Ziua Naţională a României va fi marcată, la Bistriţa, în cadru restrâns, doar cu participarea autorităţilor

Ziua Națională a României va fi marcată marți, 1 Decembrie, printr-o  ceremonia simbolică care va avea loc în Piața Centrală, la ora 12:00, la statuia lui Andrei Mureșanu. Festivităţile vor consta în în intonarea Imnului Naţional, rostirea unei rugăciuni și depunerea unei coroane.

La aceasta vor participa doar reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean, ai Primăriei Municipiului Bistrița și ai Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”.

Întrucât municipiul se află sub restricțiile de carantină pentru combaterea pandemiei cauzate de Coronavirus, dar și pentru că Ziua Națională a României nu putea să treacă nemarcată de autorități, s-a recurs la această variantă restrânsă, simbolică, pentru celebrarea celei mai importante zile a neamului românesc.

Totuși, pentru a respecta măsurile în vigoare, ceremonia este una restrânsă atât ca număr de participanți, cât și ca durată de desfășurare, pentru a nu pune în pericol sănătatea nimănui. Din aceleași rațiuni, organizatorii nu au adresat publicului larg o invitație de participare

Comentarii

27/11/20 16:05
Paul

Ceremonia simbolică de Ziua Natională a României din 1 Decembrie de la Bistrița ar trebui să aibă loc în Piata Unirii si nu în Piata Centrală.
Numai că, în anul 2012, fostul primar Ovidiu Cretu a mutat în Piata Unirii bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, fără să stie ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. După Cretu, pe care nu-l dă inteligenta afară din casă, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. Iată cum a argumentat atunci primarul Cretu, mutarea statuii lui Cuza în Piata Unirii: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei modern în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara”. Argumentatia lui Cretu este de gâgă. El nu stie că nu Cuza, ci Mihai Vitezul, este precursorul Marii Uniri , fiindcă la 1600 a faurit Unirea celor trei tări românesti si s-a proclamat „Domn al Munteniei, al Ardealului si a toată tara Moldovei”.
Nici măcar în Anul Centenarului Marii Uniri nu s-a corectat aceasta ineptie comisă de Cretu desi, la începutul anului 2018, Primăria Bistrița a demarat concursul de soluții pentru realizarea unui grup statuar în Piața Unirii. (vezi: https://timponline.ro/concursul-solutii-grup-statuar-piata-unirii-lansat...)
Dacă noua administratie a Bistritei doreste să organizeze ceremonia de 1 Decembrie din acest an în Piața Centrală, ar fi trebuit să facă înainte un gest simbolic, si anume să revină la denumitea interbelică a Pietei Centrale care se numea „Piata Regele Ferdinand” precum si a Bulevardului Republicii care se numea „Bulevardul Regina Maria”. Asta nu înseamnă să se renunte la ridicarea unui monument simbol in Piata Unirii.
Având în vedere că Piata Unirii din Bistrita este de dimensiuni reduse ca suprafată, acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc placat cu marmură având înăltimea totală (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis se la soclu până în vârf ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar împreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe trei dintre laturile obeliscului se vor amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura vor fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.
Pe soclul monumentului se va putea monta un basorelief din bronz executat după imaginea fotografică a Marii Adunari de la Alba Iulia, avandu-i in prim- plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
Statui lui Cuza din Piata Unirii trebuie sa fie mutata inapoi la IJP.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5