Interpelări din Bistriţa-Năsăud, pentru ministerul lui Laszlo Borbely
Profitând de prezenţa ministrului la Bistriţa, primarii nu au stat pe gânduri şi şi-au spus pe nerăsuflate ofurile. Temele au variat de la proiecte de apă/canalizare, până la Codul Silvic, regularizări de râuri, compensaţii pentru suprafeţele neexploatate din Parcul Naţional Munţii Rodnei, programul „Rabla” la utilaje agricole etc. Pe cât posibil, au fost oferite şi răspunsuri, chiar dacă nu toate au însemnat şi veşti bune pentru primari. Un punct aparte l-a constituit şi un proiect legislativ care ar putea conduce la desfiinţarea ocoalelor silvice private, care a trecut ca „vodă prin lobodă” la Senat, prin acord tacit, şi acum este la Camera Deputaţilor. Pe acest subiect, ministrul Laszlo Borbely a promis că se va implica, deoarece administrarea pădurilor prin aceste ocoale, din afara RNP, este „o piaţă aşezată”, el nefiind un susţinător al monopolului de stat.
Alexandru Năşcan (Rodna): Mai are rost să facem dosare pentru despăgubiri în Munţii Rodnei?
Primarul comunei Rodna a pus pe tapet o problemă de interes pentru cel puţin un sfert dintre colegii săi de „breaslă”. Ce se întâmplă cu despăgubirile care ar trebui acordate pentru pădurile care sunt în perimetrul Parcului Naţional Munţii Rodnei şi de pe care primăriile nu obţin nici un folos? „Din 2006, parte dintre localităţi avem terenurile în PNMR. De atunci, tot întocmim documentaţii ca să primi acele despăgubiri, compensaţii. În 2010 am fost la consilierul dumneavoastră, i-am dat un dosar, nu am primit nici un răspuns. Probabil s-o fi pierdut. Cinstit şi corect: mai are rost să facem dosare sau să ne vedem de treabă? De şase ani tot aşa, ba primim bani, ba nu primim, ar trebui să se spună, băieţi mergeţi acasă, ţara nu are bani, să facem maculatură nu are rost”, a punctat Năşcan. Răspunsul a venit şi cu da şi cu nu. Ministerul Mediului are 4,5 milioane lei pentru astfel de compensaţii, iar sumele ar putea fi completate şi de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Când? Vorba ardeleanului, de ce atâta grabă… Pe tema Munţilor Rodnei a intervenit şi Vasile Borş de la Maieru, care a ţinut să menţioneze că deşi 150.000 de metri cubi de arbori sunt infectaţi şi reprezintă un pericol pentru pădurea în ansamblu, Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Munţii Rodnei nu aprobă exploatarea lemnului. În schimb, remarca edilul măierean Consiliul Ştiinţific aprobă investiţii de alt gen, în microhidrocentrale, în perimetrul Parcului, „unde este strict interzis să calci şi cu piciorul”.
Sorin Mititean (Şieu Măgheruş): Ponderea deşeurilor reciclate de autorităţi ar trebui micşorată
Primarul comunei Şieu Măgheruş a avut o altă doleanţă. Potrivit legislaţiei în vigoare, autorităţile locale sunt obligate să recicleze 15% din volumul total de deşeuri colectate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, neîndeplinirea acestor obiective ducând la „vărsăminte” către Fondul de Mediu. Sorin Mititean a menţionat că este foarte greu ca la Şieu Măgheruş, de exemplu, să reciclezi 15% din 554 tone de deşeuri, anual, iar acest lucru este valabil pentru toate localităţile, cerând scăderea acestei ponderi. La Măgheruş, Primăria este datoare cu 8.300 lei. „România are unele angajamente asumate. Nu putem schimba această ordonanţă. Vă rog, mai ales în Bistriţa-Năsăud, să demonstraţi că se poate”, a venit replica ministrului.
Citiţi şi:
- Primarul Ioan Moniţa: Dacă nu primim despăgubirile cuvenite, ieşim din Parcul Naţional Munţii Rodnei
- Ministrul Doina Pană: Compensaţii din fonduri europene pentru proprietarii de păduri din parcurile naţionale
- Prima campanie de colectare a deșeurilor vegetale organizată de A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud și Supercom, în perioada 28 martie – 9 aprilie!
- Cel puţin 15% din deşeurile colectate să fie încredinţate spre reciclare
- Săptămâna viitoare, va fi lansată monografia Parcului Naţional Munţii Rodnei
Adaugă comentariu nou