În arta penelului
(Expoziţia pictorului D. Croitor)
Ai prins vreo sirenă?/ Te-a fascinat vreun nufăr?/ Sau ai zburat cu peştele/ Prin abisurile adâncului albastru?/ Dar te-a tulburat şi adierea zefirului/ Care mângâia trestiile/ În amurguri promiţătoare!/ Albastrul cerului/ Oglindit în faţa lacului/ Ţi-a furat gândurile/ În fapt de seară?/ Ori roşul macului/ Ţi-a ars sufletul/ Cu văpaia iubirii?/ Te-ai cununat cu eternitatea!
Aşa scriam deunăzi, după vizitarea expoziţiei „Arcade” a domnului D. Croitor. Tablourile expuse acolo degajă optimism, multă dragoste de viaţă.
Azi paşii mi i-am oprit la Galeria de artă de pe pietonal. Şi ce mi-au deconspirat tablourile expuse acolo de acelaşi pictor? Un om matur, mare psiholog, stăpân pe arta portretelor, cărora le dă o expresivitate aparte!
La intrare: un „Bătrân”. E încă „verde”, îmbrăcat în veston roşu şi purtând pe cap o pălărie albastră. Se ţine încă bine. În spate, pe un fond mat gri-mohorât, zboară câteva păsări. (Nu cumva îşi au cuibul în capul lui?)
Impresionant este portretul unei femei, încă tânără (profil) care priveşte la un copac rămas doar ciot uscat şi care, sfârtecat de vijelii, mai păstrează o creangă ruptă.
O pictură de idei?
Se pare că da! Aceeaşi impresie mi-a sugerat-o tabloul intitulat „Belşug”.
Pe o masă de ţară din scânduri brute – un ziar şi pe el un cărpător, pe care este aşezată hrana dorită de trei copii; nici pâine, nici lipie, ceva intermediar! Ochii lacomi şi frumoşi au o expresie tristă.
Şi nostalgia caselor bătrâneşti şi părăsite. Cu pereţii scorojiţi, cu uşile primitive bătute în cuie, dar peste care se caţără plin de flori roşii un rug! Ca o rugăciune pentru cei plecaţi departe. Pe glii străine, sau în propria lor ţărână?
Şi două opere care prezintă case din Balcic. Ele ne deconspiră sursa optimismului tablourilor expuse la „Arcade”. Căci tabăra artiştilor pictori s-a derulat vara, în farmecul cald exotic al reşedinţei unei regine de odinioară.
Pictorul D. Croitor pare a fi un sentimental, sensibil ca un seismograf la fericiri şi durerile oamenilor, pe care ni le împărtăşeşte darnic printr-o artă matură şi viguroasă, care-ţi încarcă bateriile sufleteşti.
Luminozitate, deschidere, sinceritate şi stăpânirea tehnicii picturale!
Citiţi şi:
- ADUCERILE-AMINTE: Iulia Haşdeu – 150 (14 noiembrie 1869 – 1888)
- În taina apelor albastre
- Rodica Fercana,”cu dor, de dorul tău drag”!
- Ioan Lăpuşneanu a readus în Cuibul visurilor pe Emil Rebreanu – eroul de la Ghimeş, Făget
- Bistriţeanca Emma Durnea şi-a lansat colecţia "Fight for Fashion" în capitala Ardealului
Adaugă comentariu nou