Alexandru Gavrilaş: Nu ştim ce va fi, agenda noastră a fost dată peste cap. Am deschis grădina Muzeului Bistriţa, cu obligativitatea termoscanării, respectăm legea. Muzeele, redeschise treptat
Rep.: - Aş vrea să vorbim despre importanţa muzeului, importanţa părţii istorice în viaţa fiecăruia dintre noi. Dacă nu ne cunoaştem istoria, fie trecută, fie ea mai recentă, cu siguranţă nu ne cunoaştem identitatea. Aş vrea să facem un tur al Muzeului Judeţean, al instituţiilor din subordine. Ce se întâmplă în această perioadă cu muzeele? Cum a fost marcată Ziua Internaţională a Muzeelor la Bistriţa?
Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud: - Această zi a fost marcată cu destul de multă tristeţe, ca să spun aşa, pentru că aveam pregătit în avans „Noaptea muzeelor”, cu care publicul din judeţ era obişnuit, dar care din cauza pandemiei nu a mai avut loc. Deoarece prin lege sunt interzise manifestările culturale este foarte complicat ca la această oră să putem sărbători Ziua Internaţională a Muzeelor. Dar, împreună cu colegii mei din ţară, pe facebook şi pe paginile online, am trimis comunicate, ne-am salutat şi felicitat reciproc, plângând unul pe umărul celuilalt şi să vedem ce se poate face în această perioadă.
Rep.: - Foarte multă lume, în această perioadă de primăvară-vară merge în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. Chiar şi artiştii preferă acea zonă pentru că este o zonă liniştită, este foarte frumos amenajată. Au voie acum oamenii să intre în curte?
Alexandru Gavrilaş: - Da, acum pot intra în curte, pe o singură intrare, pe poarta principală. Conform Ordinului de ministru avem obligativitatea să facem termoscanările, aşa că îi rog pe vizitatori să nu se supere pe noi, dar e lege şi noi trebuie să respectăm lege. De asemenea, trebuie să respectăm distanţarea socială sau distanţarea fizică, adică respectarea distanţei de 2 m între persoanele care vizitează muzeul, ceea ce se şi întâmplă. Restul muzeelor, de pe tot cuprinsul judeţului vor fi redeschise treptat. La această oră lucrăm la redeschiderea acestora tocmai pentru a respecta legislaţia. Implementăm unele proceduri interne, atât în ceea ce priveşte regulile de sănătate şi securitate în muncă a celor care ne vizitează, cât şi a propriilor angajaţi. Săptămâna viitoare vom relua mare parte din activitatea de cercetare arheologică, activitatea de inventariere, care sunt activităţi curente şi de bază ale instituţiei. Odată cu îndeplinirea tuturor criteriilor impuse de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Culturii să putem redeschide treptat şi secţiile din teritoriu pentru vizitare.
Rep.: - Se pot aplica aceste criterii la toate muzeele pe care le avem?
Alexandru Gavrilaş: - La această oră este cam complicat, dar sperăm ca după această perioadă, dacă nu apare altceva, sperăm să scăpăm de restricţii. Este complicat într-o casă tradiţională să stabileşti un traseu astfel încât vizitatorul să nu se întâlnească cu cel care iese. Este complicat pentru că casele tradiţionale au spaţii extrem de mici, iar în lege ni se sugerează că ar fi bine să ţinem închise spaţiile foarte mici. Adică, haideţi să vizitaţi casele tradiţionale, dar intraţi doar în tindă...
Unul dintre obiectivele angajaţilor muzeului este ca activitatea pedagogică să continue în instituţie. Această activitate pedagogică va continua, dar în forma în care ni se permite, conform legislaţiei. Sigur că din acest punct de vedere, pandemia n-a dat doar activitatea muzeului peste cap, a dat toată lumea peste cap, mediul economic, mediul social, mediul cultural, deci nu ne-a exclus nici pe noi. Programele culturale ale instituţiei muzeale, chiar şi de rang judeţean, continuă cumva de anul trecut şi se întind pe mai mulţi ani. Ele sunt gândite în această formă pentru continuitate şi tocmai pentru a întări nişte lucruri, pentru a le face mai profesional, mai convingător, mai de actualitate. Până la urmă, banul public trebuie justificat corect. Până la urmă acesta este obiectivul nostru. E drept că pandemia ne-a dat peste cap. Sper ca în câteva luni viaţa să-şi reia, totuşi, cursul firesc, să intrăm în normalitate, cu pandemie cu tot, şi putem lua lucrurile dintr-un capăt cu mai mult curaj, entuziasm. Fiind reprezentant al unui muzeu de istorie, ştiu că de-a lungul istoriei s-au întâmplat astfel de lucru, fără să vrem. Se spune că istoria este ciclică, iar astfel de pandemii s-au întâmplat cam la 100 de ani, mai mult sau mai puţin.
