Laser spaţial

40 de ani de la primul pas al omului pe Lună!

De câte ori în interviuri la tv ori radio, ori în ziare, sunt întrebat care este cel mai memorabil eveniment din viaţa mea, răspunsul meu, fără ezitare, este întotdeauna acelaşi: primul pas al omului pe lună. Şi asta nu numai ca cetăţean al cosmosului, ci şi ca Terrian!

Se împlinesc, iată, 40 de ani, de când, în acest ciclu de civilizaţie umană, al 5-lea, se pare, oamenii cu rachetele lor, au zburat de pe planeta natală, Terra, şi au pus piciorul pe un alt astru, pe satelitul natural ori artificial (aici se mai poartă discuţii) al Terrei, Luna! Se întâmpla în 21 iulie 1969, misiunea Apollo 11, USA-NASA şi toţi cei 6 miliarde de oameni de pe Terra urmăreau emoţionaţi, demni şi onoraţi parcă de acest prilej de pionierat cosmic al rasei umane, la tv transmisiunea în direct, a aselenizării, a debarcării primilor oameni pe lună, cosmonauţii albi, după costumele lor devenite legendare, ati, cu modelul lunar EAGLE. Vulturul Neil Armnstrong şi Edwin Aldrin. Cel de-al treilea cosmonaut, Collins, se învârtea în jurul astrului cu Apollo 11, aşteptându-i pe ceilalţi doi colegi, exploratori ai spaţiului, spre a se întoarce pe pământ.

Programul Luna, lansat de preşedintele J.F. Kennedy, iată, a reuşit. Să mai notăm cuvintele memorabile rostite de Neil Armnstrong, primul om erou spaţial păşind pe lună: „Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire!

Ne simţim, şi noi românii, ca şi cetăţeni din Republica Terra, solidari cu acest eveniment marcant, esenţial în evoluţia cosmică a umanităţii, deoarece la Sibiu, Conrad Haas a construit prima rachetă cunoscută în istoria recentă, apoi a cosmonautului Dumitru Prunariu, sem cu părintele navigaţiei spaţiale contemporane,a misiunilor Apollo – Hermann Oberth, de origine din Mediaş.

Şi apoi gândul ne duce şi la pionierii aviaţiei mondiale: Aurel Vlaicu, Traian Vuia ori Henri Coandă!

Iată câteva gânduri, informaţii, ce mă animă când retrăiesc primul pas al omului pe lună! De ce nu şi o materie şcolară şi universitară: Istoria cuceririi spaţiului!!! El epopeii spaţiale a pământenilor cu rachetele în cucerirea paşnică, ştiinţifică a cosmosului, a cerului şi reîntoarcerea lor în stelele şi planetele de origine ale strămoşilor extratereştrii astronauţi, umanitatea reocupându-şi locul de naţiune cosmică, o identitate cosmică, ca şi cetăţeni ai cosmosului. Va urma colonizarea Lunii, apoi a lui Marte ş.a.m.d.

Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5