A aniversat 149 ani de existenţă
Colegiul Naţional „George Coşbuc”, cea mai renumită instituţie de învăţământ de pe Valea Someşului, a împlinit 149 de ani în data de 4 octombrie 2012, ocazie cu care au fost organizate manifestări aniversare festive.
Acestea au debutat marţi, 2 octombrie, cu tradiţionala întâlnire cu bobocii liceului în Aulă, cu o prezentare a istoricului şcolii. Moderată de prof. Dorel Alexandru Coc, directorul liceului şi profa de Istorie, Floarea Vaida, cei care au păşit în această toamnă pe porţile colegiului au aflat istoria şcolii dintr-o prezentare Power-point.
Sărbătoarea a fost reluată miercuri, 3 octombrie, cu întâlnirea cadrelor didactice cu părinţii elevilor, continuându-se cu un superb spectacol artistic prezentat de ansamblul folcloric al şcolii, majoritatea „artiştilor” făcând parte din ansamblul „Someşana” al Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” care s-a întors zilele trecute de la Festivalul concurs „World Folkclore Stars” Bulgaria, cu marele trofeu.
Manifestările s-au finalizat joi, 4 octombrie, printr-un „Simpozion Coşbuc” susţinut de profesorii Catedrei de Limba şi literatura română.
Câteva date din istoricul Colegiului năsăudean:
Pornit la drum cu 40 de elevi ai clasei I gimnaziale, liceul a avut un prin director în persoana vicarului Grigore Moisil. După numai câţiva ani, instituţia a devenit Gimnaziul superior greco-catolic românesc, până în anul 1891, când, prin intervenţia autorităţilor maghiare, se transformă în Alpativiy fynyum (Gimnaziul superior fundamental), până în anul 1918. Vârf de lance în lupta pentru păstrarea identităţii naţionale, gimnaziul s-a mutat în noua şi impunătoarea clădire la 4 octombrie 1887, edificiul fiind realizat cu contribuţia bănească şi materială a locuitorilor celor 44 de comune grănicereşti. Prin scrisoarea nr. 428/1921, Fondurile grănicereşti decid ca instituţia să poarte numele Liceul grăniceresc „George Coşbuc”, în memoria marelui poet care i-a fost elevi timp de 8 ani. Pe lângă bardul de la Hordou, liceul se mândreşte cu încă 15 academicieni din cei 22 ai Năsăudului. Din toamna anului 1998, liceul devine Colegiul „George Coşbuc”, iar din 2001 Colegiul Naţional „George Coşbuc”.
Elevii de la „Mihai Eminescu” şi diversitatea europeană
Tot în această perioadă, mai exact miercuri, 3 octombrie, elevii claselor I-VIII de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, şi-au evaluat rezultatele proiectului desfăşurat cu ocazia „Zilei Internaţionale a Limbii Moderne”.
Aşa cum a precizat prof. Ionela Bidică, directorul educativ al şcolii, în perioada 26 septembrie – 3 octombrie, au avut loc o serie de activităţi menite să sporească dragostea de carte şi cultură europeană, precum şi cea pentru limbile engleză şi franceză.
Elevii au realizat postere, steguleţe, prezentând în faţa colegilor, informaţii şi amintiri din timpul deplasările în ţările vizitate, făcând un tur virtual al preparatelor culinare specifice ţărilor respective. Ei au fost îndrumaţi de profesorii Alina Copil şi Adriana Roş.
Citiţi şi:
- Prestigiosul liceu năsăudean, acum Colegiu Naţional „George Coşbuc” Împlineşte 146 de ani!
- Prof. Floare Vaida: Colegiul Național „GEORGE COȘBUC” la ceas aniversar-160 ani de la înființare
- Colegiul Național „George Coșbuc”, în ceas de sărbătoare
- Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud, 148 de ani de la înfiinţare
- Colegiul Național "George Coșbuc" din Năsăud- prima şcoală românească din judeţ şi a patra din Ardeal- împlinește 160 de ani de istorie și performanță!
Adaugă comentariu nou