ZIUA MONDIALA A ALIMENTATIEI
Tocmai s-a ‘sarbatorit”si la noi, ca peste tot in lume,”Ziua mondiala a Alimentatiei” Daca am avea un dram de intelepciune, am “sarbatori” zilnic aceasta zi, cu portii bine cantarite de mancare.
La nivel mondial, si mai ales in America se extinde cu repeziciune un mare flagel ale carui efecte costa mai scump decat intretinerea unui razboi,si secera prin efectele lui, mai multe vieti decat toate epidemiile evului mediu la un loc.Este vorba de obezitate.Din pacate, ca multe alte rele, si aceasta este “importata”cu succes si la noi.
Marea majoritate dintre noi, ne hranim tot ca bunicii si parintii nostri, dar ei munceau din greu, la padure, la camp, in gospodarie si “ardeau “ calorii, nu gluma, pe cand noi facem “efortul” de a merge de acasa la serviciu si inapoi cu masina sau autobuzul. Iar la serviciu, rare sunt locurile unde se mai face ceva efort fizic.
S-a demonstrat fara cel mai mic dubiu, ca reducerea ratiei calorice zilnice cu o treime, mareste speranta de viata tot cu aproximativ o treime. Si, lucrul si mai important, creste foarte mult calitatea vietii traita in plus.
Sa nu uitam totusi ca a manca constituie una din placerile vietii, iar viata care nu se priveaza de bucurii, chiar mici asigura succesul unei batraneti fericite. Iata cateva sfaturi pe care va recomandam sa le urmati:
• diminuati treptat cantitatea de hrana conservata , fara a reduce aportul zilnic la mai putin de 1600 calorii.
• evitati dulciurile si mancati alimente bogate in substante nutritive:proteine, mai ales vegetale, fibre, vitamine.
• nu va impuneti restrictii severe care sa va priveze de placerea de a manca si care creaza constant un sentiment de culpabilitate – marea majoritate a curelor de slabire “minune” sunt eficiente pe moment dar se revine aproape obligatoriu la greutatea dinainte dupa incetarea lor.
• efectuati in fiecare zi exercitii si eforturi fizice de intensitate medie pastrandu-va o zi de repaus pe saptamana ; puteti adopta orice regim, oricat de bun si sofisticat, fara exercitiu fizic nu este eficace.
• reevaluati-va obiceiurile alimentare, pastrandu-le pe cele utile si modificandu-le pe cele daunatoare.
• Perseverenta este absolute obligatorie pentru reusita!
APUCATI-VA DE MAINE! VA DORIM SUCCES!
Gheorghe Puica
Directia de Sanatate Publica Bistrita
Biroul de Promovare a Sanatatii
Citiţi şi:
- SANATATEA NOASTRĂ SE OGLINDESâŞTE ÎN…CÂNTAR
- 3 metode pentru a-ți monitoriza activitățile zilnice
- Alimentaţia corectă a mamei în perioada alăptării
- Ce înseamnă slăbitul sănătos și cum poți să slăbești astfel?
- DSP B-N, Colegiul Medicilor şi Şcoala Postliceală Sanitară, în campanie despre o nutriţie sănătoasă
Adaugă comentariu nou