14 noiembrie,Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat

         Din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet a fost a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat.

       Sloganul pentru ediţia din acest an este ”Diabetul priveşte fiecare familie” („Diabetes concerns every family”). Pentru susținerea acestei teme şi pentru creșterea conștientizării despre impactul pe care îl are diabetul zaharat pentru cei afectați de această boală se desfășoară campanii în întreagă lume.

       Campania este derulată în peste 160 de țări din întreaga lume. Pentru perioada 2018-2019 a fost aleasă tema  „Familia și Diabetul”, pentru a sublinia rolul fundamental pe care îl are familia în prevenția, respectiv controlul diabetului.

       Cu acest prilej, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, trage un nou semnal de alarmă cu privire la importanța diagnosticării diabetului, cât mai devreme, și a controlului eficient al afecțiunii, în condițiile în care România este una dintre țările cu cea mai ridicată prevalență din regiune.

     Diabetul se poate instala tăcut! Este o boală care evoluează ani de zile fără să aibă semne evidente, iar 1 din 2 persoane nu știe că suferă de diabet sau nu se tratează! Diagnosticarea precoce este esențială pentru controlul afecțiunii și reducerea impactului complicațiilor asociate asupra calității vieții.

     Potrivit studiului epidemiologic PREDATORR (ultimul studiu național de prevalența diabetului în România), în țara noastră, aproximativ 11.6% din populația adultă (20-79 de ani) are diabet. Aceasta înseamnă cu 31.8% mai mult decât media globală (8.8%) raportată de către IDF și cu 70% peste media europeană.

      Totodată, în multe cazuri, depistarea diabetului se face târziu, când din cauza expunerii prelungite la valori ale glicemiei peste normal, deja sunt instalate complicații, la nivelul aparatului cardiovascular, al rinichilor, al nervilor periferici, sau al vederii.

       Diabetul nu este doar o problemă a individului, ci a întregii familii,  influența membrilor familiei putând contribui la prevenirea instalării diabetului (în cazul diabetului de tip 2) iar  în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, suportul familiei în monitorizarea și controlul bolii ajută la îmbunătățirea rezultatelor în ceea ce privește managementul afecțiunii.

    De aceea, informarea și educația cu privire la factorii de risc și intervențiile pentru controlul diabetului sunt extrem de importante pentru a ști când și cum putem acționa, dacă cei de lângă noi sunt expuși unui risc crescut de diabet și de complicații ale bolii.

     Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când nivelul glicemiei (zahărul din sânge) crește peste valorile normale din cauză că organismul fie nu mai produce insulină – hormonul secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei din sânge (diabet de tip 1, numit și insulinodependent), fie insulina produsă nu este folosită eficient (diabet de tip 2).

     În prezent, 425 de milioane de oameni (20-79 de ani) din întreaga lume suferă de diabet (în aproximativ 90% din situații este vorba despre diabet de tip 2), iar estimările specialiștilor arată că până în 2045 numărul persoanelor cu diabet poate crește cu aproape 48%, în lipsa unor măsuri eficiente de prevenție și control.

    În vederea informarii și susținerii inițiativelor locale privind diabetul, DSP Bistrița-Năsăud informează că, în data de 14 noiembrie v-a fi alaturi de Clubul Lions în acțiunea de măsurare gratuită a glicemiei în fața celor doua sedii ale supermarket-ului Koufland Bistrița, dar și alături de Clinica Sanovil sediul din Strada 1 Decembrie nr.17 când, luni 11 noiembrie, în intervalul orar 08.00-12.00  se vor face testari gratuite pentru glicemie, măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea gratuită a procentului de grăsime precum și informări cu privire la factorii de risc în relație cu diabetul.

               Mirela  Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5