AJOFM organizează în septembrie trei cursuri de formare profesională

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a anunţat că, în septembrie, organizează trei cursuri de formare profesională, două cursuri de operator calculator şi un curs de lucrător în comerţ.

În primele opt luni ale anului, AJOFM a organizat 38 de programe de formare profesională pentru 739 de şomeri (494 şomeri indemnizaţi şi 245 şomeri neindemnizaţi). Cinci cursuri au fost organizate prin Centrul de Formare Profesională (CFP) Bistriţa-Năsăud şi cinci prin Centrul Regional de Formare a Adulţilor (CRFPA) Cluj.

Meseriile şi calificările în care au fost pregătite cele mai multe persoane sunt lucrător în comerţ, lucrător în structuri pentru construcţii operator calculator electronic şi reţele, bucătar, lucrător finisor pentru construcţii.

Deoarece programele de formare profesională se adresează nevoilor pieţei muncii, oferta agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă mai cuprinde şi cursuri în meserii sau calificări precum lucrător în tâmplărie, mecanic auto, frizer- coafor- manichiurist- pedichiurist, ospătar, confecţioner articole din textile, zugrav –vopsitor- tapetar, inspector de protecţia muncii, instalator de instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, barman, dulgher- tâmplar, operator confecţioner industrial , zidar pietrar tencuitor, administrator de pensiune turistică şi mozaicar-faianţar.

La sfârşitul lunii august, în evidenţele AJOFM erau înregistraţi 8458 de şomeri, dintre care 6.939 şomeri indemnizaţi şi 1.519 şomeri neindemnizaţi.

Cei mai interesaţi de aceste cursuri sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 35-45 de ani-35,09%, urmate de persoanele sub 25 de ani – 20,59% şi persoanele peste 45 de ani-15,06%.

„Cât priveşte nivelul de instruire al curanţilor, acesta este următorul: şcoala generală incompletă-0,82%; şcoala generală completă- 39,29%; şcoala profesională- 18,62%; şcoli de arte şi meserii- 3,38%; liceu- 32,70%; şcoala postliceală- 0,81% şi învăţământ superior-4,38%”, ne comunică consilierul EURES, Adina Preda.

În judeţul nostru sunt autorizaţi 15 furnizori de formare profesională, care sunt înscrişi în Registrul Naţional al Furnizorilor de Formare Profesională Autorizaţi. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin Centrul de Formare Profesională Bistriţa- Năsăud a obţinut autorizaţii pentru 11 programe de formare profesională, iar Camera de Comerţ şi Industrie, pentru 13 programe de formare profesională.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5