Acasă la Chef Elena Rus: Gustul mâncării locului nu merită să-l stricăm cu reinterpretări
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Rep.: - Am ajuns acasă la Chef Elena Rus. Sunt şi eu pe urmele realizatorilor celebri. După ce ai impresionat la show-ul Chefi la cuţite, de curând a fost la tine Horia Vârlan, în căutarea reţetei naţionale. Bine te-am găsit. Văd că eşti cu mesele întinse.
Elena Rus: - Mă bucur tare mult că ai venit la mine, tocmai am făcut am făcut povilă şi m-am gândit gândit să fac nişte găluşte cu poame şi o moşocoarnă.
Rep.: - Unde ne aflăm?
Elena Rus: Suntem în Tiha Bârgăului, puţin mai sus de Căminul Cultural, adică la căsuţa familiei noastre. Eu sunt mare bucătăreasă şi la mine mereu sunt mesele întinse.
Rep.: - Ştim, cea mai mare bucătăreasă. Nu am înţeles exact ce ai pregătit..
Elena Rus: - În această vară nu am avut concediu, pentru că aşa au fost lucrurile, dar am ajuns şi în alte zone ale ţării unde am învăţat să fac şi alte feluri de mâncăruri tradiţionale. Am „furat” aceste reţete şi am făcut o „moşocoarnă”, adică o pită din asta, că eu fac pită de casă tot timpul, şi aluatul care-ţi rămâne îl umpli cu fructe. Acum am avut poame şi l-am umplut cu poame. Indiferent ce fructe ai, le pui peste aluat cu un pic de zahăr şi ai făcut ceva dulce în casă. Tot de acolo am furat reţete de găluşte cu aluat. Pe vremuri, cum nu se găsea orez, foarte ingenios, bătrânele au învăţat să facă orez din aluatul de tăiţei, pe care-l uscau în cuptoare şi-l dădeau pe răzătoare şi îl foloseau în loc de orez. Sunt tare gustoase. Abia aştept să guşti şi tu să văd dacă îmi dai dreptate.
Rep.: - Nu sunt jurat, dar voi gusta...
Elena Rus: - Nu trebuie să fii jurat sau specialist, trebuie doar să guşti şi să-ţi dai cu părerea. Important este gustul, dacă îţi place sau nu. Am făcut gomboţ cu poame, cu aluatul acela bun de la mama, doar cu făină şi cu cartofi fierţi, poamele, pesmet şi zahăr. În plus, eu întotdeauna mai fierb nişte poame pe care la urmă le strecor şi fac un fel de gem pe care-l pun lângă gomboţ pentru a accentua gustul de poame. Am făcut pită de casă cu cartofi, dar am şi multe legume de la mine din grădină, producţie proprie. Am făcut şi zacuscă proaspătă, trei feluri: zacuscă cu fasole, zacuscă dietetică în cale nu călesc nimic, totul este fier şi zacuscă cu vinete şi cu ciuperci, dar şi o tocană de legume pe care eu o mănânc (sunt singura din casă) pentru că îmi aminteşte de copilărie.Am mai făcut şi două feluri de plăcinte: prima, coaptă în ulei, cu făcea mama, celelalte, mai dietetice, numai în togaia încinsă, o tigaie de tuci, veche. Plăcintele sunt din acelaşi aluat, cu aceeaşi compoziţie, dar nu am vrut să le fac pe toate coapte în ulei.
Rep.: - Ţi-ai propus să faci la tine acasă un proiect gastronomic...
