Ascultându-l pe părintele Nicolae
„Este un om profund, intelectual rafinat, preocupat de multe lucruri frumoase”, spune, despre părintele Nicolae Feier, Mitropolitul Andrei.
De fiecare dată când îl asculţi la Sfânta Liturghie, la cununii, botezuri, în discuţii particulare, ai o puternică trăire liturgică. Vocea lui, când blândă, când tăioasă, aspră, îţi transmite ceva deosebit în clarviziune, profunzime şi frumuseţe, ceva ce te încarcă cu o puternică energie. Cuvântul rostit de părintele Nicolae, şi pot spune că l-am auzit de multe ori, are o imensă încărcătură emoţională, chiar aş spune, o putere harică. De fiecare dată ne hrăneşte prin cuvânt, cu hrană cerească. Sfânta Scriptură ne spune că în trăirea duhovnicească cuvântul este împărtăşanie, este chiar hrană. Şi părintele Nicolae ne hrăneşte de fiecare dată, sorbindu-i cuvintele. Pot să afirm în cunoştinţă de cauză că pr. prof. Nicolae Feier este un om de cultură. Nu atât prin faptul că scrie pentru minte, inimă şi literatură teologică (numărul cărţilor care-i poartă semnătura este mare), cât şi pentru că este un om foarte cultivat. Citez din Evanghelia după Luca (8,15)... „cei ce cu inimă curată şi bună aud cuvântul îl păstrează şi rodesc întru răbdare”. Şi ascultându-l te încarcă cu rod bogat.
Nu exagerez dacă afirm că părintele Nicolae este un savant, nu numai în teologie. Te poartă prin istorie, lingvistică, literatură, filozofie, descifrând şi traducând pe înţelesul tuturor noţiuni din diverse domenii. Spre exemplu, preocupat de numele multor localităţi din judeţ, vine cu explicaţii concludente. Spre exemplu, nume de sate: Curtuiuş – de la „curtis justiţia” - loc de judecată (curte de justiţie); Măgheruş vine de la „Mag” şi „Ieros”, adică preot mag, căci Ieros înseamnă preot; Budac – de la „bucca” – gură, deci gura dacului; Bidius – vine de la „Bi-doi şi dius – zeu”, adică zeitatea cu două feţe. În cazul respectiv, zeul Anu (Bidius) sau Ianus, adică ianuarie. Şi exemplele de acest gen ar putea continua.
Preotul Nicolae Feier este şi un orator desăvârşit. Poate vorbi ore întregi fără ca ascultătorul să obosească sau să se plictisească. Cel mai bine l-a caracterizat un coleg slujitor: „A vorbi după preotul Nicolae este ca şi cum ai domni după Ştefan cel Mare”.
Aşadar, ascultaţi-l şi citiţi-l (în curând va vedea lumina tiparului o lucrare monumentală) pe preotul Nicolae Feier.
Citiţi şi:
- Având Darul Cuvântului, părintele Feier zideşte
- Mulţi ani trăiască! Părintele Vasile Beni împlineşte, azi, 50 de ani! "În casa părintească, la Biserică, la şcoala unde am studiat, am putut învăţa ce este omenia, dar şi credinţa în Bunul Dumnezeu"
- Un vrednic slujitor al Cuvântului- părintele Ştefan Borodi
- Pe ulițele Speranței – adică la Galații Bistriței!
- IOANA STUPARU, „Vera”, Editura Dacoromână, Bucureşti, 2012
Adaugă comentariu nou