Atenţie la intermediarii de locuri de muncă în străinătate!

Românii au început să plece masiv la muncă peste hotare, tentaţi de mirajul salariilor de mii de euro, mai ales după ce UE a stabilit condiţii mai lejere pentru cetăţenii din statele ex-comuniste care doresc să se deplaseze în spaţiul comunitar. Cu mult curaj şi dorinţa de a scăpa cât mai rapid de sărăcia din România, cei mai mulţi au plecat pe cont propriu în căutarea unei vieţi mai bune.

În timp, au apărut şi societăţile care se ocupă de intermedierea plasării forţei de muncă în străinătate, însă scandalurile cu români înşelaţi după ce au plătit sute de euro pentru un loc de muncă în Occident au determinat autorităţile să preia în sistem de stat cea mai importantă parte a emigranţilor.

La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud sunt înregistrate zilnic plângeri ale românilor păcăliţi de firmele de recrutare. În acest sens, AJOFM face următoarele precizări.

„AJOFM Bistriţa-Năsăud nu are competenţe în ceea ce priveşte monitorizarea agenţilor privaţi de ocupare a forţei de muncă în străinătate pentru efectuarea activităţilor de mediere; agenţii respectivi trebuie să dispună de spaţiu şi de dotări corespunzătoare, să aibă personal calificat, o bancă de date cu oferte şi solicitări de angajare, să deţină contracte cu firme din străinătate şi să fie înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM); agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate pot percepe un tarif de mediere, dar nu şi alte comisioane şi nu vor pretinde garanţii de la persoanele mediate; agenţii de ocupare a forţei de muncă vor restitui, parţial sau total, tariful serviciilor de mediere încasat de la solicitanţi, dacă nu reuşesc să le ofere locuri de muncă în termenul stabilit prin contractele de mediere sau dacă, înainte de expirarea contractului de mediere, beneficiarul acestui contract renunţă la mediere”, ne spune consilierul EURES Adina Preda.

Reprezentanţii AJOFM atenţionează persoanele care recurg la agenţii privaţi de recrutare sau la site-urile de recrutare de forţă de muncă, să verifice atât agenţii din România, apelând la Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia se afla sediul firmei respective, cât şi firmele angajatoare din străinătate ( la Registrul Comerţului din statul respectiv).

Eventualele plângeri, reclamaţii sau sesizări privind activitatea agenţilor de ocupare privaţi care funcţionează pe teritoriul României, se pot adresa la: Inspecţia Muncii, str. Matei Voievod, nr. 14, sector 2, Bucureşti, tel. 021. 302.70.54, www.inspectmun.ro şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Direcţia Medierea Muncii: str. Avalanşei, nr. 20- 22, sector 4, Bucureşti, tel. 021.303.98.32, www.muncainstrainatate.anofm.ro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5