Alexandru Năşcan: În fiecare an, ne dezvoltăm din banii noştri. Vrem ca Rodna să arate ca un oraş

          La Rodna, timpul nu are prea multă răbdare cu administraţia locală. Asta pentru că primarul Alexandru Năşcan, care mai are trei ani de mandat, vrea să lase în urma sa o comună ce se poate compara cu un orăşel de munte.

          Pentru că bani la Bucureşti nu prea sunt, edilul Rodnei, având susţinerea consilierilor locali, a alocat anual bani pentru investiţii în infrastructura rutieră, şcolară, de apă/canalizare a localităţii. Normal, au fost atrase şi finanţări europene, aici un proiect amplu pe Măsura 322  - “Modernizarea şi renovarea satelor” fiind deja încheiat.

          Bani pentru dezvoltarea comunei vin mai ales de pe urma exploatării masei lemnoase. “Avem mare noroc cu pădurile pe care le deţinem în proprietate. În fiecare an, bugetul comunei beneficiază de 10-12 miliarde lei vechi de pe aceste păduri. Aceste fonduri ne ajută să ne punem în aplicare proiectele”, recunoaşte primarul rodnean.

***

          “Când plec peste trei ani de la primărie, vreau să las toată Rodna asfaltată. Noi în fiecare an ne propunem să modernizăm câte o stradă.  Anul acesta, pe lista de investiţii este inclus drumul Sub Râpă, pe un tronson de aproximativ un kilometru”, precizează primarul Năşcan. Lucrările care vor începe în perioada imediat următoare şi estimate la circa 300.000 lei vor fi executate de SC Frasinul SRL Anieş.

          De asemenea, Primăria Rodna a “prins” pe lista finanţărilor pentru acest an achiziţionarea unei motopompe pentru a creşte presiunea apei potabile într-o zonă deficitară a localităţii. “Reţeaua de apă este în administrarea SC AQUABIS SA, dar dacă ei nu intervin, nu putem lăsa oamenii să sufere. Să vedem în ce modalitate putem să ne implicăm”, explică edilul comunei.

***

          Tot din bugetul local vot fi finanţate şi lucrările la instituţiile de învăţământ din localitate. Peste jumătate de million de lei vor costa lucrările de înlocuire a tâmplăriei la două corpuri de clădire ale Şcolii Gimnaziale “Florian Porcius” din localitate, plus realizarea încălzirii centrale. De asemenea, la sala de sport, pentru a reduce cheltuielile pe viitor, dar şi pentru confortul copiilor, va fi înlocuit sistemul de încălzire, de la gazul costisitor, la lemnul din pădurea comunei. Investiţia este estimată la circa 150.000 lei şi va fi finalizată până la debutul noului an şcolar.

          În lucrări ample de reabilitare va intra şi Grădiniţa de “Sub Coastă”, cunoscută sub această denumire localnicilor. Din bugetul local au fost repartizaţi circa 200.000 lei, pentru amenajarea imobilului, a incintei, gardului, a trotuarelor etc.

          Prin aceste investiţii în infrastructura şcolară, administraţia recunoaşte rolul educaţiei pentru viitorul acestei localităţi.

           ***

          Finanţările europene sunt cu dus şi întors la Rodna.  Măsura 322 a fost implementată cu greu, dar a fost un suces. Nu mai puţin de şapte străzi din localitate au fost asfaltate, au fost extinse şi reabilitate reţele de apă, s-au realizat peste şapte kilometri de trotuare, piaţa agroalimentară a primit o nouă înfăţişare. Dar nu lucrul în sine este greu în implementarea acestor proiecte, ci “hârţăgăraia”, umblatul pe la centre şi oficii, aşteptarea unui aviz etc.

          Alexandru Năşcan nu a dezarmat în faţa birocraţiei excesive, iar acum pregăteşte documentaţia pentru lansarea procedurii de achiziţie publică pentru un proiect pe Submăsura 125 C - Lucrări de construcţii, refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor.

          “Valoarea acestui proiect este de circa 1,5 milioane euro, cu TVA inclus. Acum suntem în pregătirea documentaţiei pentru lansarea licitaţiei pe SEAP. Sperăm ca în acest an să semnăm contractele de proiectare/execuţie, diriginţie de şantoer, astfal ca în primăvara lui 2014 să înceapă execuţia. Este vorba despre şapte pârâuri necadastrate. Am iniţiat acest proiect pentru că noi am avut probleme cu inundaţiile, chiar în 2010, pe Valea Secii. Acum acea vale a fost prinsă, la fel şi Valea Poienii, Aluniş …”, menţionează acesta.

          Primăria Rodna ar fi depus solicitări de finanţare şi pentru modernizarea drumurilor forestiere, dar nu era eligibilă…spre Ineu.

          Un alt proiect pentru care s-a semnat contractul de finanţare cu GAL “Ţara Năsăudului” este derulat tor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Circa 30.000 euro, bani europeni, vor fi utilizaţi pentru înzestrarea Căminului Cultural, cu instalaţii de sonorizare şi lumini, dar şi cu 12 costume populare.  

 

***   Există însă şi un proiect european, de circa 3,3 milioane euro, obţinut de Primăria Rodna, dar care ar putea fi nefinalizat. Motivul? Nu sunt bani pentru acoperirea TVA-ului.

          “Noi am avut o cerere de finanţare pe Programul Operaţional Sectorial Mediu, axa IV sesiunea 4, privind construcţia unui Centru Internaţional de Vizitare a Parcului Naţional Munţii Rodnei. Nu putem să îl facem, pentru că trebuie să asigurăm din resurse proprii cheltuelile de TVA, care reprezintă circa 25 miliarde lei vechi. Comuna Rodna nu are atâţia bani. În plus, cofinanţarea de la bugetul de stat este de 20%, dar şi aici am o a anumită nesiguranţă. Dacă mă ajută, mă apuc de treabă, dar altfel nu pot să bag primăria în faliment”, spune primarul Alexandru Năşcan.

          Potrivit acestuia, bugetul total al comunei este de aproximativ 70 miliarde lei vechi, din care circa 40 miliarde rămân pentru funcţionare şi dezvoltare. În plus, un credit nu poate fi accesat pentru că este depăşit gradul de îndatorare.

          “Dacă mă ajută Guvernul cu bani, mă şi apuc de treabă. În alte condiţii, din păcate, nu se poate”, concluzionează pe această temă edilul comunei.

***          

          Tot de Guvern se leagă şi speranţele suplimentării fondurilor pentru indemnizaţia acordată persoanelor cu dizabilităţi şi a asistenţilor personali. “Vă spun sincer, numai pentru o lună mai avem bani. Sper ca Guvernul să aloce fonduri pentru aceste persoane. Nu ştiu cum se face, că de la 22 dosare am ajuns la 63. Mai nou, suferim şi de devianţă de comportament… Dacă Guvernul nu dă bani, nu plătim. Dacă plătim, nu mai facem şcoala, iar copiii vor merge la cursuri ca pe vremea lui Florian Porcius”, atenţionează primarul Rodnei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5