Rep.: - Cred că muzeul s-a mai închis doar în perioada restaurării. Iată că, în această perioadă şi manifestările tradiţionale au fost sistate. Sperăm să fim sănătoşi şi să se găsească şi pentru acest virus antidotul.
Alexandru Gavrilaş: - Este adevărat că cea mai importantă este sănătatea, dar cu siguranţă că, după această perioadă trebuie să urmeze cultura. De acum, cultura e cea care va fi pe primul loc sau, ca să spunem aşa, în linia întâi, pentru că este firesc ca odată ce te-ai ocupat de sănătatea trupului să te ocupi şi de sănătatea minţii. Acesta este rolul nostru. Să ne ocumpă în continuare de sănătatea minţii. Şi asta face cultura. Suntem depozitarii istoriei bunicilor, străbunicilor noştri, a valorilor patrimoniale a regiunii pe care care o reprezentăm. De cele mai multe ori viaţa tradiţională, în acest cadru specific, cu tradiţii şi obicieuri, cu părere de rău spun că ele au rămas, de cele mai multe ori, şi la noi în judeţ, doar în cadrul muzeului. Toate obiceiurile, tradiţiile, colindele, tot ce ştim sunt lucruri pe care ni le reamintim cu drag când ajungem la muzeu. Sunt lucruri extrem de importante, extrem de benefice, cumva îţi aduc toată bucuria sufletească în momentul în care le vezi. În momentul în care oamenii care calcă pragul unui muzeu pentru prima dată spun „O! Aşa era la bunica!”, „N-am mai văzut aşa ceva de 50 de ani!”. Acestea sunt lucrurile pentru care trebuie să existe un muzeu.
Rep.: - Slavă Domnului, în judeţul nostru, la muzee avem adevărate depozitare de adevărate tradiţii şi lăzi de zestre. Îmi amintesc cât de frumoasă a fost de expoziţia portului tradiţional de iarnă, acele cojoace, acele cusături le mai găsim doar la muzeu.
Alexandru Gavrilaş: - Vorbind de continuate, vă spun cu regret că în acest an am avut gândită o tabără pentru restaurarea cojoacelor din patrimoniul muzeului, o tabără cu voluntari internaţionali, pentru organizarea căruia s-a muncit mult, s-au purtat discuţii cu reprezentanţi ai voluntarilor şi ai asociaţiilor de voluntari din Europa pentru a face acest lucru la nivel european, proiect pentru care aveam banii prinşi în buget, care urma să aibă loc în acest an în luna iunie, dar toate aceste lucruri s-au dat peste cap, inclusiv această poveste frumoasă care veneau în continuare cu expoziţia de cojoace, cu colindul, cu Coşbuc, cu sărbătorile de iarnă, care au fi adus această poveste de la un obiect vestimentar, un port de o însemnătate aparte, un obicei legat de o tradiţie din poezia lui Coşbuc...
Rep.: - Şi cu un album deosebit, pe care-l păstrez acasă şi mă uit la acele podoabe de iarnă extraordinare. .. Domnule director, înţeleg că s-au sistat o parte dintre tabere. Activitatea arheologică va continua?
Alexandru Gavrilaş: - Da, cumva continuă. Noi am avut două tipuri de şantiere arheologice. Făceam supraveghere arheologică pentru tot ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii la nivel de judeţ. Acest lucru continuă. Aveam cercetarea arheologică în câteva puncte din judeţ pentru care, în fiecare an, de la Ministerul Culturii obţineam autorizaţii, cu respectarea legislaţiei, dar care în acest an nu se pot întâmpla pentru că pentru săpături şi toată această muncă nu se pot face în condiţiile respectării actualei legislaţii. Cercetarea e puţin mai complicată. Nu ştim dacă nu se modifică legislaţia pentru că în aceste luni au tot apărut acte normative de la o zi la alta. Nu ştim ce va fi. Sunt de şapte ani directorul muzeului şi până acum trei luni, indiferent de întrebare, vă puteam răspunde: da, se întâmplă peste trei luni, peste şase luni, dar astăzi, dacă mă întrebaţi ce se întâmplă peste şapte zile ce va fi peste o lună e greu să vă răspund pentru că încă nu ştiu, ştiu doar ce mi-aş dori să fac, ştiu doar lucrurile pe care eu şi colegii mei din Complexul Muzeal le avem de făcut, pe care ne dorim să le facem. Dar nu există nicio certitudine.
