ASTRIŞTI NĂSĂUDENI LA DEJ

Ioan Mititean

Întâlnirea astristă de la Dej, din seara zilei de 18 ianuarie 2017, a fost dedicată aniversării a 27 de ani de când Societatea Culturală dejeană și-a reluat activitatea, cu scopul de a aduce în viața urbei de pe Someș, ceva nou, prin oameni, care prin voluntariat se fac cunoscuți în peisajul istorico-cultural și literar.
Președintele Despărțământului “Dr. Teodor Mihali”, ec. dr. Radu Gavrilă, de fiecare dată vine cu elemente noi, angajându-se mereu să dăruiască și să schimbe cunoștințe în comportament, în stări de spirit și de suflet.
Între cele două despărțăminte respectiv Dej și Năsăud s-a statornicit în timp o strânsă relație de prietenie și bună colaborare. S-a format un câmp energetic în care se concentrează un uriaș potențial de energie. Prin activități comune astriștii se simt utili într-un univers creat de ei pentru ei.
Președintelui Societății Culturale dejene, este identic unui zeu care s-a angajat benevol să dăruiască aducând pasiunile la deznodământul lor firesc, apropiindu-se cu ușurință de oameni. I se potrivește de minune citatul din Biblie “Dăruiește și ți se va da.” Pentru orice lucru cât de mic dăruit sau împărțit de tine cu alții,vei primi înzecit.
Cei 7 astriști și scriitori năsăudeni prezenți: Ioan Seni, Ioan Mititean, Mircea Daroși, Floarea Pleș, Lucreția Mititean, Ioan Boțan și Gabriela Herța, este un semn al prieteniei, deoarece Dumnezeu îi adună pe cei care au nevoie unii de alții. “A merge cu un prieten prin întuneric este mult mai bine decât a merge singur prin lumină” spunea Helen Kelle.
În acest cadru sărbătoresc s-a lansat volumul “Semne și sensuri“, antologie literară a astriștilor dejeni, ce exprimă farmec, frumusețe și încântare într-un limbaj concentrat al afinității. Cei 22 de astriști-scriitori prin scrierile lor se dovedesc învăluiți în pasiuni ale creației, formând o lume nouă, o lume a libertății creației, de a fi și a gândi, un mod profund de a vedea lumea prin gânduri și prin vise.
Viața astristă dejeană în cei 27 de ani a fost sintetizată de Radu Gavrilă, care a scos în relief pe fondatorul Astrei dejene, prof. Dan Mârza, un cărturar de înaltă ținută, un spirit dublat de un excelent model de dăruire cu conștiința datoriei față de patrie, istorie și literatură. Au venit cu completări astriști care au semnat primele adeziuni având un plus de inițiativă și bunătate în suflet.
Despre Societăți, Asociații și Antologii a conferențiat Andrei Moldovan, președintele Societății Scriitorilor din județul Bistrița-Năsăud, ce a tratat un adevăr dezlănțuit în decursul timpului prin societăți și organizații culturale cu trăsături precum rigoare, adevăr, luciditate, elan creator original. Dă ca exemplu „Junimea” ca un punct de cotitură în evoluția societății‚ omenești. Născută la Iași între anii 1863-1864, ca o inițiativă culturală a cinci tineri cu studii în Occident: Petre P. Carp, Vasile Pogor, Theodor Rosetti, Iacob Negruzii și Titu Maiorescu. A luat o mare amploare prin intensificarea vieții culturale prin revista „Convorbiri literare”, care a servit drept mijloc de promovare a ideilor junimiste, dar și a operelor scriitorilor români.
Pe aceeași treaptă așează și ASTRA, ce a avut un durabil rol cultural și politic în lupta pentru eliberarea națională a românilor transilvăneni, pentru menținerea unității naționale și pregătirea Marii Uniri din 1918, având ca tutore pe Andrei Șaguna, urmat de-a lungul timpului de Timotei Cipariu, George Barițiu, Ion Micu Moldovan, Alexandru Mocioni etc. După 1990 și-a reluat activitatea ca un organism viu , având ca obiectiv esențial crearea și impunerea valorilor și închegarea unei direcții culturale creatoare.
Înțelegându-i rostul, conferențiarul Andrei Moldovan, a semnat în cadru festiv adeziunea de primire în Astra, în aplauzele participanților, votat în unanimitate ca membru a despărțământului dejean, care desigur va contribui la reașezarea valorilor în matricea lor firească după modelul junimiștilor.
Legat de Dej prin mii de fire, a preluat comanda scriitorul Zorin Diaconescu, care deși s-a mutat la Bistrița a rămas în continuare prietenul dejenilor, unde coordonează cu competență cenaclul literar “Radu Săplăcan”, un organism literar profund de a vedea lumea prin gânduri și prin vise.
Eroii cărții, în ordinea apariție în volum reflectă modul de a cugeta prin arta cuvântului.
Președintele Astrei năsăudene, Ioan Seni, arată că întâlnirile noastre descătușează mintea astriștilor, fiind un mod profund de a vedea lumea prin gânduri și prin vise. Președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor Români, Ioan Mititean, pătrunde în presa bistrițeană și răsfoiește cărțile sale unde a creat o mulțime de căsuțe în care a adăpostit scriitorii dejeni prin recenzii și descrierea activităților astriste dejene în cooperare cu năsăudenii.
În final la “Lemnul verde” poeta Raveca Vlașin, fiind ziua ei de naștere, ne-a creat momente de bucurie prin lărgirea cercului de prieteni care nu se pot căuta. Ei vin cu un plus de bunătate în suflet.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5