Ziua Europeană a Limbilor Străine

Anul 2001 a fost Anul European al Limbilor Vorbite. De atunci, s-a stabilit, la iniţiativa Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, ca ziua de 26 septembrie să fie Sărbătoarea Limbilor Străine. În Europa există, oficial, 24 de limbi: bulgară, croată, cehă, daneză, olandeză, germană, engleză, estoniană, finlandeză, franceză, greacă, maghiară, irlandeză, italiană, letonă, lituaniană, malteză, poloneză, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă, suedeză. Toate acestea se bucură atât de vorbitori nativi, cât şi de vorbitori puşi în situaţia de a se exprima într-un alt registru lingvistic, cu diferite ocazii: turistice, culturale, politice, sportive.
Printre obiectivele acestei însemnate zile, se numără promovarea diversităţii culturale şi lingvistice, sensibilizarea elevilor la importanţa învăţării limbilor străine, dar şi conştientizarea adulţilor de a –şi dezvolta exprimări diferite pe tot parcursul vieţii. Este cunoscut faptul că fiecare om devine mai bogat atunci când cunoaşte o limbă străină. Goethe spunea că în noi sunt atâţia oameni câte limbi străine ştim. O fiinţă modernă trebuie să stăpânească cel puţin o limbă străină. Sunt de admirat tinerii care se exprimă fluent în limba engleză, în limba germană sau în franceză, dovedind reale capacităţi de adaptare lingvistică, rapide şi cu efecte încântătoare.
Limba română face parte şi ea din marea listă a limbilor europene, fiind la rândul ei străină pentru cei ce o învaţă pe lângă limba lor maternă. Ziua ei este la 31 august şi coincide cu sărbătoarea „Limba noastră cea română”, care se sărbătoreşte în Republica Moldova, încă din 1990.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5