Afaceri de succes- Astăzi “S.C. TU SRL”

Pregătind emisiunea săptămânală “Cash Flow-Fabrica de Bani” pe care o repornesc împreună cu Iulis Dumitru, pe Focus TV începând de mâine 1 septembrie, ora 20.00, am căutat un subiect care să fie inter-sant şi atractiv.

Făcându-mi documentarea, am citi o grămadă de ştiri, de la noi şi de pretutindeni, am recitit materiale economice mai vechi sau mai noi şi în final am găsit o postare interesantă, ca răspuns la un material despre vizita preşedintelui Medvedev în Silicon Valley.

Un “postac” cum este el numit pe web-ul românesc a postat un mesaj, cu totul şi cu totul altfel decât cele de la noi, nu tu jos cu el, f**ui, prostule şi alte pilde de “inteligenţă şi eleganţă”.

Voi încerca să-l traduc şi să-l comentez pentru că surprinde esenţa unui mare adevăr, perfect valabil şi pentru ţărişoara noastră.

La o conferinţă pe tema “ Cum să dezvoltăm o economie bazată pe cunoaştere într-o regiune din SUA” era o sală plină cu specialişti angajaţi în diferite sectoare guvernamentale (bugetari cum le zicem noi). Un vorbitor, din Silicon Valley, i-a provocat pe cei din sală întrebându-i câţi dintre ei sunt specialişti (oameni de ştiinţă şi ingineri). Aproape toţi au ridicat mâna. A dou-a întrebare a fost:

• Câţi dintre voi doresc să-şi deschidă o afacere? La fel de mulţi au răspuns că doresc.

A întrebat în continuare:

• Câţi dintre voi sunt specializaţi în finanţarea unei firme noi? S-a aşternut tăcerea.

• Câţi dintre voi au experienţă de marketing şi vânzări? S-a aşternut din nou liniştea.

În cazul acesta aveţi o problemă, o vedeţi? Din nou linişte.

• Ştiţi ce trebuie să faceţi când un start-up dă faliment? Linişte totală.

Răspunsul i-a şocat. Va trebui să vă mutaţi din localitate? Mulţi l-au aprobat.

Atunci ar trebui să vă mutaţi în California, mai ales în Silicon Valley, unde asta nu va mai fi un handicap, investitorii vor dori să vadă dacă aţi învăţat ceva din acest eşec, pentru a vă finanţa din nou.

O lecţie importantă de antreprenoriat, atât de diferită de morala, pudoarea şi demagogia cu care analizăm valoarea unui antreprenor. Parcă-mi sună în urechi: “Ai auzit de ala, a dat faliment, s-a dus pe copcă”.

Citind raportul BNR despre starea sistemului bancar din România, am reţinut un pasaj extrem de intere-sant, pe care încerc să-l reproduc:

“Procentul creditelor neperformante acordate firmelor şi garantate ipotecar este mult mai mare decât al celor negarantate.” Adică bancherii de la noi s-au fript când i-au finanţat pe cei care aveau garanţii substanţiale.

Inteligentă mişcare, exact pe dos faţă de cei din Silicon Valley care, în august 1998, au finanţat o firmă care încă nu exista cu suma de 100.000 dolari.

Firma se va numi mai târziu Google, a fost înfiinţată de doi puşti şi valoreaza în această seară 143, 42 miliarde de dolari. Oare câte afaceri de succes s-au pierdut la noi, pentru că bancherii “cei inteligenţi” le-au refuzat finanţarea din lipsă de garanţii şi istoric.

Vă întrebaţi cu siguranţă, ce legătură are întâmpalrea din îndpărtata Californie, cu frumoasa noastră ţară aflată în criză. De pilde cu americanii şi bancheri ne arde nouă când vom avea azi mâine remaniere, moţiune de cenzură, greve şi criză. Başca restructurări în instituţii şi multă sărăcie.

Da fraţilor, pentru că din criză nu ne vor scoate “super politicieni” de cafenea, nici “Albă ca Zăpada” nici măcar un preşedinte de talia “ F.D.Roosevelt, Putin, Sarkozy sau chiar Bill Gates sau Roman Abramovici.”, ca să nu mai vorbim de-ai noştrii ca brazii. Din criză vom ieşi prin muncă, imaginaţie, optimism, inteligenţă, îcredere în puterile noastre şi iar multă muncă.

Da e criză, e greu, dar am uitat repede cum era când era cu adevărat greu.

Comentăm pro şi contra în faţa televizoarelor cu plasmă luate pe credit cu buletinul, pe fotoliile schimbate pentru că banca avea credit 2 în 1 şi postându-ne frustrările la calculatorul finanţat cu 200 de euro de către guvern iar vineri la amiază mergem la ţară cu maşina luată în leasing. Cu 20 şi puţini ani în urmă nu aveam nici plasmă, nici computer nici internet nici maşini cu benzină, uneori nici curent sau apă caldă. Cei 200 de euro (dolari atunci) te puteau duce doar la puşcărie, despre week-end ce să mai vorbim, uneori lucram şi duminica iar sâmbăta, paştele, crăciunul, uneori chiar şi 23 august şi 1 mai erau zile lucrătoare.

Da ne este greu, dar nu suntem săraci, dacă ne comparăm cu cei cu adevărat săraci, din Bangladesh sau Africa, suntem super bogaţi. Dar şi pentru aceşti săraci, s-au găsit soluţii. Pentru asta a fost nevoie de oa-meni curajoşi şi vizionari, cu adevărat providenţiali. Unul dintre ei este bancherul laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Mohhamad Yunus. Care prin banca lui “Gramen-Banca oamenilor săraci” a inventat produse cu adevărat miraculoase, dând credite unor oameni care nu ştiu să scrie, sunt foarte foarte săraci şi nu au nici un fel de istoric, pentru că nu au avut bani niciodată. Dar banca a avut un lucru esenţial, garanţia grupului din care fac parte clienţii şi investiţia doar în lucruri care să-i ajute să o ducă mai bine. Adică o capră, o tarabă la piaţă, sau multe alte afaceri super mici.

Care credeţi că este deosebirea dintre cei creditaţi de Yunus şi cei creditaţi de bancherii noştrii moderni, europeni şi super specializaţi?

Procentul creditelor neperformante la “Gramen Bank- Banca oamenilor săraci” este sub 1% pe când Băncile din frumosul nostru judeţ (nu îl numesc aşa cu răutate, pentru că pe bune, e chiar frumos) se află în top cu peste 11% , după cum scria presa deunăzi.

Ce să mai înţelegi din asta?

Trebuie să înţelegi că, modelele de succes în lumea afacerilor nu sunt marii magnaţi sau firmele gigant, ci mai degrabă firma “SC TU SRL”, cu plusurile şi minusurile pe care le avem fiecare din noi. Putem găsi ceva pe care altcineva să dorească să-l cumpere şi mai ales să-l plătească.Restul e muncă. Ingredientele sunt curajul, tenacitatea, imaginaţia şi puterea de a începe din nou, dacă ceva nu funcţionează.

Şi cel mai important lucru, în lumea afacerilor nu există modele infailibile şi nici instrucţiuni de folosire. Pentru restul puteţi să mă contactaţi la tel. 0761097074 sau pe email: [email protected] sau pesite-ul “7Pasi-Viaţa fără Datorii”-www.7pasi.net.

Pe săptămâna viitoare,

Cristian Munthiu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5