Becleanul are strategie de dezvoltare pentru următorii şase ani

Axată pe orizontul de programare 2014 – 2020, strategia de dezvoltare a oraşului Beclean, aşa cum a fost ea concepută la nivel decizional local, are ca obiectiv principal creşterea la cel puţin 70% a ratei de ocupare a forţei de muncă pentru populaţia cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, prin dezvoltarea turismului, a agriculturii şi a industriei.
Pentru primul aspect, autorităţile au în vedere continuarea demersurilor pentru ca staţiunea Băile Figa să devină un nume emblematic la nivel naţional, promovarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi reabilitarea căilor de acces.
În domeniul industriei se preconizează înfiinţarea unui centru de formare şi consultanţă pentru IMM-uri, investiţiile în construcţii, instalaţii şi tehnologii moderne; dezvoltarea producţiei de ansamble şi subansamble pentru industria auto, stimularea antreprenoriatului în rândul tinerilor şi extinderea activităţilor economice în mediul rural.
Avansarea serviciilor de colectare şi transport a produselor agricole, înfiinţarea centrelor de depozitare, prelucrare şi procesare a acestora, evoluţia microfermelor de creştere a animalelor, refacerea bazinului pomicol şi extinderea instalaţiilor de irigaţii reprezintă priorităţile planului de sprijinire a agriculturii.
Un alt obiectiv pentru perioada 2014-2020 îl reprezintă creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, care ar urma să fie de minim un procent din Produsul Intern Brut al oraşului.
În domeniul educaţiei, ţintele sunt reducerea abandonului şcolar timpuriu sub 11,3% şi creşterea numărului persoanelor cu studii postuniversitare.Un alt scop este scăderea numărului persoanelor expuse sărăciei cu 25%, prin dezvoltarea serviciilor sociale comunitare şi facilitarea accesului grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii.
Alte domenii preponderente pentru perioada 2014 - 2020 sunt serviciile medicale, infrastructura de transport şi cea edilitară. Printre priorităţi se mai numără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea cu 20% a ponderii energiilor regenerabile în consumul final de energie şi sporirea cu 20% a eficienţei energetice.
Obiectivul general al acestui proiect a fost creşterea calităţii în activitatea desfăşurată de către administraţia locală, prin îmbunătăţirea capacităţii acesteia în evaluarea şi prioritizarea problemelor, dar şi în gestionarea eficientă a acestora. Planul de dezvoltare locală se doreşte a fi un document strategic integrat, larg acceptat de către comunitate, care să devină cadrul pentru creşterea viitoare a oraşului.
Realizarea strategiei în baza unui dialog social larg este un instrument nou, atât pentru administraţia locală, cât şi pentru organizaţiile şi instituţiile ce vor fi implicate în materializarea ei. Identificarea domeniilor de dezvoltare profitabile şi larg acceptate de către comunitate, în timp mai scurt şi cu o gestionare mai eficientă a fondurilor, înseamnă de fapt o viaţă mai bună pentru cetăţeni. Pornind de la misiunea administraţiei locale, aşa cum a fost gândită de legiuitor şi anume aceea de a se preocupa de nevoile comunităţii şi de rezolvarea acestora, de asigurarea prosperităţii locuitorilor care i-au dat girul, pentru realizarea şi gestionarea unor servicii publice specializate, competente, echitabile şi eficiente, elaborarea unei strategii de dezvoltare este o necesitate pentru comunitate, dar şi o datorie a administraţiei locale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5