ZIUA MONDIALA A APEI

In cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro a fost adoptata, pe 22 decembrie 1992, o hotarare prin care 22 martie devenea "Ziua mondiala a apei". In fiecare an, tarile isi reunesc toate eforturile pentru a gasi cele mai bune solutii de a oferi cetatenilor o apa cat mai curata. In acelasi timp, fiecare om din lumea intreaga este pe deplin dator fata de viata si sanatatea lui de a-si cere dreptul la o apa curata si o viata sanatoasa.

Desi valorizata si perceputa diferit in culturile lumii, apa ocupa un loc distinct in realitatea imediata si spiritualitatea fiecarui popor. Sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Ştiinta, si Cultura (UNESCO), care promoveaza colaborarea intre natiuni prin pastrarea si integrarea diversitatii culturale in patrimoniul universal, ziua de 22 martie va fi sarbatorita in intreaga lume prin evenimente cu o tematica variata, de la seminarii de prevenire a inundatiilor, pana la un festival de film dedicat apei.

Cu acest prilej, Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud desfasoara luni 22 martie:

- o activitate educativa la Laboratorul de Analiza Apei care se adreseaza celor mai mici (clasa a III a E, Colegiul “Andrei Muresanu”) in spiritul ideii de a dezvolta cit mai timpuriu grija fata de o resursa a vietii care in mod cert nu mai este de mult una inepuizabila;

- postarea pe sitt-ul institutiei a unor informatii de actualitate cu privire la preocuparile institutiei noastre legate de calitatea apei;

- intre orele 11.00 –12.00 se proiecteaza pentru publicul pasager in institutia noastra la ora respectiva, informatii legate de calitatea apei in judetul Bistrita-Nasaud. Acest tip de activitate se constituie intr-un prilej de readucere în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor şi de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle şi respon-sabilităţile noastre, ale celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă.

Considerată de multă vreme ca ceva de la sine înţeles, apa poate deveni, în multe zone ale lumii, un factor de limitare a sanatatii si creşterii economice. Tara noastra s-a bucurat de o adevarata abundenta a apei, acum mult intunecata de poluare si risipa, fenomen care reduce considerabil cantităţile de apă utilizabile.

Sociolog Mirela Parker

Compartiment Promovarea Sanatatii

al Directiei de Sanatate Publica BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5