Rep.: - Totul depunde de ceea ce se va întâmpla. De fapt, nici specialiştii în medicină nu ştiu încă ce va fi.
Alexandru Gavrilaş: Şi noi, ca de altfel toată lumea, citim ştirile legate de această pandemie şi ştim că totdeauna a fost un vârf care, se pare, la noi vârful s-a transformat în multe vârfuri, dar acum toate sursele spun că peste două săptămâni va fi iar dezastru. Nu ştiu ce să spun.
Rep.: - Alţii spun de o nouă revenire cândva în toamnă.... Sperăm să nu mai fie şi până atunci să se găsească un tratament.
Rep.: - Concluzia este că, deocamdată, putem veni în curtea Muzeului, pe rând, iar în muzee...
Alexandru Gavrilaş: - În muzee sperăm de la sfârşitul lunii, nu pot prognoza o dată exactă. La această oră facem achiziţii pentru a avea termoscanere, a avea materiale dezinfectante, pentru că trebuie să asigurăm la intrare şi la ieşire termoscanere, doi oameni, camere de supraveghere diferite, trebuie să avem grupuri sanitare unde, conform legislaţiei, acum au acces doar doi oameni. Trebuie să mai deschidem un grup sanitar din spate, pe care-l aveam închis. Încercăm să facem toate aceste lucruri pentru a ne putea încadra în lege, pentru respectarea legislaţiei în vigoare şi pentru a respecta toate normele de securitate şi sănătate în muncă care sunt impuse de Ministerul Culturii şi Ministerul Sănătăţii. Pe măsură ce vom îndeplini aceste lucruri, comunicăm şi prin presă, şi prin facebook şi pe site-ul Muzeului că se deschide azi o locaţie, haideţi să vedeţi în această formă. Acum se poate intra în curtea Muzeului, după programul pe care-l avem, trebuind să se respecte distanţarea socială, la intrare având dezinfectanţi, dar şi în băi. Atât am reuşit să asigurăm până acum pentru a putea funcţiona. Nu cred că există la nivel de judeţ vreo instituţie care nu ne poate controla, de la Arhive, la Poliţie de tot felul, Curtea de Conturi, Finanţe, Pompieri, DSP, iar noi suntem cei care trebuie să îndeplinim cele mai multe condiţii pentru a putea funcţiona şi asta tot de dragul publicului. Sigur că, în ultima vreme, aşa cum am spus, am avut această deschidere spre public tocmai pentru ca oamenii să nu considere duşmani, pentru că, deşi suntem o instituţie de cultură, care se ocupă de o industrie crerativă, noi oferim pe piaţă nişte servicii. Sigur că pe unele dintre ele oamenii nu le văd, unele nu le simt, iar unele nu cred că sunt importante sau dacă nu e ceva de mâncare, nu ar trebui să existe. Dar trebuie să existe pentru că nu doar legislaţia românească, ci şi cea mondială spune acest lucru. Iar pentru a deschide mai mult muzeul către public am încercat să facem acele activităţi recreative în curte, cu mulţi copii, cu mult tineret, în această formă, inclusiv concerte. Noi nu suntem o instituţie de concerte, nu este obiectul nostru de activitate. Obiectul nostru de activitate este conservarea, prezervarea patrimoniului cultural. Dar astfel au venit trei copii la muzeu, care au adus trei părinţi, care n-au călcat niciodată pe la muzeu, şi până la urmă vede că nu este o instituţie ostilă.
Rep.: - Vă invit să accesaţi şi facebook-ul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, şi pagina de internet. Cred că s-a muncit foarte mult la acele tururi virtuale. Sunt foarte frumoase realizate şi, în această perioadă, măcar ne-am putut bucura de acele tururi virtuale de la toate instituţiile din subordinea dumneavoastră, pentru că toate muzeele sunt prezente acolo.
Rep.: - Un gând pentru încheiere...
Alexandru Gavrilaş: - Sperăm că va fi mai bine. Doamne ajută! Un cer senin deasupra tuturor şi sperăm să auzim numai de bine.
Rep.: - Mulţumesc frumos.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou