Ziua Internaţională a diversităţii bilogice, marcată la “Şcoala Verde”
Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice, sărbătorită în fiecare an în 22 mai, va fi marcată în avans la Bistriţa. Astăzi, Agenţia Pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Primăria Municipiului Bistriţa, va organiza la Şcoala Verde, o serie de acţiuni de informare şi conştientizare, menite să atragă atenţia asupra importanţei biodiversităţii, precizează directorul executiv al APM BN, hidr. Ştefan Ioachim Mureşan.
În fiecare an în data de 22 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice. Evenimentul marchează semnarea la Rio de Janeiro ( în anul 1992) a Convenţiei privind diversitatea biologică, elaborată sub egida “ Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu” şi ratificată de Parlamentul României prin Legea 58/1994.
„Având în vedere că Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat anul 2011, Anul Internaţional al Pădurilor, logo-ul sub care se celebrează anul acesta Ziua Internaţională a Diversităţii Bilogice este: „Biodiversitate şi Păduri”. Tema de anul acesta urmăreşte să sublinieze faptul că pădurile constituie habitatul biodiversităţii şi au valori multiple atât pentru mediu, cât şi pentru om”, precizează şeful APM Bistriţa-Năsăud.
Pădurile joacă un rol-cheie în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice, sunt surse de produse lemnoase, ajută la reglarea căderilor de precipitaţii, sunt surse de hrană şi apă şi aduc în acelaşi timp enorme avantaje estetice, spirituale şi de agrement pentru milioane de oameni. Totuşi, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale şi de sănătate, zonele împădurite se confruntă cu o multitudine de ameninţări: poluarea aerului şi schimbările climatice, practicile de gestionare nedurabilă (defrişările globale care continuă intr-un ritm alarmant - 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse anual), fragmentarea habitatului cauzată de dezvoltarea rapidă a zonelor urbane şi a reţelelor de transport. Din această cauză, atât funcţionarea sănătoasă a ecosistemelor forestiere, cât şi biodiversitatea pe care o găzduiesc sunt ameninţate.
Pentru stoparea pierderii biodiversităţii si a efectelor negative pe care activităţile umane le au asupra ecosistemelor forestiere, este nevoie în primul rând de o creştere a nivelului de conştientizare a întregii lumi care trebuie să înţeleagă că pădurile sunt cruciale pentru biodiversitate şi pentru distribuirea serviciilor de ecosistem.
Citiţi şi:
- 22 Mai- Ziua Internationala a Biodiversitatii Sarbatorita La Grupul Scolar Agricol
- Ziua Internaţională de Acţiune pentru Climă marcată la Grupul Şcolar Agricol Bistriţa
- Participarea tinerilor la monitorizarea biodiversităţii forestiere din Parcul Naţional Munţii Rodnei
- Ziua Biodiversitatii 2010
- Elevii Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa plantează pomi „pentru pace” în curtea şcolii
Adaugă comentariu nou