Elena Rus: - Da, vreau să deschid un punct gatronomic unde să vină turiştii care ne vizitează zona să mănânce mâncare tradiţională. Voi găti doar mâncare tradiţională, nicidecum alte feluri, şi nu schimb deloc nimic din ceea ce înseamnă tradiţional. Adică, nu voi reinterpreta nimic. Am încercat şi eu marea cu degetul, pentru că toată lumea încearcă, pentru că sunt pasionată de bucătărie şi am zis să fac şi acest lucru, dar nu mai fac asta pentru că am observat că acel gust original, moştenit de la bunica mea, de la tatăl meu, fie iertat, este gustul adevărat. Nu are rost să mai pun eu cozi la cireşe pentru că deja le au. Eu voi merge mai departe cu reţetele bunicii mele, care încă mai trăieşte, Dumnezeu s-o ţină în viaţă, şi 93 de ani încă îşi mai aminteşte să-mi spună diferite reţete, pentru că ea era cândva aici „coşeriţă”, adică bucătăreasă la nunţi. Tatăl meu a fost un om foarte pretenţios la gusturi şi am învăţat multe mâncăruri şi de la el. Şi mama găteşte, dar el fiind pretenţiosul casei tot timpul mai avea ceva de pus şi de completat când ni se punea mâncarea pe masă. Dar, la orice mâncare, oricum ar fi pusă, este musai un pahar de ginars.
Rep.: - Unde te găsesc cei care vor vizita zona?
Elena Rus: - Mă găsesc în Tiha Bârgăului, încă suntem în implementare, dar când vor fi toate în regulă şi lucrurile făcute şi în acte voi anunţa adresa exactă. Până atunci, cine vrea să mănânce o mâncare tradiţională poate să vină pentru că la mine întotdeauna este mâncare făcută şi îi primesc oricând cu mare drag.
Rep.: - Cum vii dinspre Bistriţa, prima uliţă după Căminul Cultural. Este o casă aşezată foarte frumos, pe deal, de unde vezi tot satul.
Elena Rus: - Da, am avut norocul să vin aici, pentru că eu aici sunt măritată, am locuit puţin mai sus, pentru că nu am plecat din sat. Aici am crescut, aici m-am măritat, mereu am fost mai mămoasă, mai tătoasă, pentru că sunt cea mai mică din casă şi atunci... Casa părintească se află la un km distanţă.
Rep.: - Putem trăi frumos şi acasă!
Elena Rus: - Eu acasă vreau să trăiesc, pentru că eu am avut şi experienţa plecării în străinătate, dar ca acasă nu e nicăieri, mai ales că gustul mâncării noastre de aici, de-a locului, cum se spune, nu se compară, şi nu merită să-l stricăm cu altele. Apreciez foarte mult mâncarea bună, mâncarea fină, alte bucătării, dar eu sunt cu bucătăria tradiţională şi cu asta mă duc. Şi zacusca am făcut-o cum am învăţat de la bunica, şi dulceţurile la fel. Dacă vreau să fac ceva nou, fac şi ceva noi, pentru că de asta ne place bucătăria să mai şi inovăm, dar eu spun că produsele noastre tradiţionale sunt mâncărurile cele mai bune. Eu cu asta am crescut şi-i mulţumesc lui Dumnezeu sunt bine, sănătoasă.
Rep.: - Atât de bine arată şi miroase atât de bine! Vă invităm acasă la Elena, pe Valea Bârgăului.
https://www.facebook.com/116526233059011/videos/1197922043940627/UzpfSTE...
Citiţi şi:
- (Interviu) La 25 de ani de căsătorie, Nina Rus a primit inelul de logodnă de la Gabi şi a luat un milion de euro Leilor. Secretul: Răbdarea şi iertarea
- (Interviu) Nina Rus despre noutăţile de la Păstrăvăria RIN: Toate se leagă, totul merge ca o roată
- Dialog cu Nina Rus şi Elena Bărbos despre doamnele din Bistriţa-Năsăud: Frumoase, talentate, creative, ambiţioase şi harnice!
- Felicitări! Nina Rus, cu medaliile de la Olimpiada Culinară Internaţională, la Răsunetul: Le mulţumesc tuturor pentru mesaje şi pentru susţinere!
- (Interviu) Ana Bodescu, Tezaur Uman Viu: Am crescut între mărgele
Adaugă comentariu nou