NĂSĂUDENI, LA ZIUA ASTREI DEJ

Ioan Mititean

Sub tutela Astrei, manifestările culturale din cele două orașe sunt tot mai eficite, aând ca temelie valorificarea tradițiilor locale și scoaterea în evidență a unor personalitați ce s-au jertfit pentru neam și țară. Între cele două orașe s-au statornicit relații de bună colaborare, organizând acțiuni comune, completându-se reciproc, dând valoare cărții și evenimentelor istorice și artistice ce stau ca temelie bunelor noastre relații de aleasă prietenie.

Ultima întâlnire astristă a avut loc în ziua de 4 iulie 2016, cu ocazia ZILEI ASTREI DEJENE, o zi a înțelepciunii și a celor care de-a lungul anilor au ridicat cultura prin Astra. Și de data aceasta, năsăudenii au participat în număr mare, mai ales că s-a prezentat o personalitate astristă care a slujit cu competență cultura și educația din cele două comunități,Victor Motogna.

Întâlnirea culturală de la Dej a fost coordonată de omul de aleasă cultură ec. Radu Gavrilă, președintele Astrei, un cărturar plin de idei și spirit organizatoric, un maestru al muncii cu omul, cu dorința de comunicare și de promovare a noului în viața astristă. Întâlnirea cărturărească de la Dej a început cu un parastas în memoria astriștilor plecați la cele veșnice, după care, în vecinătatea Sfântului Lăcaș, în sala festivă a protopopiatului s-au derulat punctele stabilite în program: scurt istoric a Societății Culturale, simpozionul dedicat unor personalități astriste și acordarea unor diplome de apreciere și recunoștință unor veterani ai astrei - Petrea Codoreanu și Ștefan Mihuț, cât și năsăudenilor prezenți, astriști și scriitori, membri ai Ligii Scriitorilor Români, Filiala Năsăud, care colaborează cu Astra în favoarea promovării frumosului și utilului din societatea în care trăim. Au avut loc schimburi de idei, de cărți și mesaje de stimă și prețuire pentru dejenii care valorifică faptele de cultură locale, a cărturarilor de mare valoare, care au slujit cu dăruire Astra.

Președintele Astrei năsăudene, prof. Ioan Seni, a oferit cartea “Academicienii năsăudeni”, recent apărută la Editura Napoca Star și a adus completări comunicărilor prezentate în cadrul simpozionului, aducând elemente noi în ceea ce privește activitatea lui Victor Motogna la Năsăud, ca luptător pentru înfăptuirea actului Unirii din 1918, făcând parte din delegația năsăudeană de la Alba -Iulia. Președintele Filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor, Ioan Mititean, a oferit Astrei Dej volumul cu nr. 20, din ciclul “În vârful peniței”, intitulată “Școala românească într-o concepție nouă”, Floarea Pleș a apreciat manifestarea ca o activitate model, ce ne îndeamnă la meditație în scopul eficientizării vieții astriste. Lucreția Mititean apreciază cele două comunicări privitoare la cărturarii Victor Motogna și Teodor Mihali, care au purtat cu demnitate numele de români puși în slujba neamului și a credinței din care se trag, prezentând pasaje din propriile creații cu tematică astristă, iar Romulus Berceni aduce în discuție problema “Astra și mediul înconjurător”, oferind gazdelor revista “Ecologistul” la 20 de ani. Cuvinte de apreciere pentru dejeni a exprimat și scriitorul Mircea Daroși din Nepos, cât și doamnele Gabriela Herța, Ioana Lăpușneanu, Valeria Bercen, slujitori activi ai culturii și în mod special a poeziei, o cale a iubirii și speranței. Discuțiile au continuat la o cafea și un pahar de vin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5