolul al XIV-lea, o locaţie plină de istorie, în care s-au luat, de-a lungul secolelor, multe decizii importante pentru comunitate.
Invitaţii prezenţi la vizionare
Un cuvânt de salut a adresat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, după care producătorul general, jurnalistul Ciprian Moldovan, a făcut o scurtă dar convingătoare pledoarie pentru istoria locală, pentru multiculturalitate, cu argumente şi date din trecutul acestor meleaguri. Printre invitaţi s-au aflat: Camelia Tabără – inspector şcolar general, inspectorii şcolari Smaranda Florean şi Angelo Manea, senatorul Ioan Deneş, deputatul Daniel Suciu, primarul oraşului Beclean – Nicolae Moldovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Dorin Popescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean – Gheorghe Marinescu, managerul judeţului – Florin Moldovan, primari ai comunelor învecinate şi alţi invitaţi.
Să redăm comunităţii demnitatea
Producătorul general, Ciprian Moldovan, ne-a declarat următoarele: „Este un proiect multimedia care cuprinde un film documentar despre comuna Lechinţa şi o carte monografică, cartea comunei Lechinţa. Am plecat de la ideea că noi trebuie să redăm comunităţii demnitatea, să-i redăm istoria. Vreme de foarte mulţi ani istoria a fost prezentată fie trunchiat adesea, fie ca şi armă de propagandă. Am încercat să prezentăm lucrurile aşa cum au fost fiindcă, spunea Nicolae Iorga „Istorie se cheamă ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, nu ceea ce am vrea să se fi întâmplat”. Deci, noi am plecat de la această premisă şi am mai plecat de la ideea că aici, în spaţiul în care au trăit multe naţiuni, au trăit aici saşi, unguri, români, cei care, de fapt, au avut continuitate 2000 ani. Vreme îndelungată spaţiul acesta a fost condus de naţiunile privilegiate, românii fiind toleraţi. Am încercat să eliminăm asperităţile, să nu dăm curs unor interpretări istorice care şi atunci au fost folosite ca şi propagandă. Ideea a plecat de la Fundaţia „Liviu Rebreanu” al cărui preşedinte sunt, am discutat cu primarul comunei, Romeo Florian, care s-a arătat extrem de deschis. Filmul este o invitaţie, o provocare pentru cei care cunosc istoria, pentru cei care trăiesc în acest spaţiu, de a-i atenţiona că această zonă este încărcată de istorie”.
Un model şi pentru alţii
Profesorul şi istoricul Gheorghe Marinescu ne-a spus: „E o prezentare interesantă, prima care se face despre o comună şi ea poate fi un model şi pentru alţii. Din punctul meu de vedere ar mai trebui completată, adusă la zi, ca să spun aşa, pentru că în ultimii 20 de ani, dar şi mai înainte, s-au făcut lucruri importante pentru comună care trebuie consemnate. Viaţa oamenilor s-a schimbat, au alimentare cu apă, gaz metan, o relativă industrializare care asigură locuri de muncă, condiţii de viaţă relativ mai bune faţă de 20-30 de ani în urmă. Deci, trebuiau consemnate. Sunt bine punctate în prezentarea de astăzi elementele istorice. Forma de prezentare este modernă, eu rămân însă tradiţionalist, în sensul că o carte ar fi necesară, pentru publicul larg este mai accesibilă (o monografie a comunei este în pregătire). El îl asigur pe domnul primar Florian, pe jurnalistul Ciprian Moldovan, că le stau la dispoziţie fiindcă mai sunt multe documente şi date interesante care pot fi adăugate. Repet, acţiunea este foarte importantă, a fost bine primită şi cred că şi alte comune pot să facă acest lucru”.
Prof. Dionisie Petrican: „Am vizionat acest film documentar aici, în Biserica Evanghelică, o biserică de aproape 700 ani. Apreciez că este un document care va reprezenta în timp şi se va constitui într-o mărturie a vremurilor de demult şi a celor prezente”.
Prof. Angelo Manea: „Este un film bine documentat, este bine că, iată, s-a realizat acest film, că s-a găsit cineva să aducă la lumină evenimente, obiceiuri, tradiţii din comuna Lechinţa. Sper ca acest material să fie folosit în şcolile comunei pentru ca elevii să-şi cunoască istoria localităţilor în care trăiesc”.
Prof. Alexandru Gherman: „A fost o iniţiativă bună şi-i felicit pentru ceea ce au realizat”.
Cântece, jocuri populare şi Balul romilor
Chiar dacă vremea n-a fost deosebit de favorabilă, a plouat sâmbătă, în centrul localităţii s-au adunat sute şi mii de oameni din satele învecinate şi de mai departe. În faţa Căminului Cultural, Primăria a avut grijă să amenajeze o impunătoare scenă pe care au evoluat formaţii artistice de renume: Dor Românesc din Bistriţa, Păuniţa din Sângeorz Băi, Baltagul din Monor, Cununa de Sânziene din Dipşa, grupul Iza din Maramureş, precum şi renumiţii interpreţi de muzică populară: Cornelia Ardelean Archiudean, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Ioan Dordoi, Mariana Deac, Ioan Pop, precum şi interpreţi şi grupuri folclorice din comună. De asemenea, seara de vineri a fost dedicată tineretului, pe scenă evoluând formaţii de muzică uşoară, interpreţii fiind răsplătiţi cu ropote de aplauze. Sâmbătă seara, la Căminul Cultural Balul romilor a atras şi de această dată nu numai pe cei din comunitatea respectivă, ci şi alţi invitaţi. Romii au etalat reale calităţi interpretative şi vestimentare. În târg au fost de toate, sute de şătrari au expus o varietate de mărfuri. N-au lipsit fructele şi legumele oferite de cei din afara zonei. Mustul de Lechinţa a lipsit, în schimb un renumit producător din zonă, din localitatea Bidiu, domnul Năsălean, a adus must din struguri şi mere, ţuică de prune şi mere, alte produse agricole.
Seara, cerul Lechinţei a fost brăzdată de o constelaţie de jocuri de artificii. Primarul Romeo Florian, viceprimarul Marcel Tătar, aflaţi în permanenţă în toate cele trei zile în mijlocul cetăţenilor, s-au declarat mulţumiţi de modul cum lechinţenii au ştiut să sărbătorească, să se distreze. Poliţia şi Jandarmeria au asigurat ordinea, neînregistrându-se niciun eveniment neplăcut.
Citiţi şi:
- Prefectul Ioan Ţintean – la film în Chiraleş
- Un viitor punct turistic, la Chiraleş
- Sute de oameni au retrăit bucuria cântecului şi jocului tradiţional şi de petrecere, la Târgul Lechinţei
- Romeo Florian (primar Lechinţa): Vom investi în restaurarea bisericilor evanghelice din Lechinţa, doar dacă vor fi donate Primăriei
- Romeo Florian: Prezentul viticol al Lechinţei arată bine. Sper ca şi reconversia în pomicultură să aibă succes
Adaugă comentariu nou