Sărbătoarea Năsăudenilor

Ziua a doua…

După Malaiul elevilor năsăudeni care a deschis Zilele Năsăudului cu parada portului popular de pe Valea Someşului, o manifestare ce vine din urmă cu peste 160 de ani şi care reprezintă singura zi pe an când se mai îmbracă frumoasele costume ţărăneşti autentice, Ţara Năsăudului fiind renumită pentru acesta, iată că a trecut şi ziua de doua din sărbătorile Oraşului Academicienilor.

De la primele ore au fost vernisate expoziţiile, de-acum o tradiţie a Zilelor Năsăudului, „Lirism şi imaginaţie în creaţia elevilor năsăudeni”, de pe holurile Colegiului Naţional „George Coşbuc”, apoi „Copilăria lui Creangă în desenele copiilor năsăudeni” din Clubul şi de pe holurile Şcolii Generale „Mihai Eminescu”, urmate de cele din holul sau sala oglinzilor Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”: „Icoana, mijloc de comunicare cu Dumnezeu” a Anei Platon din Telciu; „Pictură naivă a lui Valer Gălan din Leşu”, sau „Peisaje şi biserici din Ţara Năsăudului” a lui Nechita Bumbu din Nepos şi „Fotografie şi sculptură în lemn” a lui George Nechiti din Feldru. La sediul „Astrei” Năsăud a putut fi admirată „Expoziţia de artizanat” a prof. Popu Florentina din Telciu „Ce pot face două mâini dibace”.

La orele prânzului au demarat prezentările de carte care au avut loc în sala de festivităţi a Primăriei oraşului Năsăud, manifestare a cărei „deschidere” a făcut-o primarul urbei, ing. Dumitru Mureşan, prin cuvântul său de mulţumire pentru participare adresat participanţilor. Moderatori au fost prof. Traian Pavelea, prof. Romulus Berceni şi prof. Ioan Lăpuşneanu, fiind prezentate volume de către Ioan Mititean, Raveca Vlaşin, Mircea Prăhase, Vasile Tutula, Gheorghe Pleş, Veronica Oşorheian, Sever Ursa, Liviu Păiuş, Grigore Marţian şi alţii. De remarcat prezenţa clasei de elevi a căror diriginte este prof. dr. Gheorghe Pleş.

După pauza de masă s-a continuat cu Sesiunea de comunicări „Mihai Eminescu, Veronica Micle şi Ion Creangă – clasici ai literaturii române”, moderatori prof. Grigore Marţian, prof. Ion Lăpuşneanu, prof. Traian Pavelea şi prof. Ioan Seni, care au prezentat aspecte din viaţa celor trei clasici, precum şi opera lor.

Au mai participat catedrele de Lb. şi literatura română din şcolile năsăudene cu momente artistice, având repertoriul din opera celor trei clasici: C.N. „George Coşbuc”, prof. Daniela Chira şi prof. Gabriela Sermeşan; Grupul Şcolar Economic – prof. Alina Bondane şi prof. I. Alis Seni; Şcoala Generală „Mihai Eminescu” – prof. E. Ilovan, în timp ce dascălii (Anuţa Ina Kovacs şi Dochiţa Moldovan, cu elevii lor, au depus jerbe şi flori la busturile poeţilor uniţi prin moarte – Mihai Eminescu şi Veronica Micle).

La sala de sport a Grupului Şcolar Economic a fost inaugurată „Bursa ofertei educaţionale – Preuniversitaria şi Expo-Didactica”, care va putea fi vizionată în perioada 25-29 mai, între orele 10.00-16.00.

Seara a fost dedicată tineretului, pe scena din centrul oraşului evoluând: M&Q Flavour, Deep Central, Top secret, Florin Săsărman, Sincron Bistriţa, Daggu& Kleo, o formaţie de dans modern din Croaţia, Alex şi Laura de la Orăştie, precum şi o demonstraţie de arte marţiene a celor de la Clubul sportiv KORYO, coordonat de Marius Nicolae Muti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5